Tuesday, October 21, 2014

Men-soup: warung dusun gearbox

Annoying bila tgk cikgu sesama cikgu pun bergaduh. Cikgu sbp-berprestasi tinggi n seangkatan sekolah2 elit ni bandingkan keje dgn cikgu sekolah biasa. Seriesly menyampah. Terus rasa tinge ai hot hot hot.
Patutla org luar judge cikgu memacam sbb tgk la kelaku cikgu. Aku x ckp semua cikgu tp segelintir2 cikgu mcm ni la yg buat taik.
Sekolah elit2 ni pk dorang je keje banyak dr cikgu sek biasa. Hello ada je cikgu sekolah biasa yg buat kelas tambahan sampai pkl 4ptg. Tgkla sekolah aku. Manjang kelas tambahan.
Jgn pk sekolah elit tu ada kelas ye. Kawan aku sek kat damansara. Kira sekolah dia top2 juga la. Dia ckp langsung xde kelas. Ha tgk tak ke lg senang dr aku.
Aku rasa puak2 sekolah elit ni patut belaja bersyukur sikit. Mengajar budak2 dah sedia pandai. Ko cuma perlu touch up sajo.
Sekolah mcm ni pula byk kemudahan. Xyah nak kuar duit sendiri beli itu ini nak buat abm(alat bantu mengajar).  Aku ni marker pen habis belila sendiri. Sekolah cuma sponsor tiga batang je. Boleh?
Masyarakat pun satu hal. Dorang ingt cikgu sbp n elit ni mmg mengajar beriye sbb nak menten result meletop tu. Habis ingt cikgu sekolah biasa mengajar soso je ke. Aku rasa lg la mengajar mcm nak tekeluar anak tekak. Adik aku fahmi exsbp. Dia ckp ada je cikgu yg syok sendiri. Dia mengajar dia je yg paham. Ada juga yg jarang masuk sebab sibuk jd ju pegi sana sini.
Jujur aku pun ada impian nak g sekolah best2 sbb aku nak rasa feel-nya mcm mana. Sekolah mcm ni selalu ada peluang bawa budak g oversea, of coz aku teringin. Sambil bekerja sambil menyelam. Hahaha.
Biras aku mengajar sekolah berprestasi tinggi. Aku adala juga sembang2 "kakna best eh. Ada peluang nak g oversea"

Mmg ada. Tp kak na malas la nak buat keje2 tu.

"Oh buat jela yg penting dpt berjalan. All sponsored lak tu"

ishh kakna tak suka bab tambah keje. Biarlah tak jalan mana asal rilek.*oh gitu ye. aku tak duk dlm kasut tu jd susah la nak berckp. Asyik guna kalau2 jela. Haha.
Seriesly aku bkn seorg yg rajin tp aku x suka nak berkira keje sgt. Aku jenis pesyen kalau aku nak buat yes aku akan buat. Kalau tak buat mmg tak. Aku x pedulik org nak kata apa.
Aku pun tak ngata org yg taknak buat tu. Lantak korang la. Memasing dah tua sila la pk sendiri.
ada kala aku follower yg baik adakala aku pun memberontak. Biasalah tak memberontak tak aza namanya. Hahaha.


Cerita weekend.
Aku mcm terajin nak buat laksa sarawak. Dah lama beli pes hj manan. Mohla kita try tgk ada jd ke takdak jd.
Ni kali ketiga aku rasa laksa sarawak. Nyum boleh tahan. First trial kan.
Ingt lg masa memula makan di sekolah. Maznah buat jamuan. Aku mcm heran je knp org panggil laksa sedangkan guna bihun. Patutnya nama dia bihun sarawak la bukan laksa. Hahaha Sesukati je.
Masa beli pes pun aku tanya laily "boleh x kalau nak tukar bihun tu kepada spagheti or mee kuning"

Oh boleh kot. Aza try la.*aku ok je nak try tp z kata pelek rasanya nanti. Mmg laksa sarawak pakai bihun takde org yg pakai mee.
Ohh malasnya aku nak rendam n rebus bihun. Takpe z nak bihun kan so dia la yg buat. Hahaha. Aku cuma buat kuah jo pastu tinggal. 



