Saturday, October 25, 2014

Tak kelako*buat suara ramli ms please



Ini kelako. Haha.
Tak ingt sapa wasap tp gambar ni buat aku gelak guling2. Ana tgk aku gelak mcm pelik je dia. mana aku x gelak. Teruk benor tangkap gambar pasport la gu tu.
Iye aku benda2 kecik pun boleh gelak. Bg org len x funny tp bg aku ye. Dulu kaklong suka buat lawak. Ayat2 kaklong spontan n kelakar.
Asyik la aku gelak sampai dia ckp aku sewel. Kurangajar.
Fahmi pun suka buat lawak sengal mcm juling2kan mata la. Tarik napas kempiskan perut.
Lawak2 dia mmg sengal like that tp aku punya gelak sampai keluar air mata. Ada sekali aku tgh makan dia boleh buat lawak. Apa lg aku muntahkan makanan sume atas lantai. Siap kuar makanan kot idung. Over tak? Hahahaha. Tp siyes wei sakit kalau gelak masa tgh makan n minum.
Adik beradik aku mmg dah paham. Kalau nak buat lawak jgn masa makan sbb nanti aku over semcm. Entahla aku pun x paham dgn diri aku. Benda takde apa pun aku gelak.
Dah mcm ada satu urat geli asyik duk garu2 je. Haha.



Dah tamat rutin seminggu menjadi housewife.
Dah ujung2 baru nampak hakim behave. Boleh dia adapt dgn jadual housewife aku. Sayangnya dik kita akan kembali ke jadual asal. Redha ke? Redha tp sedih..bahahaha.
Yela memula mcm susah tp dah last2 senang je. Aku dah susun waktu masak-mengemas-nengok tv n membebel sume..hahaha*iye. Housewife mestila kena bebel baru la nampak mcm sibuk benor ko. Laki tak suka kan poms bebel tp dia terpaksa juga tadah tinge.
Kadang2 mmg stress. Mana taknya kita dah penat mengemas tp anak2 buat sepah sekejapan je.
Penat masak tp makannya ciput je. Patutla dulu mak aku paksa2 kitrg makan apa dia masak sampai habis. Haha. Stress tau makanan x abis.
Bila aku bebel2 z pun ckp 'kalau nak rumah kemas jgn menikah jgn ada anak. Dah ada anak mmg mcm nila. Budak2 kan'*eh ye tak ye juga kan. Aku nak menikah sbb syok. Haha.
Nak ada anak supaya meriah2. Tp aku xnak semak rumah. Boleh? Matilah kena rejam.

Budak yg masih berjaga waktu mlm minta milk. bila siang dia tdoq.
Dr hakim dlm perut aku mmg tak tido mlm. Org ckp baby suh practise sbb dia kuar dia akan bangun malam. Okla boleh terima alasan tu tp agak la practise pun.
Aku tdo setiap hari pkl 3pg masa peknen. Pernah sampai pkl 5pg. Tak gila kau. Huhu.
Lepas dia lahir practise aku berterusan sampaila umur dia sekrg 1tahun 10bln. Why adik why?


Luqman dah sampai menguap tunggu adik dia bangun.
Semlm lewat dia sampai sekolah 8.30am.
Nasib la baru tadika ada kesah? Hehe.
Ko tgk. Siap bawa belon bagai.
Sampai ke kedai mamak dia usung belon tu. Eeeee malu ai. Bersabar jela aku dgn man belon ni.



Sarap mamak dgn fahmi, abah n hakim.
Tgk la mata fahmi punya stim. Hahahaha. Yo yo je cerita planning dia tahun dpn. Bkn planning juta2 pun planning nak ngantor ecah sekolah je pun.



