Thursday, August 28, 2014

Kem pecutan uols

Aku adalah amat teringin untuk membeli baju baru. Help help.
Pakai baju berbulu mmg x best. Terasa daif betul. Hahaha.
Aku ni boleh tahan ganas. Baju tu berbulu banyak sbb.
Terlanggar bucu2 meja budak so benang dah tertarik. Ohh ihetcumeja.
Kain mmg hat jenis berbulu. Ni xleh wat apa.
Or lg satu sbb kain dah lama. Asyik pakai pakai pakai mana la dia x berbulu. Haha.
Iyeee baju aku dari zaman form 4 pun ada. Pls percaya.
Badan iols dari kurus dah mengembang sikit. Takde masalah bab kain ketat sbb kain guna getah boleh strech strech gitu. Setakat pinggang merah acik boleh tahan lagi. Nak cantik punya pasal. Haha. Jimat benornya.
Tangan aku pun gatal godek sana sini butik online. Berani tgk ajela. Nak beli mmg nehi.
Ai is takut saiz salah. Saiz aku ni pelik sikit. Baju kurung mesti saiz s. Dress2 kebanyakannya xs. Dah tau saiz pun still takut sbb aku ni stok rendang x berbuah.
Kadang tgn tu labuh sgt. Ketiak ketat pula. Mmg potong stim woi.
Baik aku g sendiri n try.

 Tgh in love dgn dress kembang bak princess.
Lantokla org kata x sesuai dipakai oleh org short2 sbb takut nampak lg short. Ada aku kesah.
Aku pun nak jd princess juga. Asal mata aku kata cantik. Laki aku pun kata cantik udahla*tangan di dada mata ke atas. Amboi eksyen.
Dress ni sume aku tgk di zawara butik. Murah pun murah cuma rm99 sajo.




 Ini pun rm99. Wow murah. Boleh rembat dua lai terus.
Suke suke suke.


 eh ni pun cntik la. Hat ni mahai sikit rm119 tp still affordable kan.



 Mahal lg sikit.rm149 tp still affordable.
Wow ai like sume. Dah jatuh cinta sgt. X sbr nak tgk life.
Aku dah riki2 pd z 'ahad ni kita g umah tambi ad kan. Umah dia kat melawati kan. Dkt x wangsa melawati dgn umah dia?'

Dekat la kot. Kenapa?*aha aku mmg menunggu soalan kenapa tu. Haha gud gud sgt laki aku ni.

'B nak g satu butik kat situ. Pls bawa'

Boleh boleh. Tp kena bg upah*haiyooo upah manjang. Iyo setiap apa yg kita mahu di dunia ni ada harga yg perlu kita bayar. Hahaha Mak redha nok.



Rupanya kita dah nak hampir dgn hari kemerdekaan kan. ada ke yg tak tau bila malaysia merdeka? Meh aku babab korang. Haha.
Bahang merdeka dah terasa angin pus2nya di sekolah. Budak2 asyik berlatih nyanyi lagu patriotik. Semangat betul.
Aku bg ganjaran "kalau kamu buat kerja cepat2 dan hantar cikgu benarkan kamu berlatih"

Yeayyyyyyyy satu kelas menjerit. Amboi suka. Takpe sesekali boleh.
Selalu2 cannot. Kang asyik menyanyi bila nak pandai karangan. Kannnn.



Ada byk juga hari aku stayback. Baru habis percubaan kedua marilah kita menanda paper.
Takde istilah bawa balik keje ke rumah. X jadi keje uols. Mana nak layan anaknya. Nak masaknya. Membasuh melipat menyapu. Tu sume guna tenaga batin tahuk.
Apa2 keje mesti settle di tempat keje juga. Ala stayback sejam je pun. Xyh nak kecoh sgt. Haha.
 Izu n syu menemani. Sweet sweet sgt pompuan2 ni.
Bila dah namanya teman tak jadi keje aku. Dah asyik berborak pula.
Semua cerita masuk. Dr cerita kantin, meja bersepah, sekolah sampai ke bab cerita hantu. Ehh mcm mana hantu pun boleh masuk. Hahaha.
X menahan film scary movie. Ala cerita yg dia gabung2kan sume cite hntu tu. Uols pun mesti pernah tgk kn.
Cite tu very the lucah. X sesuai utk tontonan kanak2. Kite2 takpe. Hahaha.




