Monday, April 27, 2015

Cacar air pada kanak-kanak


Entry tertunggak. Haha. Gila lama aku tunggak. Nasib le.
Wang kelian mmg dah dkt dgn perlis tp x pernah sekali pun aku pegi.
Bila kakdah n kak kinah bercerita pegi baru2 ni terus terasa mcm nak pegi juga. Haha dasar. Org pegi ko pun nak pegi.
Sebelum2 ni pun mmg dah ada perasaan nak pegi tp pk anak kecil lg. Ni semua dah besar mohla kita. Hihi.
aku bkn nak soping sgt lebih kpd melihat suasana.  Gitu. Hahahaha boleh caya ke?

Alhamdulillah cuaca terang benderang. Z keluarkan payung nak tahan panas la kunun takde maknanya. Konsep payung bg aku bila hujan je. Setakat panas redah jela.
Apa ada hal bontot mmg dah sedia itam. Hahaha.
Utk menguatkan skill tawar menawar zul kawan z ikut sekali. Dia pandai ckp siam so sedikit sebyk membantu juga. Kahhh.
Pintu masuk. Kastam malaysia n kastam thailand.
Zul tumpang dr sini.



 Kedai konsep askar.


 Welcome to sutun. Mihmihmih.

 Oh vespa kenapa ko comel sgt.




 malam yang sepi pi pi.
Pakmat jual topi pi pi.
kedai ni mengingatkan aku lagu pak mat jual topi. Hahhahaa.

 Puas berjalan nak balik dah.
Alas perut dgn pulut ayam. Zul ckp kalau dah mai sini kenala rasa makanan signifikannya.
Walaupun sikit tp mengenyangkan. Ai like.



 Signboard selamat tinggal thailand.



 Jum balik malaysia. Haha.





Perjalanan balik yg penuh kehijauan.
SubhanaAllah. InsyaAllah nak pegi lg lepas ni.



Entry Terkini.
Si kecil kena penyakit cacar air. Omputih panggil chickenpox. Org latin panggil varicella. Apa2 jela yop. Haha.
Byk ilmu yg doctor curahkan.
Penyakit ni akan sembuh sendiri tp nak bg cepat doctor bekalkan ubat antivirus acyclovir.
Aku pun xleh cuti lelama so hopefully cptlah recover.
anak2 lain pernah diberi vaksin. Ana dua dos luqman satu dos tp masih ada kemungkinan utk keNa. Doctor ckp bersedia.
Jgnkan kata yg terima vaksin,kita yg dewasa yg pernah kena waktu kecil pun boleh terkena lagi. Owh baru tahu*nganga 20 saat.
Mcm mana cara boleh berjangkit? Kulit ke kulit atau melalui sistem pernafasan mcm bersin, batuk n tertawa.
Buat masa ni pernah berlaku kematian di sabah itupun cume seorg.
Aku tgk bdn hakim aku pula yg gatal. Eeww.
Nampaknya dik terpaksalah kita bertapa di rumah.
Aku suruh dia minum byk air taknak kasi dehidrasi.
No water heater. Mandi air sejuk kasi ilang gatal tu.
Yg plg penting kena kasi tiga ubat. Demam selsema n ubat antivirus acyclovir.

Ini masa di klinik.
Org len duduk ats kerusi dia  di ats lantai. Tepuk dahi.



Bila suruh duduk di kerusi inilah cara dia duduk.



Bdk tak reti duduk diam.


Oh lupa satu lg tips.
Jgn sapu lotion. Sapulah calamine pd satu bdn kasi ilang gatal.
Sejuk je ha.




Z bawa round motor nak kasi ilang bosan.
Jadilah dik.

Sunday, April 26, 2015

Tempahan touch n go gambar sendiri




Mcm best je.
Mcm suka je.
Mau tak suka ada touch n go personal yg ada gambar pilihan sendiri.
Sukati la nak letak gambar sapa pun. Anak boleh. Gambar sendiri boleh. Zul ariffin boleh? wakaka gatai.
Aku dah ada dua. Suke suke. Haha.

Caranya mudah kan.
Tarikh pd info tu abaikan sajo. Mmg setiap friday kita akan buat postage.
Cod pun boleh on weekend sajo area kl selangor.
Cepat2 tempah.



Lg satu sapa yg pakai prepaid angkat tangan tinggi2.
Ada kala rasa malas nak kuar beli prepaid kan.
Jgn susah2 semua sekrg di hujung jari.
Just wasap or sms 0129146480-che na utk top up kredit anda.
Tq guys.