Masa nak naik lif realise tempat letak kaki stroller sudah putus. Haih dasatnya.
Yela yg naik stroller ni bkn hakim sorang. Kadang ana n luqman pun naik bila dorang tertdo.
Larat nak angkat dr parking ke lif. X larat kan. Jd khidmat stroller ni mmg tinggi. Tq stroller muah2.
Aku x rasa nak ganti br pun sbb aku malas nak tambah anak. Hewhew mati la kena rejam lagi.
Salah ke ai jd halle berry tak mau tambah anak. Yela halle bery dah umur 47 mmg patut stop pun. Aku br 33 kot.
semua adik2 mak aku(kira bapa n maksedara aku la) semua pun ada dua anak je.
Dorang ikut kempen pak harto 'dua anak cukup'. Taklah melawak jo. Hahaha.
Aku mcm takleh terima la negara2 yg sekat kelahiran ni.
Mcm negara china, singapore x salah sorang anak je. Gila ke apa. Benda ni mmg bertentangan dgn sunnah Rasulullah saw yg mahu umatnya menikah n memperbanyakkan keturunan.
Nasib la aku duk kat malaysia. syukur alhamdulillah.

Bila ngadu pd z getah letak kaki putus dia ckp'alamak. Br nk tmbh baby'

Tak kelako ye. Tak kelako bang. Hahaha.


Memetik tulisan mohammad fauzil adhim dr buku 'positive parenting'
'Dua anak cukup. Tiga anak lebih dari cukup. Empat anak? Baik. Lima anak, baik sekali. Enam ke atas, istimewa'. 
Iye kakton setuju.
Kadang2 ada org berpikiran x suka anak ramai sbb sibuk urus dorang je nanti. Kalau kita pk sibuk percayalah kita akan sentiasa sibuk n rasa terbeban terhdp setiap perilaku anak.
aku pun sometimes rasa looser sbb busy dgn anak2 je tp bila counter balik. Dorang takde mesti aku lagi bosan tak tahu nak buat apa. Syukur dorang ada bleh gak buat kawan.
Ada pula beri alasan xnak anak ramai sbb kos pendidikan dah mahal belanja pun dah tinggi. baby kan perlu mcm2 diapers, susu n keperluan tiap bulan. Iye mmg banyak belanja utk sorang anak tp percayalah Allah telah menetapkan rezeki utk kita n utk anak2 kita. Kita takkan jatuh miskin sbb kelahiran anak.
Aku boleh nampak benda tu. Rezeki tiap anak ada je tak putus2. Alhamdulillah.
Kita kena yakin dgn Allah n kuatkan iman. apa pun semua berbalik kpd niat.
Kalau tgk org2 kaya n org2 besar hari ni dorang bknnya lahir ats gedung mewah.
Dorang dibesarkan dgn serba kekurangan tp apa yg menyebabkan dorang berjaya. Kerana kasih sayang, perhatian n doa yg tak putus2 dr mak bapa.
Tak kisahla yop. Satu dua tiga empat anak pun.
Yg penting mcm mana nak besarkan mereka supaya kita tak menyesali apa2 bila sudah pergi kelak.



#aku pun xmau ckp besar takmo anak takmo anak. Aku percaya bila Allah mengkehendakkan sesuatu, tiada apa yg dpt menghalanginya walau seribu cara sudah kita buat. Sekian*ada mcm ustazah bahyah x? Haha


