Sunday, March 29, 2015

Baby herbal cream tropika (krim telon)

Barang baik utk anak anda. Jgn risau harga pun dijamin baik.
Kalau korang ada baby kecik op coz krim telon or minyak telon ni antara barang wajib beli.
Aku tak berapa suka minyak sbb melekit kat tgn kita. Baby pun sama gak melekit. Ko kena sapu bg rata2 supaya hilang lekit.
Dgn krim telon or dikenali baby herbal cream tropika masalah melekit ni ilang serta merta.
Krim ni memudahkan keje korang as mak2 yg semuanya nak cpt. Aku ar tu. Bahaha.
Sapu kat perut tak payah lama2. Kejap je rata tanpa melekit. Ai like.
Bahan dlm krim ni semua bahan selamat. Terdiri dari minyak kelapa dara, minyak kayu putih n halia. Dgr bahannya pun dah tau dpt mengatasi masalah perut kembung bayi.
Eh jgn ckp bayi. Empat hari lepas aku senggugut. Selamba jela aku sapu krim ni.
Alhamdulillah perut aku tak lama lepas tu ilang sakit n kembung. Untung weh org besar pun boleh guna.
Korang try dulu sebotol tgk baby korang camne. InsyaAllah baby kita akan selesa sepanjang hari tanpa masalah kekembungan. Tak rugi pun cuba sebotol.


Byk khasiatnya weh.
Utk baby batuk n selsema pun korang boleh sapu. Hakim dah dua hari selsema, aku sapu dah nampak perubahan hari ni. Hingus dia dah berkurang alhamdulillah.
If baby korang jenis susah makan ubat batuk selsema, krim ni salah satu alternatif penyembuhan juga. Sapu je kat badan dpn n belakang.




Suka sgt2. Aku kasi lima bintang.
Kalau korang rasa nak beli boleh wasap 0129146480 (che na).
Ckp je reader blog insyaAllah ada harga yg baik menanti korang.


Daaa

Friday, March 27, 2015

Layan ajaibnya cinta(lestari tv3)

Hari ni sek farzana ada perjumpaan parent. Kena ambik result n bantuan rm100.
Ai tak boleh. Wahh busy sgt ko sampai tak boleh.
Mmg busy pun. Ada enam waktu mengajar. wah ayat kemahin eksyen. Haha.
 yela korang. Enam waktu tu bersamaan tiga jam. Jenuh aku nak cari org ganti. Maleh la nak nyusahkan org.
Tp bab nyusahkan maktok boleh pula ko. Hahaha.
Along ckp 'sapa yg mak ni. Ko ke mak?'
*tak baik tanya soklan camtu. Penat tau aku muntoh2 9 bln siap muntoh darah boleh tanya sapa mak.

Farzana sedapkan hati aku 'maktok pun boleh. Maktok kan penjaga ana'
*eh sukati je declare maktok penjaga. Hahahhaa. 
Cikgu sekolah aku kak yati pun ada anak sekolah situ. Dia pegi. Terus terasa betapa aku seorg ibu yg teruk n x prihatin.
Ai cuba membetulkan keadaan dgn paksa2 mak snap result ana secepat mungkin.
'Mak tlg snap result ana'*aku rasa aku duk ulang minta dkt 5 kali kot. Hahaha.
 Mak jawab "nanti lps mak abis mengaji"
*saja je maktok torture aku tau. hahaha.


Anak aku adalah salah sorang murid pbs. Of coz aku risau if pbs ni tak capai objektif sebenar. Mak mak sgt aku ni. Haha
Yes aku cikgu. Aku ambil tahu sikit2 fasa pbs. Dulu online now dah offline.
Baguslah sbb tak nyusahkan cikgu menunggu dpn laptop mcm burung antu.
Cumanya evidence yg offline tu kena masuk dlm fail. Evidence tu tapak pelaporan.
Aku pun tak tgk tapak lg. Baru dpt dr am. Nanti la dah mengkaji baru aku war2 kan lain.
Aku rasa aku still terperangkap dgn cara kbsr yg lebih berorientasi exam tu pasal aku risau tak tentu hala.
Org mcm aku mmg sesuai dptkan taklimat khusus tentang pbs. Bkn aku je malah parent juga supaya parent pun ambik tahu sekali.
Bila kita dah dpt taklimat yg sebetulnya barulah kita boleh menyelami n jatuh cinta. Chiwah.
If ada penambahbaikan pun mungkin bil murid patutnya 20org je maksimum.
Baru cikgu boleh tumpu sorang2.
Kalau tak boleh kecilkn murid, tambahla pembantu guru.
Aku nak dua pembantu pls. Hahahhaa manyak cantik ko aza.


