Wednesday, April 23, 2014

Grand Continental: Hari ini saya berkursus

Hai korang. Hari ni aku cuba hapdet blog.
Kegigihan di pagi hari katanye. Puiii.
Semlm hari pertama kursus haruslah nebes lebih. Lama woo iols tak attend kursus siap tdo bermlm.
Nak jd cite demam aku masih tak kebah2. seram sejuk siap gigil2. Drama apakah?
So aku decide balik juga malamnya. Rumah sendiri juga yg sedap.
Kaki husband n anak2 gak heater paling mujarab.
Lagipun hakim bf. Adalah x sampai hati nak tdo di hotel ye. Roomate aku pun xde balik umah.
Korang ingt aku berani ke nak tdo sorang2?
Dibuatnya aku kalih nampak org rambut panjang mau pitam seminggu.



Registration.
Sempat berkenalan dgn tiga cikgu. Sorang dari sepang, wangsa maju n desa petaling.
Tetaplah org kl aku kawan. Haha hover.
Actually masa ni kitrg dah berpakat2. Roomate aku yg sepang ni kekonon nak bawa laki n anak tdo hotel so aku ckp ambik je satu bilik dgn aku sbb aku balik hari. Yg lg dua org tu satu bilik lain n dua2 balik hari.
Jd aku ingt if laki dia ada aku g la lepak bilik dua org lagi tu.
Korang paham ke apa aku cite ni? Xpaham sudah tak penting pun. Haha.


Masa ni kitrg mcm bengang juga sbb janji pukul 12 registration tp pkl 1 still x nampak bayang.
Haluuu guna jam apa ni? Nak buat iklan mcm tv3 juga ka. Huhu




Bilik
Aku tak kisah bilik kecik pun yg penting dlm bilik air ada hos. Senang aku nak membuang.




Selfie dgn kawan baru.




Pemandangan dari bilik.
Jgn memain klcc view ya.



#gambar masa berkursus tak dpt ditayang kerana sulit.
Tata

Monday, April 21, 2014

Anakku demam

Hr ni dikejutkan dgn berita mh192 berpatah balik.
Alhamdulillah dpt landing dgn selamat.
Bila baca cerita penumpang tgn aku pula yg seram sejuk.
Aku mmg fobia baca cerita cemas2 cam ni. Yg bagusnya penumpang sume puji pilot n krew yg tenang.
Tu la pasalnya depa jd pilot n krew. Ce korang byg aku stewardess.
Mau aku yg nangis dulu. Ke buat panggilan cemas pd family n husband.
Takpun aku mengucap banyak2.
Jgnkan kata aku nk tenangkan org aku sendiri yg naik sawan adala. Apa pun tak bleh.
Dah mcm berjangkit2 malaysia ni. Satu ada problem semua pun problem.
Sama gak kes budak hilang suatu masa dulu. Mcm berturut2 pula kesnya. ALLAHU AKBAR.
insaf dgn kebesaran Allah. Cuma marilah kita sama2 pohon agar tidak diuji lagi dan lagi.




Aku juga diuji.
Farzana kerap sakit bln ni.
Dmm je dua kali. Hr tu kena nebulize sbb lung infection.
So mcm serem sbb takut kena lg.
Elok dua mlm dia dmm zasss hari ni kita ke klinik.
Memula aku ingt dia memain. rasa suhu bdn pg ni mcm ok pula.
Pastu tgk dia aktif semcm. Warna coloring book-kms umah-makan roti. So ai taught dia saja cari helah kata bdn x sedap.
mak hencik mula nk hangin.
Muka ketat kena bebel dgn aku. Hihi.
"Ana xbleh mcm ni. Bdn x apa2 tp ckp sakit"
"Ari tu skt kepala. Ni dmm pula"
"Takpa mak bg ana rht hr ni tp esk mesti g sekolah ye"
"Brp byk pelajaran tertinggal dgn mengajinya lagi"
Siyes dah mcm mak tiri aku ni. Sian pula aku tgk muka dia.
Ishh knp la ai kejem sgt. Haha.




Bdk x reti duk diam. Asyik tala nk pegang kipas.
Aku rasa dlm tiga ank ni la yg plg aktif.
Saja bg mak ko kurus kering kan.




