Wednesday, July 29, 2015

Ke kedai buku di jalan masjid india





Lama uolls ai tak hapdet blog.busy berkursus. Hahaha poyo.
Aku mcm dah takde hati sgt nak hapdet blog. Mcm nak tumpu kat fb n insta je. Tapi tahla tgh berlibang libur ni nak tutup ke idok.
Bkn sbb ada org melahar ke apa tp sbb kemalasan sendiri. Blog ni perlu komitmen. Mcm diari juga.. mmg takde sapa paksa ko menulis tp mcm tak sedap hati bila ditinggal bersawang. Paham ke tak perasaan aku? Tak paham udah tak penting pun..bahahaha.
Raya kelima punya cerita.
Aku n tentera beserta adik beradik gegirl n abah mak ke jalan masjid india. Bkn nak beraya tp nak membeli buku. Situ kan byk kedai buku.
Kaklong yg jd driver..dia mmg kakak kawasan uolls. Dia tahu je kat mana tmpt nak cari buku, tudung, kain n mcm2 ag. Name it saja. Fuhhh hebat.
Sebelum membawa rombongan cik kiah kakak kawasan kena sarap dulu bg kumpul energy. 




Yeayyy dah sampai. 
Kedai buku tu bebetul berdepan dgn masjid india ni. Lupa nama maafin gue.
Mak aku tgh dlm kedai duk bertanya org kedai " encik buku blabla ada tak jual?"* haha lupa nama buku. Heheh takpe nanti aku tunjuk buku pe.
Farzana dah rambang mata buku mana dia nak.
Last2 dia pilih dua buah buku. Tq maktok belanja.


Ekspedisi mencari buku sudah berakhir.
Jum bergambo sekali. Hehehhe pelancong mana la jakun sgt ni.
Ok apa kan. Ingt senang ke org kl nak bergambar dpn masjid india. Rare tu..hahhaha.


Inilah satu set buku yg berat itu.
Adik ipah yg angkat. Sejuk perut mak mengandung ko. Hahhahaa.







Otw balik tapaukan nasi insaf utk kiddos n ipah.
Ada belen aku bawa balik buat berbuka posa.
Nyummm dpt gak merasa nasi insaf yg buat aku insaf selepas membayarnya. Hahahhaa.


Lepas dah berbuka dgn nasi insaf tak puas hati lg.
Lepas solat terus keluar g food court tmn dgg pekena char kuew tiaw wif telur mata..nyummm.
Apa aku perasan food court tmn dgg dah kurang kedai siam. Yg byk western so bosan.
Sian tekak kg ai.





Buka puasa hr keenam mak kasi bekal bubur kacang.
Nyummm sedap. Hakim pun berebut nak makan.





Buka puasa hari kelima z belikan kepsi barU.
Bolehlah rasanya namun takleh dilawan kesedapan kepsi spicy.
Biasalah ai kan old school ttp suka yg lama. Hehhehee



Friday, July 24, 2015

Pasar kemboja di parit buntar



#throwback
Dah sebulan paklong shatari pergi.
Harap Allah berikan tempat sebaik-baiknya buat dia di sana. Amin


Yg paling ketara rindu pd paklong adalah cousin nurul.
Muka abah aku mmg mirip paklong.
nurul salam siap cium pipi. Mesti dia rindu benor.
Aku baca status fb dia pun sedih je. Dia siap minta nak bermimpi jumpa paklong.
Tak terkata aku. Yela ayah kan. Org yg byk mengajar pelajaran hidup buat kita.




Selepas ziarah maklong n family kitrg gerak ke pasar kemboja di parit buntar. Yeayyy.
Pasar kemboja ada dua. Satu yg hari sabtu.
Lg satu hat ni yg dlm kedai. Mcm2 ada. Tudung telekung baju. Kalau lapor foodcourt pun ada.
Bab parking takyah risau luas terbentang uolls.



Kat sini dibuka dari 11pg-10mlm. Kalau perayaan lagi awal la buka n lewat tutupnya.
Kalau dah termai parit buntar meh la soping sini. Takyah dah tunggu sabtu.
Aku cam suka hat kedai sbb tak sesak n berbumbung. Dptlah membeli secara santai.
Dari segi harga maybe mahal dlm rm5 gitu je dr pasar sabtu.
Kalau korang pandai tawar ntah2 leh dpt harga sama or lebih murah.



Hambik kau baju kurung rm50 je. cantik2 lak tu.
Ce bayang kalau kita beli kain n upah jahit dah rabai rm100. 




Tudung bawal aidijuma pun ada uolls.




