Tuesday, July 29, 2014

Cerita raya pertama

Sebelum cerita2 raya lets discuss gambar di bwh.
Ada sangkut pautnya. Hihi.
 Tu tahun 2012. Thn 2014 lgla terasa ciputnya duit.
Rm100 bawa g aeonbig or tesco mmg xleh beli semua brg dapur.
Yg dpt alahai byk ni je.series byk ni je rm100? 
Nyampah ai.
Tu belum cite mkn tgh hari. Bawa rm5 mmg x cukup utk nasi n air. Kompom lebih rm5.
Nak masak? Hoiii x cukup masa pula.
Tp aku rasa kalu memasak pun kos bhn mentah dah mhl. Z blk pasar mesti mengeluh. Rm50 tu ciput je dpt.
Dah brp zaman x beli udang ketam sebab mhl. Haih nak nangis rasa. Haha.
Sama la kalu mkn kedai. Tomyam bhn dia kasi sikit je.air yg byk.
Kalu kuah tomyam pekat lazat boleh dimaapkan lg ni kuah tahap cair kalah air longkang.
Adush peniaga2 ni pun sama. Nak jual mknan tp x rasa ke sedap ke tak air tgn dorang tu.
Kalu aku malu weh. Org beli bayar bkn percuma so jgnla masakn lebih kurang je kan. Pang sat gi. Amboi emo kak ton pepagi ni.



Okla meh cite2 raya.
Pagi2 raya aku n z dah mandi sunat hr raya. Malas nak berebut bilik air dgn org len.
Lelaki2 sume ke masjid tinggal la ladies2 di rumah.
Kak ipar busy sapu lantai. De yg iron bj.
Aku mmg dah siap iron dr rumah. Konsep aku bersusah2 dahulu bersenang2 kendian. Puiii.
Siapkan anak2 n duduk lepak layan ank2.

 manis ana bertudung. X la serabai aku tgk.
Ana ni ada habit suka garu kepala waima xda sebab pun.
Kita yg tgk rasa rimas mcm nk garu juga kepala sendiri. Haha.



 Atomen pepagi dah drama. Xnk pakai bj melayu.
Baju dr oversea pun xmo ke. Jauh tu vietnam.
Dukla pegang tshirt n suau pendek usung merata. Ko usung la sampai london pun tetap aku  x bg pakai.
Budak2 ni kena ajr sikit. Kang kita melayan je raya pertama pakai tshirt takut nnti sampai ke besar perangai tu.
Last2 dia x larat mengamuk keluar juga bilik. Lapar minta roti.
Mak lyn je apa ko nk asal jgn tnggal bj melayu. Huhu.



 Farzana gud. Tekak melayu.
Pepagi sebat ketupat tiga biji n susu. Minta ag popcorn. Eh popcorn x melayu. Omputih. Haha.
Lepas popcorn nak nasi. Dua mngkuk makan dgn sup ayam. Haih makin byk pula selera dia.
Tekak dua hero yg x menahan. Dorang xnk ketupat. Nasibla nasi ada.
Kalu x mana aku nk cari.
Pesyen rumah mil raya pertama mmg x masak pe. Dorang akn beraya umah org so org yg kena masak. Hahaha.
Tp ada la ketupat n gulai daging. Sedap je aku telan.
Nasi n sup aym perangat semlm punya utk budak2. Okla tu syukur alhamdulullah.



 z blk masjid br beraya kami ank beranak.
Tak touching sgt pun. Huhu.
Yela aku pun x suka touching. Konsep aku hr2 minta maaf so xla terasa byk sgt dosa tu. Hahaha dasar.
Ko tgkla hakim. Pantang jumpa kopiah main sapu je pakai. Tu kopiah biras kot.
Aku pun silap x bawa blk kopiah. Anak2 aku sempoi je samping songkok xdak. Konsep togel. Haha.
Alah aku pk budak kecik ag. Beli sampin pun buat mmbazir je. tgh suh pakai bj melayu pun puas berdrama. 



 Ni jela gambar raya aku. Paksa farzana tangkap.
Luqman berlari dgn cousin so missing in action. Nasib hakim kecik ag adala juga prop aku.
tgk org len bergambar cukup corum jeles ai tau. Nak buat mcm mana.
Mak ayam penat kejar anak2 aym. Hihihi.