Akhirnya pnt. Datangla tepek kat aku.
Cuma tepek bkn sebrg tepek. Tepek nak upah ni.
Ishh aku buat x layan je. Mls aku nk bf public pula2 aku bangsa x reti cover.
Kang terkejut org keliling tgk pamela anderson versi malaysia. Haha.


Balik dr klinik menyinggah umah maktOk breakfast. Farzana masih aktif.
Siap main masak2 dgn hakim.
Lps tu ambil luqman di umah pngasuh. Otw balik aku tgk mata dah kuyu.
Sampai umah kompom dmm. Panas!

Now ai is rasa bersalah bebel2 kat dia.
Yg lg syok ptg td aku lak dmm. Terjangkit ke apa ni.
Tp aku syak angin hujan yg buat dmm.
Ohh sori ana mak x sengaja bebel.
Lps ni percaya jela if dia ckp bdn x sedap
nak cover rasa guilty aku basahkan kain lap2 bdn dia. Hopefully ana cpt sembuh.



#doctor kata ank kurus sgt. Aku mmg notice bdn dia tinggal tulang. 
mmg x syok bila org ckp mak x bg mkn. Haip x baik tau korang.
Lps ni kena disiplin sikit bg vitamin n mesti ingtkan dia mkn di sekolah. Haihla ank.


Sunday, April 20, 2014

Pekena biskut cicah milo

Hai korang ketemu lagi kite. Aza in de house. Haha phoyo sgt ni. bajet pngacara pop kuiz kekdahnya.
seingt aku nama aza ni tercetus masa aku di sekolah teknik.
Aku masuk hostel lmbt sikit dr org lain. tak salah after one week sekolah. biasalah mesti kena perkenalkan diri pd warga dorm. Aku dpt dorm teratai.
yup bdk teknik kl sure ingt nama dorm sume pun nama bunga. teratai mawar kenanga kekwa. Eh apa lgi ye aku lupa. Arghh lantakan. Haha ada kesah de..
Bdk2 form4 mmg ada yg kenal aku. So akak2 form5 je la belum.
Aku ni adalah sedikit nerves nk introduce diri ye. Hoii first time masuk hostel. aku x dpt jangka apa benda yg bakal berlaku.
Pula2 aku tgk muka akak form5 ni ketat semcm je.
Kawan aku pun suh la aku practice depan dia. Ok jum practice "hai nama saya azhariah. Boleh panggil azhariah"

'Woi panjangnya nama panggilan ko. Ko xde nama pendek sikit ke?'

"Apa masalahnya. Ko pun pnggil aku azhariah kan"

'Kat hostel ko xleh mcm ni. Ko kena ada nama yg short n glamour'
*wah gitu nak kena nama glamour plak dah. Aku ni mmg buntu habis. Jd kawan aku tu la yg bg nama aza.

'Apa kata nama aza. Aku rasa sesuai dgn nama pnjng ko'
*whatsoever. Aku x kisah pun korang. Aku layan je apa nama org bg ke aku.
Cumanya aku mcm xde pendirian pula. Org bg nama apa pun aku ambik. Jgn ko letak anjing vavi sudeh. Hahaha.
Patutnya aku kena bertegas sikit like ct nurhaliza. Dia bangga dgn nama yg mak bapa dia bg. Xperlu nk komersil-komersil.
Tp tak guna aku meratap sekrg sbb benda tu dah lama berlalu. Kat tmpat keje sekrg pun semua pnggil aku aza.
Takpelah aku tak nk jadi ct tp nk jd ella. Nama betul ella kan nor zila.
Ok aku ni kira spesis ella. Hahahaha xnak kalah*muntah darahla korang.


Sabtu semlm aku x wat apa pun.
Pepagi antar farzana ke sekolah. Ada koko katanye.
Yg bagus kali ni koko ada surat jd takdelah aku tertanya2 betul ke tak ni.
Pastu drop luqman di umah maktok n balik umah buat apa patut.