Risau mulut anak takleh terima laksa sarawak jd buat la bihun goreng sikit.
Fantasticnya luqman n hakim suka laksa sarawak tu. Tertambah2 depa makan.
Bihun goreng ana jela pelahap banyak.




Lepas makan jum tdo. Sedap ni hujan pula petang2.



Lps bangun kitrg pegi petshop beli makanan ikan.
Z tunjuk2 ikan koi ni. Kekunun nak bela kat banting nanti. Hmmm xyahla berangan.
Tgh akuarium kecik pun aku dah bernanah tinge dgr dia je yg mencuci. Dia je yg bg makan. Dia je yg bagus. Dia dia dia dia. Fedup wa. Hahaha.

Ada juga jual kucing. Ni baka american apajadahtah. Haha.
Harga dia rm950 sekor. Br berusia dua bulan. Hoiii mahalnya.
Kalau nak yg besar 6bln harga rm1400. Wow.
Lepas ni ingt nak ternak kucing jela. Bleh kayo makcik. Haha.



Mlm pekena Warung Dusun di bangi.
Ada beraneka sup. Sup daging-ayam-tulang. Tp paling kick sup tulang kaki a.k.a gearbox.
Boleh tgk tiap table ada semangkuk besar gearbox n straw.
Aku mmg tak arif ttg sup jd tanya2 la z "abg gearbox ni bahagian mana ye?"

Tulang kaki area ats lutut.

"Oh bb ingt badan"*bahahahha lawak pula kat diri sendiri. Nasib z tak gelak kan aku. kalau dia gelak malu ai tau.

"Kenapa straw tu? Nak hisap apa?"

Tu nak sedut kuah n sum2

"Ohh. Kenapa abg tak sedut"

Sbb sum sum dia mmg takde. Pendek je ha tulang dia ni.

"Oh mcm tu. Bg bb rasa sikit"*z pun gigih kikis daging n sumsum kat tulang tu nak bg aku makan. Yela aku kan anje2.

Mcm mana bb makan sup eh selama ni?

"Bb makan kentang n kuah je. Bb tak makan daging kat tulang sbb malas kikis"*see jujur tak jawapan aku. Lantak la kan dah 7 tahun kahwin. Malas pun dah kahwin pun. Haha. Padan la muka z dpt aku kan. Sila la jd tukang kikis daging n tukang kopek buah. 
Gearbox itu.

Kat sini bukan semata sup je ada. Bermcm lauk lain. Mcm kedai thai juga. tomyam pun ado. Tp dah order sup tak kuasa la nak order tomyam.
Lepas tu ada juga gerai2 mcm kerang rebus-otak2-tauhu bakar.
Ni dr gerai kerang rebus. Kerang dia sedap juga. Tp kalau banding dgn kerang rebus aku kompem aku punya sedap ag. Hahaha nak juga.


Otak2 pun ada. Rasa sedap cuma cara masak dia tu tak konsisten.
Ada yg mentah ada yg terlebih hangit. Belasah la labu.
Budak2 mmg suka otak2.


Kalau korang berminat bolehla ke
Warung Dusun Gearbox
Persiaran jaya(seksyen 9), bdr br bangi.




Selamat men-soup!!

Monday, October 20, 2014

Kerana lolipop

Cuti deepavali seminggu. Ohsem kan.
Hari pertama jd housewife aku happy la. Korang tunggu hari ke empat. Masa tu start aku mengeluh memacam. hahaha dasar.
Aku dah siap pun masak*clap clap clap. Nak diamkan hakim aku bg air kotak laici. Lek je dia tekan kotak tu prettttt air terpancut keluar. Habis meja habis lantai. Eeeee ko mmg x bg mak duk senang kan.
Aku berenti masak g lap n mop lantai.
Stop air kotak. Aku bg cereal buh dlm mangkuk.
Dia g bawa mangkuk tu sampai hall berterabur cereal sepanjang jalan. Gud adikk.
Aku angkat mangkuk letak singki. No more cereal. No more food.
Duk diam2 la ko situ. Jgnla harap dia duk diam ye. Dia g seret kusi budak sampai dapur.
Panjat kusi n main balang rempah. Ok aku biar. Pastu dia g punggah tupperware lak. Ok biar lg. Kalau aku mengemas bila nak siap masak.
Akhirnya dah siap masak baru kemas segala.
Bawa dia g tdo. Akhirnya aku dapat berbaring2 sambil hapdet blog. Syorga. Hahaha.
Lega ana n luqman g sekolah. Kalau x mmg x berhenti tgn aku buat keje.
Baru la aku berangan z dpt atase duk oversea. Berangan jd housewife la uols.
"Abg nanti duk oversea bb duk rumah jaga anak. Bb homeschool anak"*ckp tak jatuh nak homeschool la kunun. Puii.