 Rumah pertama raya rumah tokmah.
Kat sini menu spesel laksa johor. Ermmm dap.
Aku ingtkan nak pekena laksa perlis tp x jumpa lg. Kempunan la aku di hr raya. Haha.
Agak laksa kak su buka x raya kedua?



 rumah kedua umah pksu n maksu.
Byk kuih muih kat sini. Aku minum air je byk. Kuih mmg aku kureng dr dulu lg.
takjub aku tgk ketupat sume saiz setgh tapak tgn.alah comel2nya.
Maksu ckp dia tempah dr kerani sekolah mmg kerani tu buat kecik2 gitu.
Senang xyah potong.
Hoii salute aku org kerajinan mcm ni.





 Rumah ketiga umah tokhawa. Sebelah je dgn umah maksu.
Kat sini aku x mkn pe. Just lepak2 je.
Lgpun perut aku dah kembung dgn air. Aku takut juga cirit birit ke so baik kawal sebelum terkena.


Rumah keempat rumah arwah longli. Aku x sempat snap pic bateri dah empty.
Lps balik umah ke4 br terasa lapar. Z ajk drive thru mcd je pekena gcb.anak2 mmg dah tdo dlm kete.
Lotih beraya wei.
 Aku blk umah x tunggu lama terus ke lalaland.
Anak2 masa ni dah kuat sbb dah tdo dlm kete.
Dorang berkuntau satu umah pun aku x sedar pe.
Aku br beli kipas stand tu sbb kipas pndek tu x cukup sejuk.
Siang2 still panas mcm bersauna tp kipas ni berfungsi bila mlm.
Lega sgt aku tdo siap berselimut tuh. Huhu.
Tq kipas x sesia duit ku terbang. Haha.




 Ank2 mmg happy duduk kg. 
Asyik bermain non stop dgn cousin.
Kejar2. Main bola. Bila letih dorang duduk mkn rambutan.
Apa la yg disembang budak2 kecik.
Mlm sambung main dlm umah. Sorok2 pun boleh.
Penat rehat. Farzana bacakan komik upin ipin pd sume.
Budak2 mmg azalinya suka kg. 
Pg ni cousin dorang xde g klinik so rumah sunyi. So luqman dah bersuara "bila nak blk umah mak. Man indu atok(man rindu maktok)"
Eceh2 tetiba rindu maktok. 15minit lepas tu cousin dia blk sambung berlari lupa dah rumah. Hahaha.



 Hakim xda geng. Takpe geng dgn mak. 
Duk ats  buai kita selfie. Ohsem.
Maapkan jerawat bwh mulut. Ni mkn terlebih kekdahnya. Haha.


Mlm td z n abg zahrin dah proses2 daging.
Menu raya kedua bihun sup. Aku duk dlm bilik dah terbau2 ni.
Alahai dugaan posa. Haha.

Ok tata nk rehat jap.

Sunday, July 27, 2014

Jem teruk gila babas

Halu bersiaran dari kg.
Akhirnya aku sampai malaysia. Akhirnya. Haha.
12jam 40minit masa perjalanan campur berenti di tapah 40min n sg dua sejam.
Allah je yg tahu betapa kebas n sakitnya pinggang bontot kaki segala.
Aku yg jd co pilot dah sengsara takyahla tanya pilot. Heran aku tgk kegigihan z.
Kalu aku baik tdo dkt rnr dulu sejam dua. Takpun check in dulu hotel memana esk pg sambung blk perjalanan.
Tapi tau la z. Takyah la aku suggest check in hotel ke apa. mmg dia x layan. Semangat perlis dia kuat.
Nak jumpa mak bapa mmg cenggitu kan.aku mungkin x paham sbb umah mak 10minit je dr umah aku.
Bila rasa nak pergi aku pergi. Setakat jem kat tmn kosas x mencabar de. Haha.

 Tak tahu nk start cite dr mana so lets start from the beginning.
Bab packing baju aku punya pening dah setgh gila. Mmg over.
Z dah lali. Ipah pun.
Siap lahar aku "ko ni kan tiap tahun tu jela. Packing je pening"
Amboi sedap melahar. Ko x kawin mana tau ipah.
Nanti dah de ank laki baru ko tau packing tu satu benda susah.
Dgn thp ocd ko tu. Mau rambut lurus jd karan. Haha.
Kali ni aku rasa mncabar.sbb ank dah tiga.
Kena packing utk lima hari tnpa basuh bj. Sorang ank akn bawa tiga lai bj satu hari. Pfff lap poloh aku.
Ni belum aku g ostrolia ag ni. Br perlis de. Kecoh tul.