Dah alang2 di perak tekak tingin mee udeng. Hehhee.
Yg penang dah biasa rasa so mehla pakat2 rasa kuala sepetang punya pula.

Nasi grg udeng utk kiddos.
Bawah nasi dia sembunyikan udang.
watak utama udang laut dia dtg dr kuala sepetang. So fresh uolls takde bau busuk langsung. Like 10kali.




Mee udeng special. Dah alang2 dtg meh rasa yg special. Udang dia besar2 baqhang.
Yg biasa mungkin udang lebih kecil kot.
Sos dia mmg special tak pedas sgt. Bdk pun boleh makan.
Mmg superb la mee+prawn+chopped coriander n Fried shallots.
kalau tak suka mi bleh order kuewtiaw or bihun.
Harga pun reasonable. Yg biasa rm9 n special rm13.
Kalau dah tingin sgt takyah susah2 ke kuala sepetang dkt kl pun ada. Wangsa maju jo.




Di parit bujtar kitrg menginap di ritz kapitol hotel.
Hotelnya ok. Selesa. Mmg puas hati.

Dpt breakfast percuma.
Menu tak la byk mana tp bolehlah nak alas perut.
Ipah plg kelakar "korang roti bakar dia paling sedap"
*choi roti bakar bukan sama je ke di mana2. Hahahaha.



Di lobi.

K la takleh menaip dah start kelas.
Bye assalamualaikum.

Wednesday, July 22, 2015

Melepak di kedai mamak

Ai suka kedai mamak. Tetibah. Hahaha. 
Raya keempat kitrg adik beradik berkumpul di mamak. Along je bawa partner. Aku n amy partner memasing sibuk membanting tulang. 
Aku mmg tak sokong cadangan tak membenarkan kedai mamak beroperasi hingga lewat malam.
Kalu tak g mamak nak g mana lagi.
Kalau hadkan waktu operasi pusat hiburan oraits. Kedai mamak ni jgnla.
Penularan gejala sosial bkn mamak semata. byk lg faktor lain weh. Setuju tak kome?


Sedapnya bau roti teloq n roti canai.
Bertabah jela hati yg sedang berposa.
Sabar sabar aza.


Ceq pakai aina pashmina itu hari. Wah sempat ootd.
Fahmi kata "dyh sejak2 la ni suka bergaya"

Takde makna woi. Tudung pree ni. Hahahahahha




#2 more days to go. Chaiyok

Tuesday, July 21, 2015

Melawat pakcik aeon jusco au2




Cptnya dah hari selasa. Esk dah sekolah. Sodihnya hati ini menangis sendiri.
Kenapalah tak cuti dua minggu barulah lawas. Haha mokcik over.
Oklah koranq aku nak share dua benda yg best abad ini*biasalah ayat peniaga petaling street. Bahaha. 
Gel amani in the house.
Kalau korang ada kawan2/ibu bapa or sedara mara yg mengalami sakit sendi, urat saraf, sakit lutut, gout, stroke akibat kemalangan, faktor usia hingga sukar bersolat or aktif bersukan inilah penawarnya.
Ramai yg review alami sakit lutut n sendi dan lepas pakai gel amani tak perlu jalani pembedahan.
Ada yg alami sendi krem siap kena jalan bertongkat  tp lepas pakai seminggu alhamdulillah dah tak perlu bertongkat.
Masa bln ramadhan kita mungkin dgr kelah kesuh ibu bapa kita yg sakit lutut n sendi krn sembahyang lama jd apa kata cubalah gel amani.
Ramai bg feedback bagus.



Sekrg ni aku dah mula pakai pencuci ellfie sejak2 kakak aku jd agen.
Ye dia juga agen seqy beauty, gel amani, krim herba tropica. Semua tu pun korang boleh order dgn dia.
Aku rasa selamat pakai ellfie sbb ada kelulusan kkm maknanya no mercury n bahan2 kimia yg bahaya.
Ckp byk tak guna. Korang tgk kulit pengasasnya blogger elly putih kemerah-merahan gitu.
Taknak ke cantik mcm tu? Gila taknak. So meh cpt kobar2 pakai.
Aku paling suka night creamnya. Bau wangi je.
Sebelum tido aku tepek dulu night cream esk pagi pegang pipi auwww lembut mcm baby. Hahaha ayat tak hengat. Betul tak tifu korang.
day cream dia pun likey juga. Sapu menyeluruh di muka sebelum kuar rumah insyaAllah if panas terik pun kulit x sunburn.
Sapa yg takdek masalah kulit pun boleh cuba pakai ellfie supaya muka bertambah flawless lagi.
Apa lg korang cecepat place order dkt che na agen yg sah 0129146480.
Satu set tu tahan utk sebulan. Cara pemakaian ikut je spt di belakang kotak.
Kalau habis takpe jgn risau boleh beli lagi. Bahaha.