La takyah homeschool la. Anak g la sekolah antarabangsa.

"Oh ye tak ye gak"*tarik nafas lega aku. ko bayang kalau aku duk rumah dgn nak homeschool anak. Aku rasa anak2 yg homeschool aku ada. Hahaha.



Part paling x kenan nak handle anak2 bergaduh. Dlm rumah bergaduh luar rumah pun gaduh. Bila masa la dorang x gaduh.
Aha ada. Time tdo. Hahahhaa.
Selalunya pergaduhan antara luqman n hakim. Bergaduh benda bodo2.
Dua hari lepas berebut lolipop.
Luqman dpt lolipop di sekolah. Luqman bg hakim rasa sikit tp mamat ni biasalah.
Dah bg betis nak paha lak. Dia nak lolipop sebatang terus xmain rasa sikit2.
Jenuh aku berletiaq "Korang ni kenapa ha? Bergaduh benda x worth it langsung. Lolipop tu nampak je cantik tp brings no good"*aku campur2 cakap omputih bg dorang kekaguman sikit. Puiiii.
Dua2 x pedulik pun dgn aku. Keep on fighting nak dptkan lolipop. Eeee nyampah.
Last dua2 menangis. Bagus sgt la.


Cerita dkt maktok. Maktok suh aku selawat masa memasak. Biar anak2 mudah lembut hati. Yolah.
Aku rasa mmg tiap kali masak aku selawat siap mengucap sekali. pasni aku tambah dgn doa sekali. Biar hari2 korang comolot n polok2 24/7. Eh dah len mcm je tu. Kahkah.. 
Ptg tu juga aku kerah ana n luqman membeli lolipop sorang sebatang. 
Masa tu hakim dah tertido dlm kete. Ana pula banyak songeh. Dia takut nak soping sorang.
Tu la budak sekrg susah nak berdikari. tkt kena culik la apa. kita org dewasa la takut kan. Ni semua salah penculik. Bahaaha.
Aku park kete bebetul dpn kedai dia turun la dgn luqman membeli.
Masuk kete kan ke main gembira "mak ana berjaya membeli-belah"

Ha kan senang je. Lepas ni mak nak suh ana beli tepung gula mentega pula. Boleh kan?

"Aaaa. Tu ana tak reti"*hahahaha lawak tgk muka cuak ana.



Hakim terjaga dr tdo tgk lolipop ada kat tgn. Amboi kemain senyum.
Moral of the story. Tak salah mempertahankan hak tp biarlah berbaloi.

Daaaa. 

Sunday, October 19, 2014

Feels like a big baloon

Mlm td layan cite hours. Sentap sbb tinggal 40minit cite dah nak habis*motip sentap kat diri sendiri. tak suka tgk cite tgh2. Mesti dr mula baru feel lebih.
Lakonan last paul walker sebelum dia mati on dec 2013.
Aku tahu korang minat paul walker. Same same. Aku pun minat.
Cite dia pasal nolan(paul walker) n abigail(taktau apa nama actress ni) tp dia wife nolan la.
Pada hari abigal nak beranakkan puteri sulung mereka dia telah meninggal. Taktau la apa sebab.  Komplikasi kot*aku kan tak tgk dr mula.
On that day juga ribut katrina dah melanda new orleans. Letrik terpadam.banjir pun melanda.
Nolan terpaksa stay kat spital nak selamatkan anak dia. Semua org dah lari ye selamatkan diri.
Anak dia pula duk dlm balang mcm inkubator tu n bernafas melalui tiub. Nolan terpaksa gerakkan penjana eletrik dgn pusing manual. Pusing2 sampai 48jam tak makan x tdo. Mmg letih hazabedah la kan.
Makanan dia pula kena kidnap dgn org jahat. Pastu ada dua pencuri masuk spital g geledah farmasi n sorang dr pencuri tu ternampak bayi dia. Pe lg nolan pun tembak la pencuri tuh. Woiiii tragis. kat situ la part seram sikit sbb takut pencuri tu ambik anak dia.
Ending. Masa dah hampir 46jam boleh tmpt pusing elektrik tu tercabut so mmg dah takde letrik langsung. Nasib la bantuan keselamatan dah sampai.
Dorang selamatkan nolan n baby dia la. Sukeeeee. Happy ending.
Lepas ni astro sure ulang jd aku nak tgk part mula2 tu camne.