Akhirnya table cloth aku berganti.
Aku mmg xtahan tgk kecomotan table cloth lama. Luqman rilek je buat mcm napkin.
Lap mulut guna table cloth. Korang leh byg tak.
Homaigod patutlah comot semcm.
table cloth baru ni aku tak biar terjuntai. Aku lipat bg ngam2 meja.
Nak bg meja tu bercorak udahla.
Itulah bila de anak umah xleh nak kreatif sgt.
Jgn bayang la letk pasu ke apa ats meja. habislah barai.
tgh aku letak roti pun habis si kecik ambik campak buang. Pfff berderau je darah aku. Huhu..


Tgh hari ambil ana n luqman terus pergi segi.
Nak li biskut n perencah nasi goreng.
Perencah nasi goreng jgnkan kata nak li sepapan sebutir pun ngak ada. Huhu.
Biskut jela kitrg borong. Bila beranak kecik ni pantry mesti mau ada biskut.
Oreo julies marie. Tu mmg biskut wajib ada.

Balik aku buat milo bagi dorang minum.
Best eh pekena biskut cicah milo sambil ditemani table cloth baru.wow metafora sgt. Haha
teringat time peknen.
Duit selepuk ada sbb nak makan x boleh.
Hari2 aku makan biskut hup seng cicah milo sambil menangis.
Aku bayang mcm rancangan bersamamu tv3. Boleh? Hahahaha





Friday, April 18, 2014

Dialog prestasi

Korang dah makan belum? Aku sudah.
Hari ni mcm awal pula sbb anak2 dah berbunyi alarm "bila nak makan mak?" "Bila mak nak  start masak?"
Ohh x bagi can langsung mak ko berbaring-baringan.
Aku ckp 5.30ptg kang aku start masak diamlah kejap dorang.
Tepat 5.30 farzana masuk bilik tanya soklan yg sama lagi.
Lapar la tu.
Ana sekrg bukan boleh. Mesti nak makan heavy.
Kalau balik dari sekolah kita suh makan roti lu mmg la dia makan.
Tp malam mesti kena makan awal kalu tak alarm je lahhh.
Aku masak sempoi je. Ayam sos abc n ikan jaket sumbat sambal.
Lepas tu ana request nasi goreng. Ok buat je nasi goreng.
Luqman taknak nasi goreng, nak nasi putih je. Ok sukahati la.
Memasing ada taste memasing. Layan je.
Aku masak nasi goreng pun senang guna perencah adabi je.
Inilah mak-mak. Penat camne pun  kegigihan juga masak.
Masalah kat rumah ni ialah anak suka makan ayam. Suami suka ikan.
Nak tak nak aku kena masak dedua tu.
Suami takkan campur adukkan ikan n ayam sbb dia kata tak elok.
Ada la aku gugle terjumpa berkenaan diet Rasulullah s.a.w
Eh takde pula aku jumpa ayam n ikan xleh makan sekali. Ikan n daging adala.
Tp lantoklah. Dah dia kata tak elok aku layan je.
Aku lak jenis makan je ikut sukahati aku. Ohh not good. Jgn follow aku ye korang.
chef kan mesti nak rasa sume makanan.
Lagi satu aku terkejut koktel pun mcm x sesuai dicampurkan.
Kalau g open house kan selalu ada koktel mmg itu yg aku serbu dulu. Huhu.

Cuma yg aku tau abah pernah ckp makanan darat n laut xleh campur sekali.
Cth ko makan nasi letak sup daging lepas tu nak campur lak dgn sotong.
Sotong kan laut daging lak darat. Cannot bertemu ye.
Darat tu ion positif laut pula  ion negatif. Kalau bertemu leh hasilkan tindakan biokimia yg aktif yg boleh menyebabkan usus n perut rosak teruk. 
Hehe aku explain dah mcm saintis kan korang. Tp bapa aku mmg tere sains lah aku rasa sbb dia akan ceritakan apa yg dia baca dlm memana article.
Sama gak anak aku luqman makan tgn kiri.
Abah aku mmg bertegas gila suh ajar juga tangan kanan even dia baby lagi.
Abah ckp syaitan yg makan tgn kiri ni. Dia baca dlm article majalah solusi kut.