Cerita saiko pun ada. Ye budak2 sekrg mmg ada yg saiko. Takut haku.
Minggu lepas de sorang budak pompuan asyik duk seru2 nama tasha.
Tashaaaa tashaaaa sambil menangis berjurai2. 
Aku tanya 'sapa tasha?'

Tasha tu hantu. Dia ikut saya dari rumah sakinah.

'Ohh hantu. Dia bg awak jawapan tak masa jwb percubaan?'

Xdeeeeee*nangis2 lagi. Bebudak lain dah pakat gelak dgr soklan aku.
Sori ye aku tak percaya dia kena rasuk. Sudah2lah berlakon.
Mcm mana aku nak percaya. Dia jawab mengarut soklan karangan.
Gambar di atas aku tgh mencari kertas dia nak tunjuk pd kengkawan.
Karangan dia sgt tragis seram kalah film juon.
Memula dia cite ada sorang budak ni hisap dadah, hisap rokok. Tak cukup tu siap mencuri merompak.
Pastu berkawan pula dgn pelacur.
budak ni juga ponteng sekolah, malas, asyik melawan cakap mak bapa siap pukul2 mak.
Ending dia bapa budak tu mati sbb jd gila n bunuh diri.
Woi scary. Aku mmg takkan tonton la cite ni if didramakan.
Tlg tlg tlg jgn bg budak saiko ni jd pengarah filem. Aku leh trauma seumur hidup. 



#minggu ni busy dgn kem pecutan upsr. Usaha terakhir oleh para guru. Selamat berjaya anak2.

Wednesday, August 27, 2014

Jom cerita-cerita open house

Akhirnya blog aku bernafas. Tarik lepas tarik lepas hahhhh. gitu. X paham kenapa setiap kali bernapas kat ending mesti nak hahhhh. Hihi ada sesapa cikgu pj leh explain x?
Well semangat jin aprit ni dtg lepas z cite2 semlm "kwn abg tunjuk gamba abg yg ensem ni. Dia kata dia tgk dr blog bb"*motip nak ckp diri sendiri hensem. Perahsaan betul.

Dia baca blog bb?

"Iye. Dia nak gugle pasal grand lexis sekali terjumpa muka abg yg ensem ni"*kemonn perlu ke sebut ensem dua kali. Muntohhh. Hahah.

Nampaknya dua org kawan abg dah baca blog bb. Auchh malu*iye malu uols malu.
Blog aku banyak merapu je. Org dtg sini nak cari maklumat kekdahnya. Sekali pe yg dpt?
Muka iols yg cun ni je yg uols dapat. Muahahha nak juga perahsaan.



Dah janji if de masa lapang nak story2 open house. Nampaknya hari ni ada masa sikit jd bolehlah hapdet.
Ini sambil hapdet sambil menyusu tahu. Ohh sgt mak2lah aku ni.
Budak2 kat sekolah nak upsr tp cikgu ada masa lagi berjalan2. Lantokkk.
Korang yg nak exam koranglah kena pulun lebih. Gitu selfish x bunyinya? Hahaha.



Open house cousin diba di puchong..
Nak pergi umah dia umahaih jemming.
Rasanya duk ats jalan lebih lama dr duk umah dia. Bertabah jela.
Inila org kl. Org len raya lima hari kami raya sebulan. Over mak nok.
Budak2 suka. Rumah diba ada laman luas.
Pula tu ada byk burung merpati menyinggah di sini. Masa aku snap ni burung merpati sume lari. Dorang takut dgr suara jantan hakim. Hahaha.
Cranky la budak ni. Br bangkit tdo.
Takpe kita kasi can dia nangis. Sila sila nangis dik. Nanti kat dlm jgn nangis mak nak makan puas2. Haha.



Diba buat lauk pauk kampung. Kari kambing-ayam kicap-sambal sotong-ulam2an. Nyummmm suka sume.
Paling suka airnya. Fruit punch. Healty tahu. Ada lemon-daun mint-strawberi. Tak tahu la apa lg dia bubuh. Aku sebut yg nampak jela..hahaha dasar.




Balik dr umah diba menyinggah tasik permaisuri rumah azreen.
Ni la kawan dr tadika sampai ke universiti. Kitrg bukan bff tp kira close juga.
Mana tak close. Tadika aku nampak muka ko. Sek rendah pun ko juga. Sek men pun.
Aku masuk sekolah teknik dia juga nak masuk. Tak cukup tu universiti sampai ulu banat aku minta dia pun nak minta sama. Kemonnn azreen tau la aku idola kau.
Tak agak2 ko ekori aku. pensetia betul ko jd stalker. Bahahaha tak menahan.