Mlm td aku terlayan ajaibnya cinta. Dah dua episod aku tertengok.
Amboi bahasa asyik ter aje. Haha.
Sgt bahaya kalau ko dah start layan drama bersiri. Kalau tinggal nescaya tak senang duduk la. Mcm berak tak lepas. Eh kenapa nak kasi contoh berak juga?
Tgk la pelakon semua top top meletop.
Nora danish pegang watak halimaton. Shaheizy sam as akif n sharifah amani as hammara.
Aku cite sikit la supaya korang tak tertanya2. 
Halimaton, akif, hammara n maya akan tamatkan pengajian di universiti di sepanyol.
Hammara asyik ilangkan diri xpegi kelas malah x duduki exam final so pihak universiti akan gantung dia.
Rupanya hammara pi belaja agama dgn maulana dkt satu perkampungan. Akif ikut hammara belaja sekali.
Pd satu mlm tu akif say thanks pada hammara sbb coz hammara la dia dpt belaja agama. Akif juga luahkan rasa cinta dia. Halimaton dgr terus mengamuk la. Owh lupa nak cite halimaton ni awek akif.
 Halimaton terus pack2 brg balik malaysia. Dia bgtau pd mak dia iaitu mak cun(erma fatima) yg dia akan keje di kl.
Akif pun nak blk malaysia. Mak bapa dia nak buat party utk sambut kepulangan akif tp akif kata tak payahla party. Just doa selamat cukup.
Mak bapa akif rasa Kecewa n malu dgn perubahan sikap akif.
Dah sampai situ je baru citenya. Selanjutnya korang kena layan sama2 dgn aku barulah aci. Hahaha.


Suami takde aku punya mood makan pun ke laut.
Ipah nampak je badan sedap tp x kuat makan. Sama la dgn maktok.
Abah kuat makan tp asyik kena sound so tak berapa nak makan juga dia. Haha
Dinner. Ayam golek n telur dadar.
Aku je makan banyak. Luqman n farzana ckp dah kenyang. Sabo jela.




Brunch. Kari n telur masin.


Sikit kan aku makan?
Kompem turun dua kilo. Puiiii

Thursday, March 26, 2015

D.I.Y : origami

Member grup ckp best.
Ipah pun ckp best sampai ternangis. Owh ada ye perkataan ternangis. Hehe.
Rasa tak puas bila org duk kepoh best-best tapi satu hapah ko tak tahu apa yg best.
Ini tak boleh jadi. Aku mesti juga tgk.
Syukur alhamdulillah aku duk umah maktok. Leh layan internet laju. Hahaha.
*berbulu je z kalau dia tahu aku berbahagia di sini.

Telemovie #talak tv3.
Sapa belum tgk aku suggest korang layan cpt.
Aku bkn peminat drama melayu sgt. Skang pun sume kecoh tgk teman lelaki upahan. Aku satu episod pun nando. Harap ke maktok je cite sinopsis. Huhu sodih*lap air hingus 
Itula sapa suh tayang cite masa petang magrib. Mmg sengsara aku. Time tu peak hour oii.
Cite talak ni ada byk moral especially utk org dah berumahtangga la.
First lepas kahwin kena jaga pergaulan. Jgn nak baik sgt dgn kawan berlainan jantina. Kena tau jaga maruah sbg suami n isteri.
Keduanya jgn ko main2 dgn talak.
Ketiganya if ada masalah rumahtangga takyah luahkan pd org len pula2 lain jantina. Tak memasal dr luahan perasaan tu jd tersyok perasaan pula.
Keempat kalau dah bercerai tak payah baling cincin dlm tasik. Meh bak sini bg aku. Muahaha.
Secara ringkasnya cerita dia, si fizo omar(hero) ada wife diana danielle. Dia letakkan syarat if antara mereka tdo dgn org lain maka jatuhlah talak.
Fizo mmg rasa dia takkan buat benda tu tp at the end dia yg tdo dgn org len.
Tak memasal talak jatuh. Tak ke haru.
Pd pendapat aku yg tak berapa pandai ni, org lelaki tak perlu la letak syarat apa2. Kita yakin tak akan buat tp mana tau masa depan cemana. Tu la peribahasa melayu ckp kerana mulut bdn binasa.
aku sikit tak berganjak dr mengadap skrin ipad. Tgh nak feel ternangis budak2 dtg mengacau. Asyik rewind jela keje aku. Huhu.
Sajala korang tak kasi can mak feel hindustan sikit.