Dialog prestasi yg lama. Dari 1ptg-3.15ptg.
Nak ckp puas hati sungguh2 takla tapi sekurangnya apa yg aku nak ckp dah ckp.
aku ckp secara ringkas je apa kelemahan bebudak aku n apa tindakan aku nak ambil.
Aku ni mengajar kelas ujung. Kawan2 lain sume ditepuk tangan sbb keputusan dorang ohsem.
Aku la tukang tepuknya. Org nak tepuk aku xde pula. haha.
Yela sapa nak tepuk ko aza. Satu kelas aku bg fail. Haha.
Bm je boleh harap sikit tp masih x ohsem mcm kelas lain.





Yg best mata kitrg sume celik sbb ada teh o n pisang grg. Hehe.
Jarang eh miting dpt makan melainkan miting akhir tahun.
Korang jgn bayang miting cikgu ni mcm jabatan gomen lain.
Kitrg selalu miting habis sekolah. Kalau miting kejap alhamdulillah.
Kalau lama nasib kolah.
aku mmg pk ana je. Nasib ipah ada leh tlg ambik so rilek je la aku hadap miting.
Lepas tu ipah bawa farzana g pos barang.
Elok aku sampai umah dia pun sampai dpn lif umah aku.
Tq ipah.
Lepas ni konfirm ko kena berkhidmat lagi sbb miting akan sentiasa ada. Haha.



Okla korang aku nak lipat baju. Tata

Thursday, April 17, 2014

Hari lif rosak

Citer mlm td n hari ni aku sekalikan je. Lantak korang kalu korang pening.
Blog aku. Ada kesah de*amboi kekwat. Haha.
Mlm td aku sibuk membuang baju yg jarang2. Bkn baju sexy mexy pun tp baju kurung.
Cumanya bj kurung tu jenis yg transparent wajib pakai dgn inner. Adala dlm 7-8 lai.
Rasa sayang je nak menitik air mata. bj tu lawa-lawa lg tp memandangkan aku dah beristiqamah so kena mujahadah kuat sikit. Hehe.
Aku dah mula berjinak2 pakai socks sejak balik umrah. Aku percaya Allah jua yg menggerakkan hati aku utk berubah.
Sebelum2 ni aku perati je mak aku pakai.
Adalah tnya mak "panas x pakai stokin mak?"

'Tak panas la selesa sgt'

"Ye ke selesa?"*aku ni mmg ada habit suka ckp ye ke. Bkn sbb aku x percaya ckp org tu tp maksudnya aku nk tau lbh lanjut. So kalu lps2 ni aku duk berye ke dgn korang jgn terasa hati eh.

'Ye selesa. Cubalah pakai. Sekali dah pakai mesti susah buka'

Aku nk cuba juga pakai tp setan kat kepala aku ni kuat sgt. Asyik hasut 'xyahla pakai ko bkn sempat pun. Nak kendong anak ag pakai stokin ag mamfus xde masa. Akn nk jln dkt2 pun ko nak pakai stokin. Kemonnn'.
Amboi setan sgt. Siap ber-kemon dgn aku.
Bila aku tnya z "kaki tu aurat ke bang?"

Yup aurat. Kalu xnk pakai stokin labuhkan kain or pakai kasut bertutup.
*ok fine. Mari kita labuhkan kain. Cuma bila pakai suau mmg xleh labuh de.
Ha dah konpius ni. Kejap nmpk kejap tak. Dah mcm chipsmore kekdahnya.

Gi kursus umrah, terasa gila bila ustaz daud che ngah bgtau balasan if x tutup aurat.
Akak aku yg gangster pun terinsap "korang lps ni aku nak pakai bj kurung je"

'Eh knp ko ni long. Monopos ke'

"Yela td kan ustaz daud ckp pasal tutup aurat"*ya Allah bagusnya akak aku. Akn dia berubah aku xnak kan.
Sumorang nk jd lebih baik pula2 balik dr umrah.
Aku tak tau nak explain cemana. Tp 12 hari pakai stokin di madinah mekah mmg buat aku selesa. Now aku percaya ckp mak.
Balik malaysia ada la rasa xnak pakai tp blm sempat aku kuau grill kaki aku dah seram-seram sejuk. Siyes rasa mcm nak dmm.
Aku rasa tu peringatan dari Allah. Pelan2 aku sarung socks n sejak tu aku takut nak buka.
Aku ni xdelah baik sgt korang. Bukan latar belakang yg menitikberatkan penutupan aurat yg sempurna pun. Masih banyak aku kena belaja belum pro lg nih. Jd jgn panggil aku ustazah tau. Eh motip? Dah melalut sgt aku ni. Haha.

