Monday, September 15, 2014

Daftar tadika 2015

Terkini berkenaan soalan upsr bocor. 4 org telah ditahan utk siasatan.
Aku rasa kes ni sekejapan je boleh settle. Aku percaya dgn kredibiliti polis malaysia. Bak kata z polis kita atr yg terbaik di dunia. Kalau dia tipu aku nasib korang la kena tipu sama. Haha.
Aku pelik dgn sesetgh 'lobang' yg mcmkan xde keje lain.
Setakat upsr yg nak bocor2 knp? Plg kuat pun budak2 akan ke sbp.
Tu pun kalu perasan bdk sbp ramai dr luar bandar. Why jd mcm tu?
Sbb kes2 bocor ni la. Budak bdr jawab sama pattern je especially karangan. Ko boleh dpt A tp A biasa2 jela.
Bukan tahun ni je br timbul isu. Dah byk tahun. X kira la exam pmr n spm ada je terbocor.
Tp upsr 2014 mmg bocor terover. Snap gambar sebijik seketul pastu pass2. Hoi senangnya dpt soalan.
Kesian la aku dgn budak2 sekolah.
Dorang boleh stress bila exm diulang. Patut masa ni dah bercuti happy2 ni nak g mana pun rasa x lawas.
Apa la yg 'lobang2' ni dpt hasil tindakan dorang. Merana la ko dlm lokap.
Aku paham kita as cikgu2 nak keputusan yg best. Itu yg kita terpekik terlolong dlm kelas.
Tp kita kena ingt budak2 perlu hidup dlm realiti kehidupan sebenar kanak2. Kalau kita desak dia belaja. Sekolah-kls tmbhan ptg-kls tmbhn mlm. Weh boleh biol budak tu.
Jgn jdkan murid or anak kita sbg tikus putih kita. Biarla berapa pun mereka dpt asal sahsiah terjaga.
Dah ramai budak pandai aku jumpa sahsiahnya totally out. Tepuk dada tanya selera.
yg mn pilihan kita?




Pg ni activity ke little caliph. Fahmi minta tlg survey yuran, masa belaja n daycare.
Sempatla aku n ipah masuk tgk kelasnya mcm mana.
Agak bersepah sbb cikgu dlm proses menghias.
Budak2 4 tahun belaja di bawah. Satu kelas dlm 2-4 org sahaja. Wah bagus sikit bilangan.
Yg x berapa best sbb belaja duduk di lantai. Xde kusi meja.
Risaula aku kang ecah sakit pinggang. Eh over nau makngah yg riso2.
Tgk ke yuran mmg tergulp gulp ailio aku.
Apa ke mahei sgt. Hahaha. Tp mmg standard la tadika sekarang.
Jgnla ko banding dgn kemas nescaya ko akan sakit hati. Hahaha.



Mak ckp "hg hantar la luqman kat lc juga"

Oh dyh tak mampu* jawapan aku gila telus. Terus mak diam senyum2. Hahaha.
InsyaAllah tahun dpn luqman akan ke pasti juga.
Cikgu dah beri borang daftar. Mohla kita daftar cecepat sebelum kehabisan tempat.
Korang yg ada anak 4 5 6tahun jgn lupa daftar juga ye.
Daaaa

Mengejar syurga Allah

Salam ahad.
Pagi ni terbangun lambat sbb ujan. Hahaha dasar. sedap aku tdo.
cecepat mandi n subuh. Rancang nak tdo blk tapi xjdla. Malas aku nak mandi banyak kali. Baik bgn susun2 bj dlm lemari. Z minta tlg aku tanda dinding. Dia nak tebuk buat pasang rak.
Aku kan bengap bab2 teknikal ni. Bila dia suh tanda aku main jela tanda pangkah.
"Apa bb buat ni? Kenapa tak tanda tgh2?"

Eh tgh2 la tu. nampak org buat pangkah kecil.

"La patutnya pangkah besar. Bb tak reti buat pusat bulatan ke? Buat lawak apa ni?"*ohh lawak ye? Ai sentap ok. Minta tlg pastu duk gomel2. Sudehhh baik aku masuk bilik baring.