Raya kedua.
Family aku n along g beraya dgn pakcik jusco au2. Bahahha Eidulfitri sebenar sgt.
Takdelah. Saja melayan anak2. Kasi depa berjalan sikit.
Lgpun masa nilah aku leh bersoping raya. Masa puasa mokcik tak soping.
Leh muntoh aku tgk jalan penuh kete. Shopping complex lak penuh org. Muntoh.
ni dah raya sume lengang. Yes.
G jusco dpt la g daiso beli brg sikit2. Bahaha ada ke org kuat iman g daiso?
Pastu beli selai blouse. Done. Mokcik dah happy.

Keluar daiso anak2 minta nak naik menatang ni.
Layan jela.



Ahli jemaah soping2.



Lepas barai duit moh isi perut di kepsi.
Aku tak makan sbb puasa. Tahan je hidung bau kepsi semerbak. Haihhhhh lapaq baq hang.


Balik ipah belanja baskin robbin pada kiddos.
Haih dugaan apakah ini semasa aku berposa.



Mlm aku n along tong tong belanja al rawsha.
Eh long nanti aku bayar. Hahaha.


Maktok buatkan cucur udeng n agar2.
Alhamdulillah dapat berbuka dgn sedap n kenyang.
Oklah makin lapar aku hadap gambar makanan.
Nak rest jap.
Tata.

#3 more days to go.

Monday, July 20, 2015

Cousin's engagement

Mlm pertama n mlm kedua raya aku just layan tgk tv.
movie last year dah keluar weh tahun ni. Thumbs up astro n hbo. 
Transformers: age of extinction siap ada alih bahasa malaysia. tapi takde makna aku nak dgr omputih cakap bm kan. Hahahha.
Kalau ikut laki aku lg la. Subtitle pun dia takmo tgk.
Ishh mana bleh tak tgk subtittle tak paham aku kang. 
Mlm kedua teenage mutant ninja turtle. 
Utk Org2 yg susah jejak pawagam cam aku mmg ohsem sgt la dpt tgk di tv.
Suka babak bila tahu asal usul dorang. Camne dorang dibesarkan oleh splinter. cane leh jd ninja. 
Kesan khas n shot2 sume cun. Costume pun canggih.
Sukala both movie. Nasib la kalau korang tak tgk kan. Pahadan la muka. Hehehe.




Raya ketiga event pertunangan cousin.
Selamat menempuh alam pertungan mek.
Simple n sweet majlisnya. No pelamin. Duduk jelah ko di atas bantal. Hehehe.
No gubahan bunga yg sarat2. Hantaran pun simple n nice.
Make up pun mek sendiri jela. Jimat takyah upah org.
Alhamdulillah majlis berjalan lancar. Jum layan gambo.
Invitation card by wasap sudeh.




Hantaran perempuan.



Hantaran lelaki.


Food semua marveles. Dap dap.
Acar



Daging hitam.



Dalca




Aym rendang.



Ayam ros.



Rendang daging.



Nasi minyak. 




Sesi berbincang pun bermula. 



Hakim n maktok.



Sebelum majlis diba wasap gamba hall.
putih bersih je ha.




Sampai2 aku terjah mek nak bergambar




Maksu aku kalut nak mengemop. Tlglahh Maksu. Sila bawa bertenang.





Kakak mek si diba yg over bersiap.
Elok pihak lelaki sampei dah konfius siapa yg nak bertunang ni. Kikiki.




Sebelum mula majlis sempat berphoto shoot bagai. Zaasss.
Family fahmi





Family ai kejap posing duduk kejap posing berdiri.
Biasalah mokcik over. Hehe.




Adik beradik gegurl dgn mak.




Cousin2 ku. Diba n fara.

 cousin farid yg susahnya nak ajak bergambar.
Jadi paparazi la along nak tangkap gambar dia.




 berjumpa fahmi raya ketiga.



 gambar beramai2








dah puas bergamba dlm rumah bawa pula anak2 pijak rumput. 
Panas juga la masa ni tp budak2 mana reti penat.
Luqman baliknya bdn dah suam2 tak sedap.
Ada ku kesah. Ttp juga aku heret berjalan ioimall. Hahaha.



K bai nak rest jap. Cite ioi len kali k.