Nasib la sempat snap di dapur ada gak kenangan. Aku ckp kt dia "eh x payah la bg duit raya. Aku tetamu aku la kena bagi"

Tu la ko silap. Tuan rumah la kena kasik*yelaaa sume aku silap ko je betul. Aku nak nangis balik rumah ni. Haha


Sekolah luqman buat jamuan. Mula aku pening apa makanan nak bawa.
Takde org len aku nak susahkan. Opah kan ada..haha.
"Opah luqman nak jamuan ni"
Tak sempat aku habis ckp opah dah jawab 'ha nak bawa apa? Opah buat apam gula hangus yek?'

"Yela opah"*konpius ni. Ada ke tukang jual main paksa pilih kuih. Hahaha.
gambar satu luqman kelihatannya x pakai songkok. 
gambar kedua eh ada songkok pula. Songkok sapa pula yg dia rembat ni? 
lelaki ini mmg jenis x suka letak apa barang ats kepala. Hari2 aku berzikir suh pakai kopiah. Dia baling je ats lantai. Adushh urut dada aku sambil mengucap.
Aku dah ckp pd cikgu ttg kelaku dia. Cikgu ckp 'kita pujuk sama2 ye'
Nampaknya mak pujuk x jalan. Cikgu cantik juga ko nak dgr. Haha.



Actually hingga hari ni luqman still x pakai kopiah pegi sekolah. Apa la yg dia jaki sgt dgn kopiah tu. Nampaknya panjang sikit doa aku lepas2 ni.
Ya Allah bagilah anak ku menyukai sunnah2 Rasulullah. Bagilah dia suka pakai kopiah ya Allah.
Aku harap doa ni makbul. Bior dia pakai kopiah siang petang malam. Hambikkk.
Tlg tepi sikit. Tlg tepi sikit.
Abg long kawasan nak kasi duit raya ni. Aku kasi rm1 maktok top up lg rm1. 
Rezeki bebudak ni la dpt rm2 sorang.
Ko tgk muka luqman. Sikit punya siriesss. Yela berdiri sebelah poms cantik tu.



Open house pakcik di kajang.
Pakcik ajak family2 je. Jd xyahla nak over. Makan di dapur sudehh.
Disebabkan hari kejadian aku n z berposa jd makcik tapaukan mee kari.
Hoii sedap. Aku rasa mcm x cukup pula seplastik. Patut lapan plastik nih.



 Majlis aqiqah anak ketiga ummi. Yeayyyy akhirnya ummi dpt boy.
Masa aku tiba ili dah nak balik. Terus umi n ili tarik masuk rumah ajak bergambar. Orait mak hencik ready je.
Teringin nak jumpa niza, nomy, ayu n nadia tp memasing ada hal xleh dtg.
Takpelah len kali InsyaAllah kita berjumpa lg.



 Dkt umah ummi penuh frame gambar2 kenangan. bestnya.
Apasal aku x ikut jejak ummi. Keje aku snap n simpan dlm pc.
Nak namanya cuci hoii malas. Ummi kata cuci online pun boleh.
Hoii malas juga. Habis pe yg ko rajin aza? Hahaha.
Photobook pun ummi ada banyak. Teringat photobook aku yg tak siap2 sampai sekrg.
Babai photobook..mmg x buat jawabnya.



Beraya umah laily. Betulnya fir yg nak beraya sgt sekali ado?
Ada je halnya. cubit nak.
Nasib kami2 ni xde hal. Hahaha bab makan mmg on aje.
Kenyang tgk baby khaira tdoq. Sedapnya dik.


Tak dpt tahan diri. Mesti nak dukung peluk cium. Geramnyaaaa.
Awat la awak ni comei2 sgt.


Bihun sarawak. Yummy dua kali tambah.
Terus tanya mcm mana nak buat. Laily kata guna pes sajo.
Wahh ini sudah bagus. Terus aku beli dua.
Dua ye. Dua.
Haha
Jgnla pes tu bertukar jd tukun udah.

Monday, August 25, 2014

Makan-makan di madinah n tanah suci makkah part 2

Halu kembali bersiaran. Cheq nak perabih cite2 di makkah n madinah. Clear sikit folder pic aku. Huhu.