Yg bagusnya ipah. Masa aku sibuk tgk cite dia rajin je melayan bebudak ni. Gud gud syabas mr sahab he. 
Maksu ajar buat origami simple2.
Musang. Ikan paus. Tikus n bunga.



Lepas dah siap tampal belakang pintu.
Alololo cantik bangat. 
Lepas ni aku ada idea nak buat aktiviti apa dgn anak2.
Tgk dorang pun mcm berminat dgn origami lets buatlah lepas ni.
Aku takla pandai melipat. Aku pun kena gugle mencari juga ni. Bahahaha.






Wednesday, March 25, 2015

Rindunya tanah haram

#campakbelakang #umrah2013.
Thank u Allah kerana mengizinkan aku satu family menjejakkan kaki ke tanah haram.
Setiap kali mendengar n melihat azan magrib di tv3 dimana akan terpampangnya masjid nabawi rasa rindu akan dtg bertandang tanpa dijemput.
Bkn aku saja. Anak2 n suami pun sama. ALLAHUAKBAR.
Mmg anugerah agaknya. Kerinduan yg tidak akan pudar pd dua tanah suci yg dimuliakan Allah, madinah n mekah.
Dah berlalu lama. Setahun lebih dah pun tp ingatan masih kuat pada kisah dua minggu berada di sana. Rasa mcm mimpi. Mimpi yg indah dan kalau boleh mahu selamanya berada dlm mimpi tersebut. wahh puitis sgt ayat kak jah. Hehe kasilah can.
Dua minggu di sana kami mmg disibukkan dgn ibadah. Solat di masjid nabawi n masjidil haram.
Sibuk dgn umrahnya lagi. Langsung terlupa pada perkara duniawi yang menyerabutkan.
Aku dpt melihat bagaimana hebatnya manusia mengejar pahala. Mengedar air zam zam pd mereka yg selesai tawaf. Memberi plastik bag utk diletakkan kasut. Anak2 aku sendiri sering diberi coklat dan roti. Pekerja2 yg membersihkan masjid juga tidak putus diberikan sedekah. Subhanallah. 
Bab solat lg la hebat. manusia berlumba2 utk berada di saf depan di mana sgtlah kecil berlaku di malaysia.
Patutlah org rindu akan tanah haram. Suasananya berbeza.
Indahnya hari apabila semua org sibuk berlumba mendapatkan pahala.
Jum layan gambar yg super banyak. Gambar2 ni aku cilok dr laptop ipah. Hehe.

Semasa di klia.





Sehari sebelum meninggalkan bumi madinah kami sempat buat tour mengelilingi masjid nabawi.
Luqman comel je "kenapa kita tak naik kete. Mak kata jalan2. Man penatlah"
*hahaha. owh yela. Jalan di kl maksudnya duduk dlm kete sambil tgk lampu lip lap. Sini kenderaan kita ialah dua kaki nak. Jgn nak manja sgt. Hehe.

Haus tekak minumlah air zam2. Bersepahan di sini.
ALLAH Rindunya. Takde istilah sayangnya nak minum air zam2 takut cpt habis.
Air zam2 di sini sentiasa ada insyaAllah. Minumlah sebanyak mana nak. Basahkanlah muka. Berwudhu dgn air zam2 pun takde hal.