Citer hari ni pula ialah aku pnt. Hidup ni kekadang happy je lancar je.
Tp ada hari kita mcm lif rosak. Rasa pnt. Rasa stress. Rasa looser.
Menung aku balik umah tgk lif sebelah rosak. Lif pun kena maintenance baru dia ok. Sama la ngan kita manusia. .
aku x sabar tunggu cuti bulan mei. Aku nak rehat puas2*kekonon. Haha.
Pepagi gb aku dah msg suh jumpa.
Dia minta buatkan dokumentasi. Bukan satu program tp tiga program ye.
Adush menggagau aku cari maklumat sana-sini.
Nasibla zuhir n mas ckp dorang dah buat dokumentasi satu program so lega.
Pk dua program je lagi.
Aku baru nak rehat2 hr ni sbb semlm dah penat jumpa lecturer praktikum tp xde maknanya.
Pulun sakan sampai nak minum air pun xdan. Pffff tensi tauk keje last minit mcm ni.

Tgh aku sibuk menaip z call "tlg ambik ana. Cikgu dia ckp dia sakit kepala menangis2".
Argh kenapa ujian dtg bertimpa2. Tgh aku busy la nak suruh ambil anak.
Takdenya aku nak kuau sekolah. Aku suh maktok g ambil.
Alhamdulillah maktok pencen di masa yg sesuai. Kalu tak haru juga beb.
Kekadang aku miting lama pun suh maktok amikkan. Ari jumaat pun wajibul maktok ambik.
Akan nak suh ana berjanggut tunggu aku sejam. Sian la pula.
Zaman dulu takpe selamat je dunia. Sekrg mcm2 kan.



Budak sakit kepala dah lega sakitnye.
Maktok rajinla melayan sapu tiger balm kat kepala dia.
Lagi maktok layan lagi mengada aku tgk. Asyikla menangis kalah neng yatimah.
Bila sampai umah aku ok je sengih2. Pandai tul berdrama dpn maktok eh. Hahaha.
Aku pun tak tau apahal tetiba sakit kepala.
Citer ana bercampur aduk "ana penat rasa nak tido" "kawan ana taknak rehat dgn ana" "sekolah x best".

Eh apa penyebab sebetulnya ni. Mula la aku yg sakit kepala pk. Hahahhaa



Tuesday, April 15, 2014

Aqua retro Putrajaya

Cerita Ahad.
Ajak z tgk jln ke hotel empress sepang. InsyaAllah aku akn berkursus di sini minggu dpn.
z suruh guna waze je tp aku kan anje2. Haha. Org yg faul gps cam aku sure paham perasaannye mcm mana. aku risau kang ke mana-mana aku pergi. Haha.
Z asyik tnya "ingt ke tak ni?"

Ingat ingat*ambik pen lukis apa patut. Risau sang suami isterinya sesat. Oh lomantiknya abg. Puiii.

Kalu org tgk aku punya map konfirm korang ingt aku tgh mabuk.
Map aku simple. Bila time belok kiri br aku lukis. Then aku tulis nama building.
Aku bukan bangsa baca signboard jd jln mudah ingt apa building situ. Hihi boleh ka begitu?
Hopefully memori aku yg 80% ni bertahan byk tu juga. Jgn dia drop 20% dah menggagau aku nanti.
Kang org lain di sepang aku ke pd. Oh hem ji tatutnya.
Korang tlg doakan kejayaan aku eh. Haha motip.