 Sambil tgk sambil lipat baju. Selesai sebakul. Tinggal lg sebakul.
Budak2 duk main boat dlm bakul kosong ni.
Nasib masa tgk movie semua baik je. X minta nak makan mcm2 kalau x poning den.

Ini supper. megi asam laksa. Puiiiii.
Lepas ni naik berat baju ketat jgn bising ye aza.
Aku mmg risau kalau berat aku lebih 45kg. Rasa mcm dah gemok sgt.
Kawan2 aku ckp aku over. Kurus pun ckp gemuk.
Ke aku kena penyakit anoreksia ni? Hahahaha.
Tp yg aku paham org anoreksia ni dia biar diri dia lapar sbb pk dia gemok.
Aku pula asyik makan makan makan tp pk gemok. Ha tu penyakit apa pula?
Diagnos cpt pls.



Daaa
Luv,
Azza pipi gebus

Saturday, October 18, 2014

Kehadiran iqra

Salam sabtu.
Aku nak hapdet semlm tp cam biasa la dataplan cam cibet.
Now banyak update kat sekolah n rumah mak je. Rumah aku sori no entry no tenet tett.
Ada gak rasa nak letak unifi tp memikior nak bayar bulan2 ohh ku x sanggup. taraku caca taraku caca*tetiba masuk lagu.



Pepagi sabtu celik je biji mata terusla meluru ke pc taip kehadiran iqra mak.
Aku tak suka la keje tangguh2 ni.
Suruh z buat mlm td dia ye ye ckp ok no hal. Mmg la no hal sbb dia buat donno je.
Eeee tak boleh la aku. Masa aku melipat baju layan apm. Dia pun sama naik melayan.
Aku pun bersuara la"bila nak taip kehadiran mak?"

Sabar la. Nanti abg buat. Esk-esk kan ada.

"Org nak hantar kat mak esk la. Buat la mlm ni. Td kata ok no hal"

Mmg la. Arghh takpe senang jr. Esk pun boleh*eeee nampak tensi tahu. Memula mlm pastu jd esk. Kang esk jd tulat.

Baikla aku taip je. Xla sakit hati.
 Masa taip adala a few nama yg aku x dpt baca. Mcm habibah bee tu. Lg hamiah ke.
 Lg sapa tah.
Tulisan semua tahap profesor. Aku wasap along n mak nasib laju je respond. Kalau tak mmg aku belasah nama ikut sukahati kepala aku. Kang aku letak habibah harunsalimtambichik baru tahu. Hahahha.

Lepas dah siap taip sume. Br z dtg terkedek-kedek 'ok ke b? Meh abg sambung'

Silakan*terus aku blah urus anak2. Yeayyy.
Siap semua anak mandi n aku sekali mandi, baru check keje z.
Ok kemas. Nice. Ai like. Luv u muah2. 



 Pg ni mood aku agak baik. So nak belanja semua ke old town.
Lama heh tak pekena old town. Thn lepas last pegi.
 Menu. Apa la punya kede. Tiap meja ada satu buku menu je.
Nak makannya ramai pastu duk kena tgk gilir2. Nyampah la old town.
Z bising la aku tgk buku tu lama sgt. Eh mestila lama sbb aku xtau makanannya mcm mana. Lainla kalau aku dtg sini hari2 kan.