Dua minit lepas tu z panggil balik 'b jum kira duit raya anak'*eleh cuba ambik hati aku la tu. Hahaha. Tp takpe taktik tu menjadi.
Terus aku keluar bilik kira duit. Dah lama habis syawal tp x masuk lg duit ank2 dlm tabung hj. Sebelum aku terguna moh la kita.



Lepas breakfast pergi rumah maktok. 
Nak tgk luqman n farzana yg tdo sana mlm td.
 Farzana breakfast mamak dgn maksu. Luqman xpergi sbb wat hal xmau mandi. Haihla anak.




 Arts activity


 Hasilnya.  Gud job Ana.
Pepandai korang teleng kepala. Aku mls rotate.


aku bising2 dah berapa lama. Menan kat umah maktok sume xleh main sbb xde bateri. 
Suruh fahmi mmg penat. Byk je alasan "bisingla menan tu. Biar je xyah pasang"
 Sekurangnya bising menan aku leh hadap ag. Jgn bising kejap nak yak-nak cing-nak air. Oiii fitam ahkak tau.
Aku suruh ipah utk mempercepatkan progress. Mmg cpt sungguh. Suruh semlm hr ni dah buat. Gud job ipah. Bolehla hakim bermain dgn gumbira cuti ni. 



Lepas tu ipah ajak ke modest. Bgs tgh aku kekeringan ni la ko mengajak. Haha.
nasib banker besar ikut bolehla aku buat pinjaman dulu. Hahaha. tq mak.
Aku punya hat kecik. ckp siap2 supaya korang x ckp aku boros. Puiii.



Mine. Inila satu2nya corak yg ada saiz xs. Aku mmg xleh pakai s sbb tgn labuh sgt.
Modest dah loose kan getah kat tgn. Pinggang pun dah longgar. Mmg bgs sbb kata ready for solat kan. 
Cuma masalah utk org petite cam aku. Apa pun x boleh. Haha.



Ipah rembat tiga helai hat jenis two piece. 
Bila org tnya x mhl ke modest. Yess dulu mmg mahal. Plg minimum bj rm200.
Sekrg x lg. Dah affordable. Jubah aku n bj2 yg ipah beli cuma rm169.
Aku mmg suggest korang2 yg nk bergaya dan dlm masa yg sama ingin memenuhi tuntutan syariah.
Sekrg blogshops muslimah2 ni mmg mencanak bagai cendawan. 
Syurga Allah tu kan mahal so jgn pk kos utk ke arah tu. Peace yo.

Friday, September 12, 2014

Kertas BI dan sains 'dirogol'

Tajuk tak hengat. Tak main bocor2. Ni dah tahap rogol. Haha.
Tensi mak nok. Patut hari ni aku tgh bermain dam aji n ular dgn budak2. Tak pun main lambung tutup tin. budak aku ckp nama game tu cepek. Eh buruknya nama. Hahaha. mmg menan tu old school.
Nak moden sikit lg main stick colorfull. Kena teraburkan stick. Pastu ce cabut tanpa stick lain bergerak.
Ni mmg menan favourite aku. Korang yg baca ni pun mesti pernah main.
Aku tak tau la bebudak sekrg in ke tak dgn menan mcm ni tp this is the right time utk aku ajar dorang main.
Asyik2 main ipad mcm mana nak berkembang.
Kita pun dulu ada juga menan hat skrin mcm tetris. Brick game ke? Aku tak tau apa namanya.
Kena masukkan bateri dua biji kat belakang lepas tu main la.
Ralit main bendalah tu. Aku pinjam fahmi punya je. Nak main kena ikut turn. Siap doa2 biar cpt along n amy mati supaya aku dpt main. Hahaha.


 Dpt kot wasap. Haha.
Lepas ni tambah ag satu subjek bi. Masakla budak2 kejap belaja bi kejap belaja sains.
Cptla 30sept hadir. Aku dah takleh sabar ni.
Aku nak cuba mengajar mmg x berani kang nanti budak2 sesat barat.
Jd aku suh siapkan latihan yg cikgu sains bg je. 




 cerita semlm. Sambil tunggu budak habis exam aku n geng lepak di markas.
Sini pun yg sejuk ada aircond. Kat luar panas berdenting.
Mmg penat menunggu habis paper 1 n 2 bi. Pastu ujian aptitud petang.
Kita yg menunggu dah penat apatah lg budak2 double penat.
Masa aptitud pun ramai dah loleh kepala ats meja zzzzz.