 Tgh aku sibuk packing si kenit pun sibuk dgn project underground.
Kali ni projek adalah mnteraburkan bedak ats cadar umpama salji putih.
Gud adik. Ko mmg olaf.




 dua bdk besar pun busy packing. Tgk beg memasing.
Aku xtaula punya byk buku dorang sumbat mcmkan rajin sgt la mmbaca. Podahh. Haha.
Tu blm campur teddy bear n kereta menan. Semua korang nak angkut.
Helo ikut perangai sapa ni. Hahaha.




 Kereta mmg byk. Jem thp leh sapu ats roti. Haha.
Jem sapu roti sedap juga. Ni jem ats jln mmg x menahan.
Aku mcm nk bawa moto blk kg. Haha.
Yg aku felik kenapa la masa ni cina india sama juga nak blk. Amboi wat2 tnya. Sedangkan masa raya cina aku juga yg menyibuk. Haha.
Tu takpa tu takpa lg. Lori bawa babi pun hari tu juga nk jln. Amukan ahkak ok.



 Bj hijau tu mr z. Dia br lepas angkat penunggang moto yg eksiden.
Rilek je laki aku park tgh jln jem sbb nk angkat laki tu. Amboi bang ko dah mcm superman.haha.
Kebetulan polis ada so polis la handle selebihnya.
Alahai sian pk penunggang tu. Camne la dia nk blk kg kan.
Aku pun tergamam tgk eksiden dpn mata. Tulah kita yg berkereta ni kena selalu tgk side mirror. Kadang kita ingt clear tp rupanya ada motor.



 merasa kami ank beranak berbuka dlm kete.
Kat tapah aku beli pau sorang sebiji so pau tula kitrg telan. Syukur.
Air cincau yg mak bekal pun kitrg minum. Aku dah agk blm sampai kg dah hbs. Haha.
Pkl 10mlm br makan proper di sg dua aur gading.
Aku mmg xleh nak pegi sgt sbb penat. Aku mmg jenis if penat baiklah tdo dr mkn.
Mee grg tu langsung x bersentuh. Bungkus je mkn sahur.





 anak2 pun x berapa lalu. Sume letih.
Order nasi n aym kunyit mcm x bersentuh. Hakim je mkn dua tiga mulut. Alahai sygnya.
dorang sume nk mkn mee. Farzana lapar agknya sampai dua pinggan dia taram. Haha.




Pg ni aku tlg mil anyam ketupat. Alah ketupat palas je.Baru pusing empat ketupat aku punya letih mcm buat 40 ketupat. Haha dasar.
Apala yg bengap sgt tah. Org lain pusing laju je aku duk terkemut2. kak ipar gigih juga nak mengajar. Dia tak tahu tahap bebal aku ni tinggi. Haha.
 Bencila ken keje2 renyah gini.
Yg peliknya awatla pagi raya kena makan ketupat lemang segala. Takleh ke kita lite2 je telan kuih cucur badak ke karipap ke takpun kuih keria. Sodap apa. Haha.

Friday, July 25, 2014

Air air

Ada ke tak lagi yg nak baca blog ni? Haha.
Sume dah berpusu2 balik kg. Aku insyaAllah esk baru gerak. Lek lek rilek brother.
Mlm ni pun nak packing rilek2. Pff lap poloh.
Packing tiga budak campur diri sendiri tuh. Nasib la tok laki packing sendiri baju dia. Kalu aku juga mmg leh botak kepala. Haha.


Semlm aku dah mengajak z ke giant beli air gas.
Yup mmg la x elok kan sbb gula banyak tp ada choice lain tak. Hahaha.
Nak suh bancuh boleh tp kalau org datang berdoyon2 jenuh juga tu.
 Ni utk pengasuh. 
Opah ckp rumah dia xleh minum air ni sejak anak dia masuk hospital. Aku pun  x tanya sakit pe.
Tp mmg xleh minum la air gas  n asam2.
Aku ckp takpa opah hidang utk org yg dtg. Kalau xnak hidang meh hidang kat sy je. Haha.




