Wednesday, January 28, 2015

Kita sama2 bekerja

Ini bkn cerita cerpen.
Semlm adalah hari letih sedunia. Hari berita tak baik juga. 
Z msg lewat petang bgtau permohonan sambung belaja dia x berjaya.
Lahai nak kata apa ag. Cuba lg jela tahun dpn. Hehe.
Dia masih bersemangat waja utk merayu. Silakan mengarang esei 100patah ye bang.
Adinda cikgu bm tp hari2 letih. Nak bg rangka boleh la. Karangan wa x mampu. Haha.
Aku sedikit sebyk terasa juga kesedihannya. Aku tau z sgt2 hendak further study. Bagus tuk kerjaya dia. best apa kan. Dpt la aku tgk dia konvo. Hahaha berangan banyak sgt tu yg x dpt2.
yela uolls nak harap aku sambung bilanya. Mcm tak kuasa nak hadap assignment n exam.
Lgpun fokus aku bercapah dgn tiga budak itam kat rumah.
Alasan kan org kata. Ramai yg beranak pinak belaja hidup je awat yg ko byk songeh.
Ok meh mak hencik jawab.
Tiap org len2 keupayaan. Aku tau limit keupayaan aku camne. 
Kang study anak terlingkup rumah terlingkup tak guna juga. 



Hari2 ai is busy n penat.
Masa otw blk rumah, hakim dah lelap dlm kete.
Sampai parking buka stroller letak dia n jalan. Mmg aku xleh hidup tanpa stroller ye.
Stroller ke tiga sudeh. Stroller sebelum2 ni sume dah rosak.
Aku beli stroller bkn la yg ribu riban. Murah2 je asal mampu milik.
yg penting dpt angkut anak tdo.
Jarang sgt la ye aku bawa ke shopping complex. Memasing ada kaki. Sila jalan sendiri*yes ai mak yg kejem. 





One of program sek penyayang. Buat list birthday murid.
Susah sbnrnya nak tgk aku bawa balik keje. Marking buku or paper semua done di sekolah.
Cuba sedaya upaya tak mahu. 
mcm minit mesyuarat no choice. Kalu x buat di rumah sampai bebila la x siap.
Minit kan ada due. Sekurangnya lepas 7hari miting mesti dah siap.



Kenapa ye aku xleh buat keje kat umah?
nin dia.
Aku bertapa 30minit je ngadap komputer.
Elok kuar tgk de bdk kecil bebogel. Diapers dia tanggal tak dpn tv. Gud adik gud.
Tu takpa tu takpa. Bdn dia habis bersapu drapolene. Oh hem ji. Nak nangis ke apa ni. Aku lelari angkat dia letak dlm bilik air.
Then settle pula karpet. Bdk bogel pegi tumpahkan air oren ats karpet patchwork. Hadoiii nasib la karpet patchwork dik.
Aku terus angkat karpet pi masuk mesin basuh. Done.
Settle lak budak bogel dlm bilik ayaq. Kasi mandi sama dia. Pftttt ponat.
 Mak nak rehat jap dik. Mak dah kecapetan.
Why adik why?
Who where when what?
Hmmm mamfus dia tak tau jawab. Alih2 dia ckp 'mannnn'.
Semua disalahkan man. Motip sgt.





Walaupun dah mandi tp bila tgk kakak n abg mandi. Dia akan cecepat tanggal baju n suar terus join depa. lantak tiga puluh kali mandi tak dia kesah.
ko bajet ko ikan duyung ke kim.
Main tinggal baju di daratan terus bersalin ekor. kerlasss sgt. Ni sapa nak angkat baju ni. 
Jgn harap ada bibik ye. Silalah menjadi bibik diri sendiri.
Emak wanita bekerjaya. Kita kena saling tolong-menolong.
Kata family. 
Bg aku anak laki ke pompuan dua2 kena pandai buat keje rumah.
Anak laki jgn diajar duk rest dpn tv kang melekat sampai tua.
Kalau dr kecik dah diberi tugasan insyaAllah dah besar sok dpt depa tlg bini masing2 urus rumah.
Z pun ada tugas dia. Tak payah nak disuruh dia tau bila n ketika utk buat. 
Aku tak tau laki org len tp laki aku ni jgn ko suruh2 kang dia sentap 24hrs serta merta. Hahaha.






Dah wangi. Dah encem. Sila duk diam2.
Kan bagus begini.
Ala kejap je tu. Berlakon 5minit bolehla.
Lepas tu dah melilau.
Ehhh aku tgk de mentos terlekat ats lantai.
Hakimmmmmmmmmm ke sini kau!