Ayaq sampai

 Suka air dia gelas besar alam.
Z oldtown white coffee. Aku lime. Luqman soya n ana icelemontea.
Ice lemon tea ana add rm1 sbb nak gelas besar. Nyesal pula tambah sbb gelas sedia ada mmg dah besar. Kalau add rm1 tu gelas dia tambah 1inch gitu.
Z dah perli la "takpa kita minum sampai pukul 1pm"

Eh kenapa lama benor.

"Habis gelas besar mcm ni. Pastu g tambah rm1 lg"*ek eh sudahla tu perli. Aku boleh minum la bg habis. Aku kan kuat minum.



Food.
Ipoh chicken hor fun.  Mine.
Xsedap sbb too oily.




 sausage luqman. Pun sama too oily.
Berapa kali tah aku ulang sausage aku masak lg sedap.
"bang b punya sausage lg sedap"* z buat tak dgr je. Eh x puas hati ckp lg pd anak.
"man mak masak sausage lg sedap"*luqman pun buat tak dgr. Eeee nyampah. Saja sabotaj ai yg comel ini.
nasib la aku x g dapur ckp pada chef dia aku masak lg sedap. Kalau x makan penyepak hari ni. Hhahaha.



 Z punya. Dry mee apa kenamanya tah. Okla soso.
Dlm mangkuk kecik tu ada sup n mcm dimsum dua ketui.
Z kalau pegi kedai ala kopitiam dia mmg suka order mee cara cina. Aku kureng sbb tak pedas langsung. Chicken ats mee tu pun manis.
Nak bg kurang rasa manis kena kacau dgn jeruk cili br ok.



 Nasi lemak aym goreng ana. Z minta plate kosong kat pekerja sampai ke sudah x sampei.
Tula nak omputih sgt "plate n fork n spoon"*ceeeee.
Len kali ko ckp je pinggan kosong satu br la dia paham. Haha.



Lepas sarap. Drop semua di lif. 
Aku nak pergi potong n cuci rambut sat. Yabeda bedu syokkkknya kuar rumah sorang2.
Yela iols pun perlu masa menyendiri. Ni asyik nak berkepit dgn rakyat sume stress iolls tau.

syok saloon kosong. Aku punya niat nak potong rambut dr cuti sekolah tgh thn hr tu tp ada je kekangan.
Org ramai sgt sampai takde seat. Aku pula bkn jenis menunggu. 
Hari ni kira luck la aku duduk terus je dilayan bagai tuan puteri. Hihi.



Dah settle saloon singgah rumah mak nak serah list kehadiran itu. Hopefully mak puas hati la. Jgn lepas ni dia suruh aku buat sistem online sudah. Hahaha
Okla aku dah siap taip entry. Aku nak blah.
Abah mak n along pun xde ni g kenduri.
Akan aku nak duk sorang2 bertapa lak. Gilokepo.



Daaa

Luv,
Azza happy di pg sabtu

Thursday, October 16, 2014

Program selepas upsr: football

Tak lama lagi sekolah akan buat hari usahawan muda.
Aku mila n fir satu grup. Yeayyyyy best eh bekerja dgn geng sendiri.
Tp tu la bila kepala sama tah apa pula yg jadi. Semua pula dasar malas masak. Nak posing cantik reti la. Hahaha.
Dgn fir tkpe ai tak takut. Mila ai takut. Poms tu gigih sikit. Ckp 'taknak buat taknak buat' tp nanti dia yg over. Haha.
Gerai kitrg senang punya task. Jual nugget, sosej n fishball. Kacang kan. Xyah sesusah pk mcm gerai kek, coconut shake ka, sate ka. Eh boleh pitam.
Mungkin puak2 sekolah pun dh tau kami ni pemalas. Haha.
Lepas diskusi kitrg decide jual sosej nugget n fries. Fishball meatball n segala ball sila cancel.
Tak larat la asyik tgk ball tukar la sikit. Kahkah.
Aku geli la nak jual fishball pula2 bila tertgk pigball kawan aku wasap.
Nak tunjuk bg korng tgk pun aku x lalu. Pigball tu rupa mcm fishball juga tp pig ko tahula.
Terus terbyg binatang idung dua n warna pink2 n bunyi oink oink. Hahahaha.
takmo takmo takmo. Kakton is kembang tekak.