Muka aku dah mcm taik. Penat weh kendong dak akim. haha.
Leh tahan juga dia. Yela budak 11 bln ko hagak la kan.
Nak suh berjalan tak boleh berjalan lg. Hayoo ama apa. 
Konsep aku dgn z. If penat kita gilir2 la dukung tp almost all the time mmg aku yg dukung sbb senang nak jg air sembahyang takyah passing2.
Bab menjaga air sembahyang pun satu keajaiban juga.
Katala pg tu ada lawatan ke mana2 so kitrg dah ambik wudhu siap2. Elok pulang semula ke  hotel kitrg boleh terus berjalan ke masjid bersolat zuhur. Alhamdulillah air sembahyang terjaga. Takde pula nak kentut or ke toilet pun.
Allahuakbar hebatnya kuasa Allah.
Tiada apa yg mustahil.



Di belakang kami ialah perkuburan baqi. Berada berdekatan saja dgn masjid nabawi.
Disinilah terdapatnya makam para ulama, suhada, 10ribu sahabat, isteri n keturunan Nabi Muhammad saw.
Jenazah akan disolatkan dahulu di masjid nabawi. Ye solat jenazah mmg tak putus di sini. Allahuakbar.
Sekiranya meninggal di sini, segala urusan ambulan, mandi, kapan n kebumi semuanya diuruskan kerajaan madinah arab saudi.
Sapalah yg tak nak meninggal di sini.
Tp kita ni cuma manusia yg lemah. Kita tidak tahu di mana kita akan meninggal n dikapankan.
Yg boleh kita buat cuma memperbanyak ibadah n amal soleh.






Di bawah kubah hijau itulah letaknya makam Nabi Muhammad saw bersama dua sahabat baginda iaitu umar dan abu bakar. 
masa bergamba2 ni kitrg di sound pak arab. Dia tak kasi org pompuan berada dekat.
Tp musykil juga la aku pompuan arab bolehla pula. Eh ai pun ada darah arab sikit. 
Eh bkn arab mamak la. Hahaha.



Usaha mensabotaj artis. Ada ke kasi gamba kepala setgh. Sian z. Hahaha.




Pekerja masjid sdg melakukan pembersihan.
Syok je tgk dorang cuci. Bersistem sgt.




Nila keje kitrg sewaktu menunggu azan isyak.
Lepak2 makan di dataran masjid nabawi. 



Kami tiba di makkah al mukaramah lbh kurang 12.30 mlm.
Diarahkan berehat sebentar sambil jaga pantang larang dlm ihram.
Lebih kurang 1pg kitrg pun bergerak ke masjidil haram.
Ia mencabar kerana kitrg dtg dlm kumpulan yg besar. Tp satu je aku ingt kitrg ni dtg sebagai tetamu Allah n berada di rumah Allah jd Allah jua lah yg akan mempermudah segalanya. semasa tawaf kami buat dua grup.
Grup first yg tawaf dulu ialah aku, z, farzana, luqman, abah, fahmi n wife.
Mak, kaklong n ipah jaga hakim n ecah sat.
Lepas kitrg selesai baru mak n the geng pula.
Saei pula terasa panjang. Mungkin sbb dah lewat malam n bawa anak2.
Ia satu perjalanan yg meletihkan tp semangat tu tak tahu dtg dr mana. Tinggi betul semangat nak habiskan juga umrah masa tu.
Alhamdulillah pukul 4pg selesai umrah pertama. Rasa lega sgt. Plg terbest mlm tu org tak berapa ramai.
Rasa lapang melihat kaabah. Tawaf saei pun jd mudah.




See. Org tak berapa ramai masa umrah pertama tu.
Kadang2 terfikir besarnya rahmat Allah.
Aku ni banyak dosa kerdil sgt di sisinya tp Dia izinkan aku ke sini. Dpt melihat tmpt kiblat seluruh manusia. Allah ya Allah.
Lalu nikmatMu yang manakah yg hendak aku dustakan.