Tuesday, January 27, 2015

Penimbang berat digital guardian

Baru selesai ladap pbs. Pffff.
Mcmkan paham tapi satu hapah tapaham. ya Allah tlg hambaMu ini.
Jgnla korang cuba2 nak keluarkan soklan pbs tu apa. 
Aku pun blur k. Yg aku dgr td ada band2 iaitu isi ikut tahap pencapaian murid dlm kelas. hati tertanya juga if markah exam bgs dlm kelas x bgs of coz la band rendah betui x?
Tp ok ke? Kang parent takleh terima lak. Yela parent pun x paham bendalah ni apa.
Aku mcm nak bg sumorang markah tinggi tp mcm x aci pula. Owh cikgu keliru keliru. Cikgu syg sume*suara dayang pls. Hahaha.
Bab keje of coz bertambah. Kena buat satu fail khusus utk simpan bahan2 pbs.
Kot2 la ada pemantau mai check xla gabra mak enon sgt.
Budak2 pun kena ada extra job mcm buat scrapt book ka. ari tu ada farzana buat projek sains 'menu saya'. Cikgu suh cari gamba di newspaper n majalah.
Haih manala ada newspaper n majalah kat umah ni. Apalg talian hayat jela.
Mr z la yg cari n print gamba. Cantik. Tp itula dia. Bkn anak buat tp mak bapa yg over. Hahaha.
Tertekan tertekan.






Husband rajin buat bento tuk sumorang pg ni.
Ana n man bawa sosej. Aku n kim mee. 
Alhamdulillah dpt alas perut. Tp tghari wajibul la makan. 
Lapaq baqhang. Haha.



Atas kerja penat lelah iolls dua minggu bersekolah harus reward something utk diri sendiri.
Inilah dia.
Penimbang berat digital guardian.
G ushar pharmacy caring jgn harap la harga murah. Sume branded n mahal gilos.
Kita cari yg murah2 sudah la ye.
Harga penimbang cuma rm59.90.




Kakhuda ckp masa terbaik utk timbang ialah pepagi lepas dah buang yang besar n kecil.
Tanggalkan sume baju n timbang. Aku xla tanggal kang jadi kot lain pula. Hahaha.
Inilah berat iolls pagi semlm. Pg tadi dah 49.3. Ok gud berkurang sikit.
Harap2 cpt la menurun sampai 45 senang sikit hati iolls. 




Over la kau sampai dua penimbang. Hahaha.
Inila yg dikatakan obses. Minat sgt nak turunkan badan walau usaha ado2 je. 
Yela sejak2 dah x pump susu ni mmg kena bertukar keobsesan sikit. Kalu x sedih je asyik pk no more baby. No more milk. No more baby. No more milk. No more baby. No more milk.
Sudah!!!!!

Monday, January 26, 2015

Weekend: jalan-jalan cari makan

Salam Isnin. Semua dah mula keje hari ni.
Jgn nak malas sgt*eh terckp kat diri sendiri. Haha
Layan dulu lawak ceo silap pecat pekerja.



Ini cerita makan2 sabtu ahad.
Korang tgk x jjcm semlm? Aku terlepas. Rugiiii.
Cerita pasal tmpt makan di kelantan yg world class.
kelantan baru lepas dr bencana banjir so mmg bagus sgt usaha tv3 buat ni.
sekurangnya dpt bantu ekonomi penduduk kelantan kan. Teringin weh nak g sana.
Tgk dpn mata kepala sendiri baru tahu mcm mana. 
sarapan pg.
Mee goreng N telur mata cair. Torbaik.


Sempat pi jj maluri hari sabtu.
Now dah panggil aeon kan tp mulut aku gatal juga nak sebut jj. Tahla.
Aeon tu bg aku carefour. Hehe apa2 jela.
Cari swimming suit ana n float.
Baju renang hakim hilang tak tau pi mana so lepas ni leh passing2 je la baju.
Sian angat iye. Andi tolam tak pakai baju mmg sejuk beku ar.
Beli sekali jeans utk ana. Semua dah cangkat. Haih bila masa ko meninggi ni?
Hero2 beli baju basah je.



Tako tao. Yummy.
Lama x hadap menatang ni.
Hakim n luqman tdoq masa ni. Sukala ana hadap sekotak dia sorang.



Puas ye na.





Wajibul pergi la bahome.
Piza rm5 n roti sosej.




Hot plate mee.
Lama mengidam akhirnya dapat. Huhu.



Malam ahad along belanja satu family nasi ereb alrawsha.

Kenyang.
Check berat terus melompat naik 1kg. Waaaaaaaaa*histeria kalah villa nabilla. Hahahah.

Saturday, January 24, 2015

Cadar patchwork queen dengan empat sarung bantal

Jom jom jamu mata.
Nice.colorfull.
Cadar queen ni boleh suit dgn katil king juga.
So buat owner katil king tak perlu susah hati. Katil ceq pun king na.