Well dah lama x kursus tdo bermlm.
Last kursus bermlm 2007. Masa tu peknen ana tak ingt pula aku brp bulan.
Aku tumpang kete yumi. Memlm sedih je ingt kat z.
Over gila kau. Sedangkan z tu syukur alhamdulillah aku xde. Haha.
Kali ni kursus aku dah de tiga ank. Sori xde masa aku nk ingt z.
Aku tgh pk si kecik hakim. Tah boleh ke x budak tu tdo tanpa aku.
Pegi singapore aku x feeling sgt sbb tinggal semlm je pun. Ni dua mlm ok. Homaigod.
Matikla kerinduan.
Maktok volunteer nak tlg jg dgn syarat z tdo bermlm umah maktok.
Aku pk kesian ke maktok sbb kena urus ank2 dr tghari sampai z balik magribnya. Z balik keje pun sure penat nk urus anak2 mlmnya.
Woi byk keje tahu. Nk basuh botol. Nk basuh baju. Iron baju. kemas beg bbsitter. Pump susu*oh pump tak. Tu keje aku. Haha pang sekali.
Aku suggest z mencutikan diri tiga hari so settle masalah.
Hopefully anak2 aku akn berbaju. Haha.
Hopefully rumah aku bersih n rapi. Hopefully dapur tak melekit. Hopefully bj berlipat*eh over nau ko aza. Hahahaha.



Balik dari hotel empress z singgah umah shuhir nak ambik minyak pelincir ke apa tah.
Dah alang kat putrajaya aku ajak naik cruise. Hoi mana tahan dgr cite syu best-best
Aku pun nak rasa best juga. Haha.
 Nak naik cruise fefeeling ongkaya tp kalu dah bkn ongkaya tu ttpla bkn. Haha.
Sampai je di kaunter, org tu dah buat panggilan terakhir utk naik. melepasla kitrg.
Next cruise pkl 4.45ptg.
Tgk jam br 4.15. Hoi berjanggut aku nk tunggu 30minit.
Takde takde mari cancel.
org kaunter suggest aqua retro iaitu boat letrik. Conduct sendiri keliling tasik 40minit.
Harga pun ok rm40 sajo. Kalu weekdays ag murah rm20 sajo tp xde makna aku nk ber-boat ari keje.
kitrg x fikir pnjang terus beli. Hihi.




Safety kena jg beb.
Yg biru utk ongtua yg hijau utk kids.
Hakim yg baby pun aku kasi pakai tp separuh jln dia dah rimas.




Bahtera ke istana raja dah siap sedia.
Dua pngawal sedia menanti. ewahhh.
Aku duk terbyg cindralella yg naik kete kuda. Biasalah sesekali berangan.
Korang ni pun kasikla aku can. Haha.





Aku n dua hero duk blkg. Z n ana di hadapan.
Memula naik aku nak duk dpn dgn z sekali brother yg jg tu ckp "eh kalu akak duk dpn sapa nk jg ank kat blkg?"

Oh ye tak ye gak. Mau anak aku terjun tasik kang. Hahaha*actually aku x risau pun korang sbb ank2 aku kat luar mmg sopan santun. Kat umah yg aktif mcm pekena viagra.

Nak dkt ujung2 aku tukar tmpt. Duduk dpn dgn z. Ok je aku tgk dorang kat blkg.
berani dorang terjun? aku dah kelentong ada paus dlm tu. Haha


Tak tau aku building apa.
MAMPU kut.





Z bg can aku control stereng. Dia nak duk blkg lepak2.
dia xtau betapa bosan duk blkg. Boat ni gila slow.
Basikal pun aku agk lg laju. Haha.
Tp kalu korang pncinta alam aku agak korang suka sbb rilek je hirup udara segar tgk tasik tgk langit. Syorga kan.
Aku spesies x reti duk diam so aku nk drive. Lgpun x susah mana. Ada tiga button je pun on-off n reverse.
Budak pun leh handle. cuma stereng kena pulas kuat sikit sbb keras.



Ada boat rosak. So dia pepanggil kitrg suruh beritahu staff.
Hoi lama lg la aku nk bgtahu sbb boat ni kan lembab.
Sekali tgh otw balik, nmpk boat rescue dah mai. Alhamdulillah.


Aku de byk gmbr nk share tp nanti2la ek part two ke three ke. Amboi over mcm pegi ostrolia bunyinya.Haha
Yg pasti putrajaya mmg happening.
Cruise de, perahu dondang syg ada. Boat letrik ada.
Eh sume adala. Yg pnting sedia wangnya. Hehehe.
Kalau malas round tasik boleh naik beskal. Sewa je.
Kete mainan utk bdk2 pun ada.


Ok daaa nk masak