Berhampiran dgn masjid nabawi, ada kedai2 n butik. Starbucks pun ada uols.
Kitrg mmg x sempat round sume kedai. Mcm mahal je mcm mahal je. Haha.
Org arab mmg selamba badak je masuk. Ni mmg tempat doranglah. Tempat org byk duit. Haha. Terasa mcm di klcc cuma klcc versi tepi jalan.
Aku just masuk kedai jubah murah2 je uols. Beli then balik bilik baru ngetest.
Kalau saiz tak kena sila pulang balik n beli jubah lain.
Gitu la caranya.



Makanan di hotel silver mubarak exactly like nasi2 di malaysia.
Lauk pauk pun malaysia mari.
Masa ni aku tlg ambilkan nasi utk mak. Mak xleh turun cafe kaki sakit.
Boleh hari akhir di madinah mak aku tersilap langkah terus jatuh menyembah jalan.
Yg bagusnya pemandu2 kete sini sgt polite pd pejalan kaki. Selagi ada org nak melintas selagi tu la dia stop.
Elok je mak aku menyembah jalan, terus driver tu stop tanya ok ke tak ok..perlu bawa spital ke apa.
Cara dia tanya mcm dia yg langgar mak aku sedangkan mak aku yg accident diri sendiri kot. Haha.



Aku suka tgk bahagian laki n pompuan terpisah even waktu beratur nak beli makanan pun.




Salad di restoran eletlalah hilton hotel.
Aku mmg peminat salad so setiap kali makan mesti ambil.




Kadang2 nasi putih kadang2 nasi arab.
Mestilah aku teruja nak makan nasi arab kan. Beras panjang mahal tuh. Haha.
tp nasi putih pun orait. Rezeki jgn ditolak



Dessert sup ketam n jelly. Nyum.



Makanan di hilton dah cukup sedap. Tp tetaplah mata ni terintai2 kedai bawah hotel.
Ala bkn selalu g sini. Nak juga rasa makanan tempatan.
Ini namanya ayam bross. Very the famous. Siap dia tabur fries sekali.
Nak makan dgn roti mcm capati tu pun orait. Mmg kekenyangan bak ular sawa la jawabnya.
Org arab ni mmg besar2 so x heran if makanan dorang sume portion besar.



Tiap kali selesai umrah kitrg akan reward diri beli aiskrim di sini.
Anak2 aku xde lain asyik minta aiskrim je. Satu scope cuma rm1 sajo. mcm biasa portion dia x kedekut..mmg kenyang makan satu scope sbb banyak. Haha.
Pernah sampai satu ketika aku terpaksa stop beli aiskrim sbb anak2 asyik terber. Haih terlebih sudah.

Takmau aiskrim murah. Aiskrim mahal pun boleh.
Ni aku tangkap waktu subuh kedai pun x buka lg.
Yg lg best aiskrim tu sume dorang tinggal je situ. Dont worry takde sapa nak curi. 
Berani ke? Hahaha




Setiap kali menuju ke restoran eletlalah kitrg akan nampak pemandangan waterfall ni.
Anak2 boleh ralit tgk burung merpati. Dah mcm perkampungan merpati pula aku nengoknya.
Comel je sume bersidai tepi2 air.


Perjalanan terakhir pulang ke malaysia. 
sebelum pegi airport, mutawif ajak ke masjid terapung malangnya masjid dah tutup waktu malam. Motip sgt.
Jd kitrg just dinner luar masjid jela.
Makanan sume dah dipacking begini. Buka n makan.

Ternampak anak arab jual jagung bakar.
Wah ini mmg bebetul bakar.ko tgk selamba je dia letak ats arang.
Nak bakar sgt kan. Hahaha.




Perjalanan pulang naik penerbangan saudi air jugek.
Makanan agak ok berbanding waktu pergi.
Dpt le merasa nasi arab for the last time.
Lepas ni kalau nak nasi arab sila la ke saba cyberjaya takpun hadramawt. Gitu.

yg lawaknya plus sedih kerusi agak uzur sikit.
z siap tunjuk bawah kerusi dia disalotep n diikat dgn getah mcm belt. haha.
takpelah bang. selagi tak reban duduk jela. haha






Inila hotel yg kami duduki selama 9hari di makkah.
Bilalah agaknya dpt duduk di sini lg?


Pulang ke malaysia aku lebih menghargai cili2 sos hat paket ni.
Penat dah aku asyik telan tomato sos kat sana. Haha.
Of coz aku rindu makanan sana, rindu suasana n cuacanya, rindu masjidil haram, rindu masjid nabawi, rindu makam rasulullah, aku rindu segala2 nya.
InsyaAllah aku akan ke sana lagi. Amin amin ya rabbal alamin.