while waiting ptg tu sempat pergi wangsa melawati. Mila nak ke butik zawara.
Aku dilantik sbg tukang tunjuk jalan walaupun blur2 je ni. Haha. fir n yani nak join sama. Orait jeh. br meriah ramai2 gini.
Masa amat terhad dgn kelaparan tak terduga.
Tak la lapar sgt tp lebih kepada terapi. Ohhh very bhy terapi makan ni. Hahaha. Habislah program detox aku.
 Muka happy nampak. Patut g zawara dulu tp besela plan last minit sentiasa bertukar.
jom makan dulu isi tank apa patut di wangsa grill.
Air yani rootbeer float. Fir mango. Aku epal. Mila jimat air suam. 


Suasana very cosy. Tenang je rasa.
mmg sesuai utk dating2. Aku leh byg kalau aku anak beranak makan sini.
Kitrg je dah bising sekandar. Dr aman tenteram leh tukar tsunami. Haha.


 nama menu over the pelik..mmg berbelit lidah nak sebut.
Ini fir punya. Dah lupa apa nama. Tp spagheti ni ada seafood2.



Yani burito.
Dlm gambar nampak besar tp bila sampai memasing gelak ngekek2
"La besar ni je yani? Cukup ke utk hg makan?" Hahaha very the kelaka.
Bila rasa mcm ltk cili boh sosnya. Yani ckp sedap ag roti canai abg alim. wakaka Nangis chef zubair kalau dgr.





Lasagna mila.
Jgn tertifu dgn gmbar. Nmpk plate besar tp tidak ye. Saiznya besar dua tapak tgn aku je.
mila nak habiskan pun hazab sbb muak dgn cheese. Takpe mila kami kan ada..ngehehe.


Nama makanan aku pelik. Linquene con tonno.
Fir pernah makan dkt cawangan bangi laman grill so aku pun bertanya fir sbg seorg yg berpengalaman. puiii.
"Fir pe benda ni con tonno?"

Ntah i dont know*konghasam. Haha.
 Tanya waiter dia ckp de ikan tuna medium raw gitu. Okla let me try.
for me ok okla rasa dia. Aku mmg tekak melayu so western mmg kureng.
Lazat kat tekak org x sama dgn tekak aku.


Selfie. Ai la paksa2 fir suruh snap kalau x langsung gambar ai xde. Haha.



Sambil tunggu menu meh kudap2.
See pasu tu pecah. Aihh restoran bintang2 pun pasu pecah ke. Hihi.



Kalau korang berminat silalah mai ke sini.
aku mungkin dtg lg tp tunggu thn dpn pula. Wahahha.


Exam belum tamat tp dah celebrate mkn2. Cecikgu mmg hover.
Ala ilangkan stress sesekali.
Lepas cuti br pk sijil berenti yop.


Daaa. Happy holiday.

Wednesday, September 10, 2014

Adinda jumpa kekasih lama


 Astaghfirullahaladzim. Itula yg terkeluar kat mulut aku bila tgk komik ni.
Kulit dpn mcm suci. Dlm dah sesat barat.
Mcm2 cara org buat nak jejaskan akidah orang islam. Adush tak cukup ke dah ramai yg murtad terang-terangan.
Komik ni dicetak di indon 1998. Disebar di malaysia tahun 2000.
Ko byg ye sekrg dah 2014. Dah berapa lama tu.
Jgnlah sampai ke tgn anak2 bersekolah rendah. Budak2 kan suka komik. Suka je dpt free benda gini.
Dorang cpt absorb apa yg dorang baca pula2 bdk yg kurang didikan.
Kita org dewasa mungkin dpt bezakan Tuhan kita n Tuhan agama lain. Tp bdk2 kecil?
Nauzubillah min zalik. Malas aku nak pk buat membran sel otak bertambah lemah je. Haha.
Teringat dulu mak pernah cite. Budak2 sekolah diberi duit, dibawa ke gereja n minum air holly tu.
Budak2 tu rasa takut terus bgtau cikgu. ustaz ustazah kena suh mengucap balik.
Nasib la dia takut tapi kalau jenis tak takut2 ni?