Friday, April 24, 2015

#pottytrain


Lawak jemaat
 Speechless.
Rupanya dorang pun main test2 tanya sebelum akad nikah mcm kita juga. Kira orait soklan math kita ni lg la soklan agama. lg patut kena reti.
Mcm tok kadi aku dulu sempoi. Mmg tak tanya apa. 
if la dia tanya n if z tak reti jawab aku rasa aku ttp kahwin. Wakakak gatai baq ang. 



pecah rekod semlm.
Hakim berjaya poo dlm toilet.
Aku tgh baring2 sekali dgr budak meneran.
Terus g toilet tgk dia tgh berdiri dgn muka merah padam. haha comel je. Cecepat la paksa dia duk dlm potty kecik(ijau). Dia geleng2 x mahu.
Eh sempat ko demand time darurat gini. Aku ternampak ada potty putih sangkut di dinding. Eh nama dia potty ke? Haha Apa2 jela. Terus aku capai ltk ats toilet.
Elok je dudukkan hakim terus dia melepas. Fuhhhh lega. Hahhahaa.
Oooo nak duduk mcm org besar juga ye.
Tanjat mak kau tgk anak usia 2thn 3bln pandai melepas kat toilet.
Aku jerit2 panggil luqman n ana tunjuk poo hakim.bhahahha mcm sewel je.
Yg dua org budak tu pun selenge duk tgk poo adik dia siap tepuk tangan "pandai akim pandai"
Hakim muka blur je. Mesti duk pikior berak pun pandai ke.  Hahahhaha.





Reward utk hakim.
Dptlah dia main lopak air hari ni. Hahahaha.
Matilah kalau abah kau tahu ni. Dgn aku sekali kena berzikir.
Ampun bang.

Thursday, April 23, 2015

Harga membeli sebuah rumah

Hai you.
Semlm tak hapdet blog you.
Dah bermula kelas tambahan petang 1.30-3.00ptg every rabu.
Sebelum kelas sempat attend miting. Wah mcm gaya boss2 je. Haha.
Tak sempat pun tdo waktu miting you. Miting pkl 1pm pastu gegas2 nak kuar 1.30pm.
Nak menguap pun xdan. Hahahah buruk perangai khen.


Semlm juga dpt surat chenta dari perumahan.
Dah nak kena potong rumah bulan mei ni. Waaaaaaa.
Lepas ni aku kena ucap gud bye pada sogo jj n ikea. selamat tinggal kesayangan. Hahaha dah mental.
Inilah harga yg perlu dibayar pada sebuah impian.
Aku ni manusia suka try n error. Aku main beli rumah tp tak memikir mcm mana nak bayar kemudian hari..
Pahadan la muka. Ko hengat beli nasi goreng aza.
Aku pun dah lupa bila aku beli rumah ni tp rasanya ujung2 2013.
Kitrg g tgk petangnya pastu mlm dah transfer duit booking rm5k. pergh mmg mcm beli nasi goreng. Wakaka.
Step2 lps tu berpoluh juga la. Kena sedia dokumen2 mcm ic copy, slip gaji, bank statement. Tu je la kot. Aku buat gov loan so takdela cerewet sgt.
Rumah ni freehold maksudnya pegangan bebas. Hak milik aku sepenuhnya. Kerajaan takleh usik utk wat pembangunan ats tapak rumah aku.
Banding dgn kondo ni leasehold pegangan sementara. Mmg milik aku tp sampai 99thn je.
If selepas 99thn kerajaan nak ambik n buat pembangunan aku xde hak nak halang n belum tentu dpt pampasan.
Mak aku ckp jgn nak kesah sgt sume tu. Mcm la aku hidup sampai 99tahun. Bahaha. Ye tak ye juga kan tp aku memikir anak cucu cicit aku.
Amboiii kedepan sgt ko. Yela kondo aku ni tgh bndr so aci je kerajaan nak ambik.
Ada la member tanya mcm mana dlm sehari aku leh buat keputusan beli rumah. Benda hidup mati tu yg melibatkan ratusan ribu ringgit.
Oiiii rumah kat kl selangor ni mcm grg pisang panas. Kalau tak pk cecepat mmg melayang pegi ke org len.
Dah berkenan rembat je.
Bila tanya adik beradik n mak aku mmg dorang beri sokongan padu. Itu yg buat aku naik sheikh. Hahahaa.
Takpelah bayar jela bulan2. Aku tahu duit mmg tak pernah cukup tp aku percaya rezeki Allah tidak akan putus. InsyaAllah.
Alhamdulillah perjalanan aku beli rumah smooth aje. Adala memula tu lawyer silap letak amount loan dkt snp. Dia letak ngam2 walhal aku nak lebihkan sikit.
Lawyer tu punya malas nak betulkan siap pujuk aku "tak payah la lebihkan loan nanti byk kena bayar bulan"
Apa lg mmg kena sembur la dgn aku 'kalau x buat lebih loan mcm mana sy nak buat grill, table top sume. Nak tlg kasi duit ke'
*terus terdiam tak berkata2. eh aku bayar legal fees ikut ajela apa client nak. Ini dua kali ye dia letak amount salah. Sabo jela.
Lepas dia dah betulkan segala, mmg proses approve loan laju je.
Dan tetiba aku dah dpt kunci sebulan lalu.
eh cptnya cptnya.
Now terasa lg la cpt bila surat chenta dah sampai.
Masa tlg bergerak lambat2 sikit.wakakaka