Ni utk umah mak. Mil pun aku beli banyak ni juga.
Tahun ni kuih raya pun x lebat aku beli. Berdasarkan pengalaman lepas kuih banyak x berabis siap bawa ke sekolah. Tulah membazir amalan syaitonn. Amboi stajah



Ok la korang. Selamat pulang ke kg. Drive safely

Wednesday, July 23, 2014

Pemegang berus gigi comel appeton

Dah takde tajuk lain ko nak kasi aza? Hahaha. Lantaklah kome. Otak tepu pepetang ni.
Terima jelah seadanya apa entry pun. Janji gua tulis. Kang gua merajuk xnak tulis lagi susah.*amboi mcm blogger femes sgt. haha.

Comel kan? Bentuk hipo. Sesuai utk budak2. 
Tq am. Am suh ambik utk semua ahli keluarga.
Masa tu baru duk mengira ada berapa org eh. Haha dasar.
Aku ambik utk tiga2 anak tp aku lupa hakim punya berus gigi hat letak kat finger tu.
Aku punya berus gigi xleh sbb berat.
Z punya bolehla. Berus gigi dia kat bilik air lain so x dpt tayang sini.


Syok pula tgk bersusun benda2 comel gini. Lg ramai ank lg byklah bnda comel.
Ce byg kalu 10 ank. Ada 10 beg comel. Kasut comel. Cawan2 comel.
Suka tgk. Tp nak menjaga tu larat ke kome.
Ni pun aku cuba let go brg baby sikit2. Buai dah let go izu beli.
Walker pun rasa nak let go.
Stroller. Pump. Car seat. Baby Chair. walker. Semua la rasa nak let go.
 resah je perasaan.
Cara let go tu mcmkan xnak ada baby dah.
Sekali tetiba ada mau terkejut beruk mak hencik. Masa tu mana mau cekau duit nak beli semua baru. Hahahaha.
Kawan2 aku ada yg kata cukup tiga anak. Ada kata tambahlah lagi tambahlah lagi.
Korang sajakan hasut aku.
Sudahhh aku nak tdo. Tetiba. Haha

Tuesday, July 22, 2014

Baju raya kenit

Peristiwa pg td menguatkan aku betapa pentingnya kecerdasan emosi iaitu eq dlm hidup.
iq? Penting tp x sepenting eq.
Ramai org yg dpt straight A. Masuk u. Keje profesional. Thats it habis di situ.
Bila keje baru kita boleh tgk eq dia mcm mana.
Dia jadi boss tp emo dia melampau. Tak kisahla even ko second boss ke first boss ke.
Ko xdpt kawal emo ko. Ko akan stress. Then ko hantam org.
pemimpin yg berjaya akan mengfokus kepada matlamat. How to achieve the goal.
Bukan menolak org yg memberi idea. Apalah salahnya terima idea org kiranya membawa kebaikan.
X payah diikut sgt emosi.
Terbukti org yg tinggi eqnya waima iq rendahpun dia akan menjadi manusia yg berjaya di dunia.
Org yg eq akan rajin berusaha. Ttp org iq akan ikut keras kepala n degilnya.
Org eq boleh faham emosi diri sendiri n emosi org lain
Dia akan rasa empati dan cuba meletakkan diri di tempat org tersebut. Berbanding org iq yg pentingkan diri sendiri dan kurang memahami org.
Pemimpin yg mempunyai eq tinggi akan cuba mewujudkan suasana kerja yang selesa. Pekerja berasa motivasi dan senang utk bekerja.
Bila pekerja happy banyak masalah spt konflik dalaman, tidak amanah, tidak ikhlas dan rasuah tidak akan berlaku.
Kita boleh memilih utk menjadi org eq atau iq. Belum terlambat.
Maaf lah ye. Hari ni kak ton jd pakar motivasi. Kakton pun manusia.
Ada kala rasa tercalar juga bila org ckp perfomance kita jatuh. Hoiii jatuh dari segi mulut org ke keje.
Kalau mulut org tq kepada reporter2 kak ton. Berbahagialah dorang hendaknya dunia akhirat. Hihi.
Takde pekdah pun burukkan org. Why not naikkan diri sendiri atas perfomance diri. Jgn naik kerana jatuhkan org lain. Not good not good. Kak ton tak suke mcm tu. Haha.