Pg ni aku lambat dr semlm. 7.16 br nak belok dkt kawasan perindustrian.
Aku punya speed sampai x perasan rupanya kete dpn aku ialah exlama iols. Wahahaha.
Masa berenti traffic light br perasan.

Ohhhh my wkb7440. Color masih sama. Rindunyaaaaaa*cakap sorang2.

Luqman kat belakang terus tanya "nape mak. Nape?"

Tu kete lama mak. Comel kan.

"Ohh ete ancil"*eh tak sangka luqman kenal type kereta. Hahaha.


Aku membontot kete tu sampai nak menghala ke pandan mewah.
Aku x perasan driver laki ke poms. Aku kan rabun. Tp nampak cam laki.
Kete tu looks fine walaupun beli thn 2002. dah 12tahun tuh.
Hopefully owner dia guna ke arah kebaikan la.
Nak pesan satu je 'pls cuci ia'. Hahahhaa.




#z pun pernah terserempak sekali. Teringin nak jumpa ex no 2 si sutera. Kat manala agaknya?

Tuesday, September 9, 2014

UPSR hari ini



 Kawan aku yg duduk kg wasap. Hamboiii riak ko ye.
Mentang kat kampung boleh tanam belakang rumah bukan ke main eksyen. Bunga kantan tu ko buat lantun2 je ek. Ada lagi sorang kawan siap buat gubahan bunga. Banyak sgt lah tu kekdahnya sampai tak tahu nak buat apa. Eh post la sini sikit. Aku pun nak gubah bunga. Bahaha.
tp mmg melampau kalau tgk harga tu. Sekuntum cecah rm4-5 mcm tu berbanding zaman dulu rm1 dah dpt.
Nasiblah aku x pernah guna bunga kantan dlm masakan. Yela akan nak buh dlm gulai plak. Gilopo.
Tp if makan laksa aku suka sgt bunga kantan. Kalau xde cam x kick gitu.
Kerabu bunga kantan pun gemor.
Jgnlah lelepas ni peniaga2 pun mogok xnak letak kantan.


eh bosan la cite kantan..mak2 sgt ni. Haha.
Dulu masa remaja ada aku kesah harga sayur berapa. Yg aku tau mak masak aku ngap.
Ni dah jd mak2 br tahu kepentingan harga sayur buah n brg dapur tu sume.
nak beli apa2 mesti check tag harga. Menci tau. Bila nak jd jutawan ni. Hahhaa  
Semlm g open house rumah kak hizah. 
Tak tau la aku nak kategorikan open house perayaan apa.
Syawal dah lama habis. Ku anggap warming house jela since kakhizah br lepas renovate rumah dia.
Kagum aku tgk kegigihan dia mengumpul duit. Org lain buat loan kalau nak renovate rumah.
Dia cash ok. Cash.
Rm100k dia lantun kat contractor tu zass jd la sebuah rumah yg sofistikated. 
Rumah dia jenis kayu berkerawang. Plaster ceiling pun bunga2 kerawang. Sesuai dgn jiwa sastera kak hizah which sgt berlawanan dgn jiwa aku.
Aku bukan minah bunga. Semua abstrak n straight. Bosan kan. Haha.
Tp tkpe. Laki aku tak bosan dgn aku. Eh ke dia bosan tp x ckp? Hahaha.


Akhirnya hr yg ditunggu sudah tiba. Jeng jeng jeng*jmes bond kuau pistol ai pula simpan pistol.Hahaha.
Aku cuba bngkit awl dr kebiasaan. Dh pesan kat z kejut awal. 5.55 dia kejut. Haha x la awal mana pun.
Tgk hp ada la kawan bg spot question. Cuba jawab tp last question takde jawapan. Ohh ngarut punya spot question. Abaikan jela.
Aku ingtkan aku awal sekali aku cikgu y6 last sampai. Hahaha bertuah betul.
Iols terusla edar slip perakuan calon. Teringat masa dolu2.
Slip dh dpt awal. Aku ajak mak g laminate slip kat kedai.
Jaga elok2. Hari exam bawa.
Bertuah bdk sekrg semua cikgu simpnkn. Waktu habis exm pun kumpul balik slip.
Esok bg balik. Gitu.
 Mmg la selamat sbb cikgu simpan. Takde kes tertinggal2 which boleh buat cikgu amukan pepagi.
Yg x bgs budak x belaja berdikari sampai nak jaga brg pun kita x hrp.
Sama la byr yuran..dulu mak bg duit sampai je duit tu bg ke cikgu.
Bdk sekrg jgn harap. Tak tercicir dia g belanja kawan..haha.