Friday, October 24, 2014

Kota laksamana: asam pedas claypot 2

Td baca artikel ttg pemimpin yg boros. Belanja untuk perunding luar. Wah mcm x percaya. Ye la dlm sebuah negara sure ada org yg pndai2 n cerdik. What for byr utk org luar pk pasal negara sendiri kan*statement tak menjurus kpd malaysia.
Selain tu, bil utiliti rumah pemimpin pun juta2. Cam pelik je aku. Pemimpin kan selalu duk berdua je dgn wife dia. Kalau yg ramai2 tu byknya org gaji n pekerja je. Perlu ke ko buka lampu keliling rumah mcm ada pesta. Mana la bil x juta2. Pelek pelek.
Dulu kalau tgk movie istana2 mcm kelakar je tgk raja n permaisuri makan. Raja duk ujung sana permaisuri duk ujung situ. tgh2 lengang. Apa jadah makan jauh2 tak fhm aku. Pastu makanan punya banyak mcmkan utk 10ekor lembu. Haha.
selain tu dah nama pemimpin sure ada rumah terbuka yg makan juta2 juga. Ok la boleh diterima sbb yg mentekedarah pun rakyat2 jelata kira orait la guna duit rakyat.
Pastu jet n minyak n kos pi obersea sana sini pun juta-jutaan. Okla ai is boleh terima sbb mesyuarat-perjumpaan n program yadayada memerlukan mereka keluar. Tp kalau keluar nak bersoping or bercuti guna duit rakyat tu mmg x patut. Pemimpin mcm ni patut kita letak sekor rimau luar rumah dia.
Elok dia keluar je rumah rimau tu ngap kaki dia sebelah. Esk lagi sebelah. Pastu tgn pula. Then kepala. Hahahhaa gelak ongjahat. Huhu.
Aku mmg suka baca life org2kaya n pemimpin. Mcm takjub tgk kos yg dorang labur utk buat rumah n bercuti. Duit tu mcm jatuh dr pokok je. Haha.



Semlm kitrg ke melaka melawat che ipah.
Keluar rumah 7.30am. Syabas mr sahab he. Bkn senang waktu cuti nak bangun awal lor. After subuh mesti sambung tido*buruk perangai jgn ikut. Haha.
Ambik abah mak terus sarap di Hidayah.
Luqman x berapa lalu makan. Beri alasan ulser. Lantak ko la nak.
Nanti ko menggelupur ckp lapar mmg aku baham juga kang. Huhu*ye ai grg xyah ckp.


Tq waze. Selamat sampai di Pusat KEMAS serkam.
Masa menghantar barang ipah di hostel nampak la pokok bendi. Oiii bendi besar2 tangan. Kagum ai.
Mak aku ckp bendi dah tua mcm tu la. Takpelah tua pun. Xpernah seumur hidup aku tgk bendi besar cam gitu. Aku panggil2 ana suh tgk 'ana tgk ni bendi besar'

Wahh bendi. Satu je ke mak? Ana nak tgk dua tiga*amboi ko over. Satu sudahla.



G aeon bandaraya melaka. Ipah nak beli a few things.
Ada je lg brg x cukup. Pelik betul aku. Tp takpelah boleh gak jln2.
Masuk je aeon abah dah tak larat so ipah n mak je pergi soping.
Aku terpaksa mencari makan utk abah. Memula pi stall hot plate sekali byk pula brg xde.  mee takde dgg takde. Ishh apa yg ada kalau mcm ni. Pantang betul aku peniaga mcm ni. Nak meniaga tapi apa pun xde. Haha.
Pastu pi stall miniwok je. Sambil2 tu anak2 pegi playground. Suka la dorang.



Abah- nasi beef black pepper.



Aku braised yee mee. Gitu la nama dia. Salah harap diampunkan. Huhu.
Abah tegur "eh hang pun makan ke?"

Yela. Akan dyh nak hadap abah makan. Mestilah makan sekali kan* ce alasan. Sedangkan mmg buruk lantak pun. Haha. Ye kaklong mmg selalu x puas hati dgn aku. Mkn byk tp keding je. Yg dia makan sikit tp cpt je gemok. Hahahhaa nasib ko la kan. Eh tp skang aku dah x keding. Dah gemuk juga. Choi.



Lepas aeon cari kedai self dobi.
Susah rupanya nak jumpa kedai dobi di melaka. ada satu kedai tu x buka pula. pastu amy suggest kedai dobi lain. Kitrg ikut la waze sekali bkn sampai kedai dobi tp surau alhusna. Choi punya amy. Mmg babun betul. Nasib la surau kalau dia bawa ke kubur mmg aku bg penyepak juga mamat ni. Hahaha
Agaknya org2 melaka ni rajin kan. Sume baju basuh sendiri. Kat kl mcm bersepah je kedai dobi sampai xtau nak pilih kedai mana.
Ipah pi tanya kakak burger king so kakak tu yg bgtau ada satu dpn giant. Nasib la hat ni buka. Lega.