Giant clock tower bebetul berhadapan kaabah.
Aku tak sempat pun masuk dlm.
insyaAllah lain kali.
Dah tu je nak cite. Bai. Hehe

Tuesday, March 24, 2015

Outstesen pertama dan ia cool

Tak ingt bila tp dlm bulan lepas.
Anak cousin z kahwin. Bg bapa sedara z cu den n cu cah, tu kira cucu first la. Ye ye je aku cite mcmlah korang paham. Hehe.
tahniah buat hana n husband.
Binalah mahligai bahagia lahirkan zuriat yg comel2 n bijak2.
Aku suka je pegi acara akad nikah ni sume. Teringat nostalgia dolu2.
Aku jgnkan kata anak cousin. Cousin aku pun ramai lg tak kahwin. Farid ko bila? Haha. Tetiba.
Aku n farid cousin sebaya. Birthday pun sama. kitrg boleh kahwin tp takla aku nak kahwin dgn cousin. Gila.
Sejak kecil lg aku dah dgr mcm2 sbb n akibat if kahwin cousin. Perkahwinan x bahagia la, anak x bijak n lembab n kalau bergaduh pun susah dgn keluarga2 sekali bergaduh.
Aku rasa ada hadis yg tak menggalakkan perkahwinan sedara ni.
Eh jgn korang yg kahwin sedara lahar aku pula. Bahagia je. Pandai je.
Tu semua nasib masing2. Dah kalau jodoh tu panjang n bahagia sapa kita manusia yg mahu menidakkan. Ye dak.

Okeh jum layan gambo. Jgn serius2 sgt kang aku debik. Hehe.


Bj coklat is cu den.
Yg baju itam bkn tok kadi. Pengacara gitu. Kerlas.
Yg baju merah tak perlu dipekenalkan lagi. Haha.


Me n kiddos.



Masjid uia menjadi saksi.



Lama juga la menunggu hana si pengantin perempuan sampai.
Ralitkan anak2 dgn ipad.



Yeay dah sampei. Lekas2 hayun tangan akad nikah.
Lek hana lek. Cite pengantin lambat ni bkn hana sorang laki ai pun lambt. Eh.


Dgn cu cah. Masa ni perantin tgh bergamba-gamba.
Aku pun ckp kat cu 'pergilah tangkap gambar cu. Tu kan cucu pertama'

Ishh tak naklah cu*ckp sambil geleng2 pale. Hehe comel je cu.
Last2 aku yg bergamba dgn dia. Biasalah cu nak bergamba dgn retis je. Puiii.




Perantin tgh solat sunat.



Selesai dkt masjid gegas2 pegi kenduri terus.
Sempoi sgt. Ai like. Semua settle in one day.
Baju akad nikah tu terus buat bj bersanding. Jimat.
Pengantin mmg stail koboi. Siap drive sendiri bawa pengantin pompuan. Amboi.
Berjalan kuar kete sendiri n duduk bersanding sendiri. Aku rasa koboi pun x kahwin sekoboi ni. Hahaha. 



Kitrg mmg bangsa x reti kenyang.
Otw balik singgah di kedai JCM, kota damansara. Restoran chinese halal.
Sebelum ke sini aku jenuh gugle. Nak try kedai char kuew tiaw serina redzuwan tp khabarnya dah tutup. Choi.
Tak ingt apa nama mee ni tp delicious nyum.




Z mkn suhun grg. Pun sedap.




Bdk2 dah kekenyangan kenduri. Ana je nak pau coklat. Layan.
Luqman dah tertido dlm stroller.

Cerita hari ni pula.
Aku menginap umah maktok. Z outstesen pertama 2015.
Semua dia pegi belah utara. Ari ni taiping  esok sg petani. Lusa tak ingat. Jgn sampai ke siam sudah. Hihi.
Luqman sgt excited nak tdo rumah maktok. Mana taknya lawyer besar ada situ. Hahaha.
Memalam dia nak lyn ipad. Aku suruh tutup boleh ckp tak puas.
Pagi aku kejut mandi. Menangis taknak. Sambil basah kepala sambil nangis 'Nak tdo nak tdo'.
Pakai baju pun taknak. Ilang sabar aku terus debik sekali. Maktok asyik menyabarkan aku
"Dyh jgn jerit2. Jgn marah dia. Hg jerit jiran sume dgr"
*ada aku kesah jiran dgr. Aku rasa jiran aku pun dah biasa dgr suara tarzan aku. Hahaha.
Mmg mcm tula nenek cucu khen. Maktok lupa acane dia bertempik marah aku n kalong agaknya. Kalau lah ada video rakaman mau dia tanjat beruk. Haha.