Habis exm penulisan semua pakat bincng jawapan.
Soalan okla. Xla susah mana. Ramai boleh lulus ni. Ewah confident betul aku. Hahah.
Aku cikgu mmg la kata senang. Anak murid belum tentu.
Hr ni paper math n bm sajo.
Elok hbs paper math ada la sorang bdk ckp "cikgu sy xleh buat"

Simple je aku jawab 'takpe take it easy. Ini belum kiamat'*statement tenangkan diri sendiri kekdahnya. Hahahaha.



Daaaa

Monday, September 8, 2014

Sehari sebelum peperiksaan



 Comeinya kak ton. Lap lap ailio aku tgk.
Belum kuar lagi kan? Ke dah kuar aku yg tertinggal ketapi. Biasalah aku kan slow motion lemah lembut gadis melayu. Puiiii.
Aku dah pernah cite aku suka honda jazz. Tu mmg kete idaman sgt.
Kalau konon tak dpt jazz pun takpe. Asal kete kecik takde bontot.
Nanti dah tua aku bawa sorang2. Anak2 nanhado dah bsr pnjng so what for kete besar2 pun. Kan kan.
Eh aku sendiri tanya aku sendiri jawab. Haha.


Tak sangka tinggal sehari saja lg sebelum upsr.
Rasa mcm br mula awal tahun dah kenapa tetiba nak upsr.
byk lg nak pulun tp masa dah times up gitu. Haha Phoyo.

 amanat terakhir.
Sedikit tips utk korang yg ada anak exam. make sure anak korang dtg sekolah awal supaya dia bertenang2 hr exam. Sempat la dia tarik nafas. Sempat baca alfatihah, takbir, selawat n doa.
Biar bdn dia dlm keadaan yg bersedia.


 Untung. Pibg bg sumbangan alat tulis.
Dua btg pensel-pembaris n pemadam. Aku suh budak2 top up lg dua btg pensel.
Teringat pensil case farzana.
Ada tiga batang pensel kontot. Allahuakbar duk jaga anak org anak sendiri tak semengah.
Membebel la aku "ana kenapa pakai pensel kontot. Mcm mana ana menulis. Lain kali pensel habis ckp dkt mak. Berlambak pensel mak beli utk sapa. Untuk ana la"
Diam farzana. Pelan2 dia hangguk.
Farzana ni kita takleh lebih2 bebel kang mula cembeng.
Sama gak mengajar. Kalau aku tekan lelebih berlinang air mata sampai koyak2 buku. Huhu.
Z tak terkata apa tgk aku ajar dia. Garang kalah mak tiri. Haha.
Kekadang aku ni cuba tune otak jgn marah anak tp aku x boleh.
Mesti termarah juga. Aduhai hati bersabarlah jgn cpt jengkeng.





 minta ampun zahir batin.
Jauh di sudut hati aku mmg dah ampunkan budak2 ni. Aku x ambik hati dgn perangai dorang.
Selalunya waktu exam ni doa ibu bapa n guru tu penting.
Aku bukan anak yg baik sgt tp tiap kali exam mesti minta abah mak doakan kejayaan.
Elok habis exam melawan balik cakap. Dasarr sgt ni. Haha.











Selain majlis mohon restu y6, majlis penutupan bulan merdeka pun hari ni.
Meriah uols. Latif pakai blazer bendera. Bersorak budak2 happy.



Majlis penutup sifar ponteng pun hr ni. 3 in 1 gitu.
Tak sangka kelas iols menang anugerah peningkatan kehadiran tertinggi. Tak salah tulah awardnya. Hahaha. Aku pun x dgr sgt masa di-announce.
Sgt2 tak sangka ni.

 Gb tanya "terkejut tak?"
Oiii kejutan sgt ni. Terus hari ni aku ceria gembira di hari raya.




Xde caption. Aku penat nak tdo. Haha.