Tuesday, April 21, 2015

Murid bebas dadah

Aku tgh craving mee udang.
Pehal jauh benor butterworth kl. Kan best kalau jarak sekangkang kera aci juga la mengidam.
Ini pakal gigit ibu jari kaki jela. Haha.
Ada a few gamba yg boleh mengubat rindu lara aku. Puii.

  
Boys yg dah besar.


 Ini la tempat wajib singgah bila sampei butterworth.
Ida mee udg sg dua. Yezza.
kiddos n husband layan akuarium.
Aku? Mem kan mesti la duduk layan diri je. Haha




 menu



 Mee grg udang.



 Mee kuah udang.
Udang dia fresh. Kuah dia pula mmg piawww torbaik.
Semoga maju jaya pd owner dia. Bangga ada org melayu berjaya gini.



selasa.
Bermula hari baca ikrar Ppda iaitu program membanteras najis d.a.r.i.h.
Apa tu darih? Dadah alkohol rokok inhalan dan hiv.
Oo aku pun baru tau masa pelancaran semlm. Haha.
Moga anak bangsa kita bebas dr darih.
-end-




Monday, April 20, 2015

Berjinak-jinak memakai handsock

Betul2 rasa down.
Pagi td kak tim tegur "aza kena chickenpox ke"
*waaaaaaaa. Taula muka aku naik jerawat tp agak ar disamakan dgn chickpenpox tuh.
Dah taknak kawan kaktim. Haha.
Time cik bulan dtg mmg muka aku akan naik berketul jerawat sampai aku sendiri menyampah tgk.
Bukan muka je. Perut pun tetiba membuncit. Pasal period ke dia buncit? Hahaha. Sesuka je. Sedangkan dah already buncit khen. Haha.
Lg satu cpt je hai rasa letih n lenguh bdn. Dari zaman anak dara, time period je aku mula lemah gemalai. Helah sgt kan. Eh bebetul la sakit bukan helah. 
Aku xnak buat keje umah. Adik2 aku la kena take over keje aku. Hahhahaa nyampah je dorang. Nasib la sapa suruh jd adik terpaksa rela jd hamba abdi kakak.
Aku rasa buncit ni dtg sbb aku stress keje. Pastu usia pun bertambah n hormon pun dah lain tu yg perut beronok naik. Hahahaha matila byk kasi alasan.
Tang makan kuat tak ckp pula ek.
Apalah nasib diri.

Sejak2 sekrg aku dah mula berjinak2 berkenalan dgn handsock.
Hai handsock. Sy aza. Haha.
Aku pakai hat jenis biasa je. beli kaler itam n kaler kulit. Tp aku prefer hitam sbb klasik. Kahhh.
Barula ada dlm lima lai. Cukuplah tu labu. if rosak beli je baru.
Jgn expect handsock akan tahan bertahun2 pula2 gu dgn tuan yg lasak mcm aku.
Handsock pun mcm stoking juga. Cpt je hai stoking aku koyak. Taktahu la aku ni menyepak ke memakai ganas baqhang. Haha.
Satu tak berapa kenan tang penjagaan handsock. Ko kena cuci dia lembut2 supaya tak berbulu. Barulah dia elok je tahan lama. Aku ni reti ke lembut? Wakaka
Bebaru ni aku beli handsock jenis ring yg masuk kot jari hantu. Wahh feeling princess sgt.
Tahla bila nak pakai. Aku ni kan mcm seriau nak berfesyen skit. Nantilah akan ku cuba2.
Tangan sapa la cantik sgt ni. Hahahhaa.


Dari,
Princess chickenpox albuncit