Raya dah nak dekat.
Alhamdulillah tahun ni maktok sponsor lg baju raya aku n anak2. Semua made in vietnam.
Cantik sgt. Utk gegirl kaler pink. Boys sila pakai kaler biru. Tema genderlahhh sgt. Haha.
 Mcm nila ropenya baju raya luqman n hakim.
Luqman takde masalah cuma tgn panjang sikit. Takpe ok je aku tgk.
Hakim la xleh blah. Dah mcm pakai baju kurung. Hahaha.
mmg besar gedoboh. Yg feliknya tang leher ngam2 je masuk kepala. Adoi kepala terbesar ke apa ni.
risau juga aku kot2 nanti dia besar xleh juga pakai sbb still kepala x celus.
Haihla adik berdoalah kepala ko menjadi kecil.


Jadi misi last week adalah mencari baju raya hakim.baju raya z x pyh cari. pakai je baju melayu apa ada.
Lgpun z jarang pakai. Time raya je baru bergaya. Jd mcm sayang kalau beli tiap tahun tp pakainya sekali.
 pergi kedai mj. Senang dekat.
Sepasang rm55 tp after less jd rm44.
Potong apa pun xyah sbb ngam2 je. Suau la just lipat sekali.
Yg bagusnya hakim x banyak ragam. Suka je dia ngetest baju. 



Aku pun bersyukur dpt selai baju vietnam. Cukup utk pg raya.
Aku mmg x reti ada berpasang2 bj raya. Bukannya model nak tukar bj tiap hari.
Ipah ngajak  ke modest aku xnak. Tp pesan juga if jumpa bj nursing mcm smartmom ke tlglah beli selai. Hahaa dasar. 
 Nyesal tak ikut. Dpt jumpa prof u.
Ala jeles jeles.



Inilah baju smartmom yg diidam2.
Kecewa akhirnya sbb ipah ckp xde. Bkn sekadar takde saiz tp langsung takde.
Haih kejamnya manusia. Beraya apa sampai habis licin korang sapu.
Len kali tinggal satu utk aku. Hahaha.
Hari2 aku try buka web modest mana la tau kot2 ada. Tp hampa.
Mokcik hampa.
Selai pun xde.
Oklah fione. Saja je xnak bg aku beraya sakan*nangis masuk bilik. Haha





lawat baby laili

Kome dah beli kasut raya?
Aku belum. Aiceh macam la selama ni raya kasut baru.
Kite raya x beriye pun. Selalu yg baru baju sajo. Tudung n kasut pakai apa ada.
Alaaa xyah nak poyo sgt berkasut2. Last2 sandal aku sarung. haha. Selesa. Sesuai dgn iklim malaysia.
Cuma lately ni mcm in luv dgn boot.
Bukanla yg tinggi sampai lutut tu. Nak beli yg separuh or pendek je.
Kang tinggi2 panas pula kang.
Aku cam terbayang2 je boot tu digayakan dgn baju kurung or jubah. Ohsem.
Haih lagi tak tahan memikir ni.
Kat mana ye jual boot murah2? Taula boot ni kan cam mhl sikit. Tak mau la mahal terlampau sebab tak tau lg nak pakai ke tak. Hahaha dasar.
Vinci ada x?


Petang td melawat baby laili.
Selalu kalau tgk baby geram aku akan terlebih sikit tp kali ni xla geram sgt.
Dah down kot perasaan nak ada baby lg. Haha dasar. Jgn tetiba kembung je perut. Ha sapa nak jawab masa tu?
 Comel. Tdo je keje princess ni.
Laili kata qaira alami prolong jaundis tu pasal suka tdo.
Teringat2 masa luqman dulu kena. Prolong juga. Stress mak hencik asyik bangun bg susu.
So bila laili cite aku dpt bayang n paham perasaan tu. Org yg pernah alami je tau mcm mana rasa.
Pula2 dlm pantang asyik turun naik rumah bawa ke klinik. Dah x mcm org berpantang. Huhu.
Bertabah ye laili. Sembuh juga akhirnya nanti. Sabar sabar. Itu senjata. 


Dlm ramai2 anak. Hakim je excited dgn baby.
Tanya farzana mmg dia xnak. Luqman pun xnak.
Dia jawab "ni ar baby". Dia mengunjuk pada hakim.
Haha br korang tau penangan seorg adik.
Hakim buat sumorang fobia nak ada baby. Termasuk aku la kan. Hahaha
 Petang2 adam sampai umah maktok. Dptla hakim lepas rindu.
Memula dia dodoi pelan2.


 Tak puas hati tgk lg rapat2. 




Dah geram. Panjat bouncer nak terkam. haha.
Haih takleh harap punya budak.
mcm ni punya cara nak ada baby? X payah la.