Sunday, August 24, 2014

Kenduri kahwin cousin@seberang jaya

Aku tanya kawan grup wasap "korang tau cane nak anak ramai?"

Acane. Acane. Bgtaula aza*amboi korang bab2 topik ni kehadapan je kan. Hahaha.

Aku tepek gambo ni.
 Setiap mlm tu. Wakakaka.
Ala suka2 je release tensen.
Sekrg sume tgh bersedih berkabung. Tgh ramai yg bersedih ada juga puak2 yg suka kondem org.
Kondem sama kondem sini. Berkabung salah. Bg penghormatan salah. Sampai bab pramugari meninggal pakai baju kain belah n free hair pun jd isu.
Udah2 la keyboard warrior sume. Lebih baik sedekahkan alfatihah dan doa yg baik2 buat yg sudah pergi.
Mereka diberi penghormatan satu negara. Disedekahkan alfatihah. Disembahyang beramai2. Nasib kita ntah nanti bagaimana.
Moga2 kita sume meninggal dlm keadaan husnul khotimah. Amin amin.



Weekend ni mokcik sibuk. Balik seberang jaya sbb kenduri cousin, nazmira.
Alahai nazmira dah kahwin. Ipah bila? Haha soklan cepumas.
Tq to husband sbb dia je yg jd driver pergi balik.
Aku boleh je nak drive tp aku x tahan dgr bebelan z. Eh jgnlah bawa mcm ni. Jgnlah brek mcm ni.
Semuanya takleh. Habis apa yg boleh. Hahaha.
Lebih baik ai jd copilot tido diam2. Haha.
Kali ni balik mmg semata nak attend kenduri. Nak g island pun x sempat. Nak pekena mee or char kuew tiaw sg dua pun xdan. Jd kepada kengkawan yg order jambatan pulau pinang, tshirt mamak nasi kandar n asam2 pala sume minta maap seribu jari patik hulurkan.
Len kali jela ye. Haha.
 Aku suka snap pic sana sini. Lantoklah hp x canggih pun.
Bkn xnak beli yg mahal tp aku  x suka membazir duit. Gajet bukan minat aku.
Tunggu z hadiahkan s5 pula. Bila tu? Wakakak.

Abg nak hp. Hihi.




 bergambar beramai2. Cousin aku mek minta pada photographer untuk snap pic kitrg satu family. Hahah mek mmg otai.
Bagus la kan. Kalu x langsung xde pic. Nak tunggu habis kenduri xde maknanya.
Memasing standby nak balik kl je ni. Haha.



 Aku asyik snap pic org pic sendiri takde.
Cousin diba tlg snapkan. Siap aku pesan "diba wasap tau. Tak wasap jaga ko"

Dan2 dia wasap. Haha. 



 Habis majlis family yg duk penang bergambar atas pentas. Kami set kl mmg xdan ye.
Semua dah cau cin cau.



 pengantin tak dpt. Mak pengantin pun boleh.
Maktam sama je mcm dulu. Menten muda.
Ingt lg masa aku duk uum sintok, aku akan simpan pc n beg baju kurung pada maktam.
Nanti dah masuk sem baru, maktam gigih hantar. Dulu monitor pc bukan jenis lcd. Jenis hat kotak tu.
maktam aku angkat sorang2 ye. Dia ckp dia dah biasa. Bila ingt mmg berterima kasih byk pd maktam. Jasanya kecil tp besar maknanya.




 Aku, ipah n cousin diba.


 Abah n mak.



 Mmg menunggu saat bergamba dgn ipah. Kalu tgk bebetul leh perasan corak baju aku n kain ipah sama. Warna je lain. Aku oren ipah pink. Hahahha.
choi betul ipah boleh pula pakai bj sama. Dah mcm kitorang ni bertukar baju pula atas bawah.
Ootd tudung ariani dah rosak awning, baju modest culture, kain pdg besaq n kasut hush puppies. Huhu  


 Budak x reti duk diam. Buat majlis kahwin org mcm majlis kahwin dia. Haha.




Aku rilek hr ni. Ramai tukang pegang. Haha bahagianya rasa hati.



 Mans in my life.



 Pengantin nazmira n hazman.
Moga bahagia till jannah.



Konvoi balik dgn amy.
Dua kali je dpt potong amy. Lepas tu kitrg dipotong berkali2. Haha.
Yela inspira lawan alza kot. Alza bontot berat.



#aku nak buat banyak entry. Especially entry open house. Tunggu cheq rajin dulu na. Nak transfer gambar2 ni pun satu kejaan.