Td aku sempat tgk football match. Yela 6Ikhlas masuk final mestila tunjuk muka. Bg sokongan la kunun. Puiii.


Masa nak pergi 2nd half take five kejap.
Tgk sorang cikgu laki pnggil team lawan 6D. susun strategi la tew.
Aku pun apa lg x mo kalah. Panggil la semua 6i.
Semua dah kumpul sorang budak pun tanya "knp cikgu panggil"

Saja lepak2*wakakaka boleh. Eh ni namanya psiko tahu. 
Bila team lawan tgk oooo cikgu azza pun de strtegi la so dorang gerun la sikit. kan kan.


Lastly iklan sikit. Sapa nak carpet patchwork jgn sesegan add Rina Myvi di fb-nya.
Korang akan fitam bangun fitam bangun sbb karpet dia cantik sgtttt. Rugi x grab.



Kalau kepingin japanese cotton tp x mampu nak pegi jepun.
X pyh nak nangis bagai. Japanese cotton boleh didapati di malaysia menerusi Yaya Ibrahim di fbnya. Cecepat add n beli ya sementara stok masih ada.

Aku dah grab selai. Belum lg jadi baju semua tailor is busy.
Aku dah korang bila?????

Cepat cepat cepat!



Program selepas upsr: netball n mastercheffball


Len mcm pula aku tgk iklan ni. Hhahha.
Kalu mcm ni la rupa bibik mau semua bertukar kepada tittle bini.
Pengalaman ada dua maid mengajar aku banyak benda. Seriesly maid mmg memudahkan kerja sbb balik rumah kita just layan anak. Pinggan mangkuk dah cuci, kain baju dah lipat walaupun cara lipat x menepati piawai la, rumah pun bersapu. Ai like.
Yg x best bab nak jaga makan minum dia. Mcm risau je takut maid kebulur. Pastu ada setgh maid ni taste tinggi. Pakai pencuci muka kalah tuan umah. 
Tu belum masuk extra benda mcm belikan top up tepon dia, post duit kat kg dia.
Aku x reti nak jadi tuan benarnya sbb aku x suka mengarah. Kebanyakan maid ni adakala lg tua dr kita. Maid aku panggil aku nama je. Aku pun x kisah as long kena de gap.
Aku nasihat kepada wanita2 yg boleh urus rumah sikit2 tu takyah la pakai maid. Lainla kalau kita suri rumah duk sekali dgn maid atau ada sesapa yg stay di rumah mcm mak bapa kita. Tu takpe bolehla memantau sikit2.
If kita g keje tinggal anak pd dia mmg kena extra risau sikit. Pasangla cctv utk keselamatan anak kita. Maid yg ikhlas alhamdulillah. 
Yg x berapa ikhlas ni yg selalu bawa masalah. Motif sgt mencari keje tp buat hal.



Minggu ni busy dgn program selepas upsr.
Aku n yani incharge netball.
Dua2 dahla buta netball. Hahahha.
Taram jela labu.
Court pun aku x tau berapa ukuran. Mat latif tlg ukur.
Bgs jugala mencuba benda yg kita tak reti. Learn something new.
Lepas ni kalau nak suh aku buat court. Bg je kat ahkak. Sap sap soi siap. Huhu belagak kau.
 Teachers.
Semua kaki jerit luar court. Ce suh masuk dlm court mau membatu je. Hahaha.










Program plg dinanti mastercheffball. Haha nak juga tambah ball.

 proud dgn boys 6ikhlas.
12tahun dah pandai masak mee goreng. Dulu aku baya ni nak pegang periuk belanga pun takut. Dtg dkt dgn dapur mak aku dah bertempik "pi pi pi depan. Jgn menyemak sini".
aku mmg menjauh la dgn dapur. Nampak dpur mcmkan nmpak ponti bertenggek. Hahaha.







Sedap belaka mee goreng n salad bebudak ni.
Cikgu angkat tangan thumbs up sekali.
Best in the world!




Luv,
Cikgu yg penat tgk ball.