Kertas exam farzana dah dpt hari ni. Ada yg ok ada yg ko.
Kertas ats ni sume kertas ejaan. Ye sekolah dia ada exam ejaan. Jawi ereb english bm.
Bagusla kan sbb aku tgk budak sekrg mengeja pun faul.




Flemington hotel taiping.
Kalau cuti sekolah bolehlah ngikut tp selalunya pun hari keje .
Z pun malas bawa aku sbb banyak songeh. ngeh ngeh ngeh. Aku bknla ocd tp bila namanya tdo hotel aku nak hotel tu bersih. Nampak rambut dlm selimut mmg potong. 
Bilik air pun sama. jgnla terjumpa rambut dlm bath tub. Euwww.
 Lg satu kepantangan if bilik air xde hos boleh terbantut nafsu nak berak. Haha.

Mee udg kuala sepetang. z la wasap.
Sedapnya teringin haih nak rasa.
Sajala kan nak kasi aku jeles. Ai x heran.
Dah dua hari makan western ni. Semlm fish n chip. Ari ni piza dominos.
Luqman la tekak omputeh dah sume kena mengikut tekak dia. Zolim.
Sian tekak kg ai.


Ok la blah dulu. Nak tdo.
Daaa

Monday, March 23, 2015

Alatan gym di rumah

Aloha.
Hari ni dah mula bersekolah.
Anak2 dgn mak sama naik gelisah. Hahaha tak senonoh perangai.
Sekolah baru bermula tp sikit2 asyik tgk jam bila nak habis sekolah.
Kalaulah aku ada kuasa wira sakti dah lama aku panjangkan cuti jd dua minggu. Ceeaa


Gmbar takde kena mengena dgn entry. Haha.
Masa ni bebudak ikut maktok jalan2. 
Mmg cuti kalau tak agenda balik perlis mesti memerap rumah maktok jela.
Best sikit sbb maksu ada aunty ada. Pepetang sikit pakcik pun ada.


Aunty tempah nutella cheese tart dkt kawan dia.
Meh minum petang sama2.
Sedap menjilat jari.



Combo bar. 
Pun sedap. Favourite tokwan ni. 
Maktok ckp tokwan boleh makan setgh kek ni. Hehe abah abah.
Patutla perangai kuat makan turun ke aku. Genetik rupanya. 


Maktok belikan alatan gym utk tokwan.
Eh bukan tokwan je boleh guna sumorang pun boleh. Hehe. 
Wan tu kejap je semangat. Naik 2minit penat mcmkan 20minit.
Alih2 dia suruh kita yg naik "dyh naikla alat tu. Akan abh guna sorang"

Abah jela guna. Mak beli utk abah.
*haha perangai sgt. Bertolak2 suruh naik. Mcm la kena bayar.
Maktok ckp wan dah xboleh bg alasan malas bersenam. Semua alat dah ada kat rumah.
Aku pun bukan bangsa suka bersenam sbb aku benci peluh. Mcm geli je bila peluh kuar.
Tp sejak masuk grup staycute aku dah berjinak2. Bila sehari peluh tak kuar rasa mcm tak sihat je so kena gak lompat2 kasik peluh kuar. Tak pun jalan je laju2.
Maktok beli dua alat baru. Basikal n lg satu alat pijak2 boleh turun atas bawah. Taktahu la aku apa namanya. Haha.
Sebelum ni pun pernah ada basikal tp hat murah punya. mak dah donate kasi org.Yg ni hat mahal so berat sikit takyah risau bab keselamatan.
Beli apa2 pun kena pk kualiti n keselamatan. Kita taknak bersenam tp cedera sana sini. Hehe.


Aku pun konpius sapa yg bersenam. Cucu ke atok. Hahaha.



Dapur maktok dah mcm gym. Hahaha.
Alat paling aku suka op cos treadmill.



Selamat bersenam! Ptg ni nak bertreadmill lah