Byk lg corak lain yg bombastik.
Boleh wasap akak den rina-0129146480.




Tata. Selamat hujung minggu

Friday, January 23, 2015

Vertigo kembali

Dah jemaat.
Hari utk hntr lesson plan.
Kelam-kelibut nak lengkapkan buku. ingtkan dah ramai yg hantar sekali iolls org ketama ye. Terus kembang kempis hidung bangga. Haha over sgt tau.
Kawan2 ckp 'jgn nak bangga sgt. Apa hg buat tu salah. Mana boleh hantar x habis ngajar. Nanti gb masuk kelas buku xdak halau kau baru tahu"

Oh bagus la kalau halau. Terus aku balik tdo.
*hahaha mmg budak nakal kan. Aku antar buku awal2 bkn pe. penyakit pelupa aku ni makin kronik.
Mcm pg td melilau cari jam bonia. Dlm bilik air yilek. Ats side table yilek. atas meja pc yilek. Eh mana peginya ni.
Aku lak bangsa selagi tak jumpa barang selagi tula takkan menemui ketenangan abadi.
Elok sampai umah mak terus x sbr2 tanya "mak nampak x jam dyh?"

Tu jam hg. Kat dapur
*wah lega. Urut dada terus. Lekas2 ambik jam simpan dlm handbag.
ini pun aku terlupa satu benda. Kad buku pustaka. Mak dah beri dua hari lepas aku buat deq je. ingt nak ambik waktu balik tp nanhado. kim slm sama itu kad. Haha.



Mlm tadi aku kena serangan vertigo.
Sapa pernah kena tahu la rasanya mcm mana. ruang sekeliling rasa berputar2. Rasa loya n nak muntah. Mata den berpinar2.
Aku leh accept semua simptom tp paling xleh blah loya n muntah. Habis apa aku makan gedebush kuar. Kejam sungguh. Haha.
Mmg vertigo aku x berapa kronik tp aku still perlu makan ubat. Duk satu rumah tp wasap husband "tlg ambil ubt vertigo". 
Z dtg bagai ambulan ne no ne no. Bawa segelas air n ubat. 
Lepas makan ubt mmg letak kepala zasss tdo. ada satu tips yg boleh aku beri pd pesakit vertigo.
If kena vertigo jgn tdo terlentang kalu x lagi teruk rasa berputar. Bila tdo tinggikan kepala kat bantal insyaAllah berkurang la sikit.
Dah empat tahun aku hadap penyakit ni. Tak tahu apa faktor sebenar.
Tp apa yg aku baca jgn pegi tempat pack yg bising sbb ianya berkaitan dgn telinga. Musykil juga camne nak elak tmpt pack sbb sekolah pun dah pack. Haha.
Bertabah jela. Aku percaya semua ni ada hikmahnya.
Ikan masin kurau n bawang grg home made. Yummy.
vertigo dtg bersama dgn perasaan tak lalu makan.
Nak bangkit selera goreng la ikan masin. Benornya aku rindu dgn ikan masin abah.
Bwg grg abh lg rangup. Letak pula cili potong. Mmg terangkat ar.
Lg satu yg aku gemar salsa tomato n bawang abah. Sedap sgt.
Anak lain tak reti makan. Rugi laaa korang.




Ikan kelah grg n bwg grg homemade. Hahaha poyo sgt.
Ni hari sebelumnya.
Seriesly aku x makan pun ikan tu. Suami n anak2 ja pulun.
Aku just meratah bwg grg. Rindu tak tertahan la konon. Puii.
Jgn terkejut korang kalau lepas2 ni semua makanan aku taruk bawang grg.
Hadap sampai muntoh. Haha.




strawberi cicah nutella.
Kerlas ko jah. Tgh vertigo leh makan siap complete dessert. Hahaha.


Aku kalau sakit mmg mcm ni.
Cuba buat2 biasa. Makan seperti biasa. Bekerja spt biasa.
Yg jd luar biasa bila aku dah teramat teruk.
Sampai tahap tu mmg xleh dinolong. Z pun dah paham.
Baik sgt la z semlm tlg taip n print jadual buku bm n math. Tq abang i lap u so so much.
Murid2 dah siap tampal belakang buku tulis.
Kalu ada yg tinggal buku lepas2 ni mmg ceq gigit hampa sorang sikit.






Daaaa. Jumpa lagi

Thursday, January 22, 2015

Kerja yang tidak pernah habis

Bangun wanita bangun.
Mmg saja sebut wanita sbb wanita zaman sekrg very the perkasa*mata ke atas tgn di bahu.
Apa bidang yg kita tak terlibat?
Politik ekonomi sosial sumenyalah. Peranan kita mmg besar baqhang.
Mehla kita mencontohi tokoh islam yg unggul iaitu saidatina khadijah. Seorg ahli korporat n ahli perniagaan yg berjaya. Tak kurang juga dgn Aisyah yg menjadi pakar rujuk dan ilmuwan kepada sahabat dan family baginda rasul.
Bg aku ar kemampuan wanita mmg xleh disamakan dgn lelaki.
mungkin akal sama bijak tp dr segi fizikal n kekuatan lelaki menang.
Emosi pun sama. Pompuan ni de pasang surut. Bila mood baik kemain suara manja mcm kucing. Bila mood ke laut muka masam mencuka.
Lelaki takkan. Depa lebih stabil.
Aku mmg x setuju if wanita yg jadi ketua. Mana pegi lelaki?
Pupus ke? Takkan.
So silalah pegang jawatan ketua ye.
Ckp bolehla tp kuasa melantik bukan di tgn kita. Boss yg punya kuasa.
Takpa takpa. kalau ada perempuan yg terpilih jd ketua anggap je korang mmg superwoman terhebat di bumi ini. Boleh? hahaha


Sebelum buat kerja yg tak pernah habis itu meh kita sarap dulu.
pepagi sibuk mcm mana pun aku akan curi masa utk makan.
Hakim masih melekap dgn cik b memalam. Waktu siang mmg lapaq tahap nak mkn boya baqhang. Haha.
baiklah aku sarap sblm muncul malapetaka.
Hambik ko. Nasi lemak n tiga biji karipap. Burp alhamdulillah.
Aku dah tak dulik. Perut mesti diisi penuh sebab lepas ni nak bekerja kuat sepanjang hari.
Kawan2 yg lain sibuk aerobik sempena program pmd. Aku x join ye.
Takpekan. Dah waktu free aku kot. Jgn nak bising sgt*eh takde sapa bising pun. Hahaha.




Lepas makan gegas2 g lab nak buka folder y5.
InsyaAllah senang la lps ni cikgu2 nak install list name kelas dlm tu.
Cecepat la kawan2 install ye. Kita kan semua wanita.
Wanita is kuat. Wahaha poyo.



spt yg uolls tahu tahun ni aku mengajar kssr.
Upsr ttp akan ada thn dpn tp mungkin format soklan lain sikit la.
Aku belek buku2 kerja semua karangan adalah berpandu.
Siap bg kerangka karangan sesiap. Keje budak cuma bina ayat lengkap saja.
Amboii syok sgt ni. Ingt tak zaman kita upsr dulu? 
jgnla ko harap kerangka or panduan. Dia bg satu tajuk cthnya "kawan baik saya" so silalah mengarang enam perenggan sendiri.
Untung sgt la hai bdk sekrg. ni kalau x dpt A mmg patut kena babab. Haha.



Ada penutup pmd di dewan pkl 10pg. 
Kak ct suh aku tlg snap-kan gambar so aku tlglah.
Ni la hasilnya.

Bdk2 tgh nyanyi lagu popular sepanjang hidup 'kalau anda gembira tepuk tangan'. Hihi.


Bacaan doa dari ustaz al fadil awie.
Lepas tu mmg dah xdak gambar sbb aku sentep dgn satu kes.
cikgu X suh aku cari bdk y5 baca ikrar.
Masa tu aku dah bunyi "kenapa tak ambil y6?"

Ambik jela y5. Akak dah lupa.
*ok aku pun cari. no big deal. Lepas tu sempat la aku latih seround dua.
Masa nak dkt acara baca ikrar tup tup cikgu y pi tarik budak y6 bagi pd cikgu x.

Aku pun tanya la "habis akak. Budak sy ni mcm mana?"

Oh x jadilah. Ntah akak pun tak tau dah cikgu y bg pula budak ni
*ayat dia mcm menyalahkan cikgu y tp sebenarnya sapa salah? Dia la.
Patut dia bagitahu cikgu y tu dah da murid yg akan baca.
Setakat penat aku no hal.
Tp kesian budak yg aku latih tu. Terkelat2 dia duduk.
Ko paham x perasaan budak down. Ke ko x paham. Owhh x paham patutla ko x reti respect perasaan rakan sekerja n murid. 
Tq ini semua pengajaran berharga. Ia pelajaran hidup yg x dpt aku pelajari di universiti dulu. Nah masa sekrg la nak belaja. 




Miting ag. Bertabah jela sedangkan dah satu hari aku penat.
Yela lepas rht berdiri tgh panas attend mesy agung koko pula.
Dgn berlengas2 iolls masuk miting. hehe
aku dpt ag satu tugas baru. yeayyyyy*purak2 happy nampak. Hahaha.
layan jela. Kerja kan mmg x pernah habis. 
The end.