Maktok. Bapak budak. Budak2. Semua pun teruja.
Semua nak turun mendobi. Aku n hakim je dlm kete sbb hakim tdoq.
Kitrg x pernah guna self dobi mcm ni so harus kejakunan. Aku prefer kedai dobi terus.
Siap lipat letak dlm plastik elok2 lg. Harga pun beza rm1 n rm2 je dgn self dobi ni.
Ikutla memasing suka yg mana kan.


  

Hasil pembelian aeon.
Ada crocs so harus rembat dua. October ada promo. Beli kasut kedua jd rm100 je.
Farzana pun nak juga layan jela. Maktok n tokwan pun beli juga.
Abah dah lama nak sandal so sesuai la crocs. ringan n comfort.
Sian abah masa sampai kat Hidayah kasut dia putus. Terpaksa blk rumah ambil sandal lain.
Haih nasib putus kat hidayah. Kalau putus kat melaka jenuh.



Lepas solat n settle dobi. Kitrg melantak di asam pedas claypot.
Nak cari kedai ni pun jenuh. Ikut waze tp pahamla jln melaka kan pendek2. Br je turn left dah kena turn right. Asyik terlepas simpang jela.
Mrz punya waze pula mcm harem. Waze dia mcm x ikut kereta. Kereta lambat beberapa saat. Pastu buka hp aku ok je waze aku. Kereta selari dgn waze*wah kagum hp murah juga yg waze suka. Haha ayat takleh blah.
Kedai yg kitrg makan asam pedas claypot 2. Bleh nampak bertentangan dgn kedai ni ada asam pedas claypot. 
Mcm citer bersiri ada sequel. Hihi.
Aku rasa owner dia sama. Asam pedas claypot 2 buka dr 9pg-5ptg. Yg no 1 buka mlm. Tak tau apa motif buka sampai dua kedai. X ke lg makan kos. Eh lantak la owner tu kan. Tp aku curious. Hehe.

Mak punya- nasi grg ayam.


Mr z. Set asam pedas teloq ikan.
Z mmg suka makan telur ikan. Telur sotong pun dia suka. Kalau pi kedai ada je menu telur ikan tak kira masak apa mesti dia ambil. Aku pula kontra.
Z kata makan telur ikan jd pandai. Yelah pandai.  Harap makanan je tp kalau pemalas ttp x pandai kan kan. Hehe.




Mine- set asam pedas ikan kembung. 
Iye aku makan ikan murah2 je. Hehe. Kalau balik kg mil akan masak beraneka lauk last2 aku ttp makan dua lauk je.
Kakak2 ipar mmg x puas hati tgk cara aku makan "byk tu je ke aza makan" "ambilla lauk lain. Tambah la nasi"

Mcm mana nak makan banyak lauk. Aku mmg x reti. Z akan tlg jawabkan "dia mmg makan dua lauk. Senang bela". Itula patut bersyukur dpt isteri mcm ni. Zuhud. Kahkah.




Kudapan- kepok.
Kepok dia rasa biasa je tp sos dia tu 5 bintang aku kasi. Mcm nak minta beli sos pula. Haha.



Us.
Boleh nampak betapa crowded-nya kedai ni.
Mak aku x berapa suka kedai mcm ni. Bising katanya. Aku rasa mak mmg dr dulu x suka makan kedai. Dia nak makan kedai aman damai je. Kedai fefeeling romantik.
The problemo kedai romantik selalunya bkn sedap mana tp harga meletop-letop.
Sejak kahwin dgn mr z la aku belaja makan kedai panas n bising2 ni. Memula protes juga la tp bila rasa makanan baru tahu kenapa kedai mcm ni ramai org.
 Mak bising kejap aje. Bila dah makan n byr. Mak ckp 'murahla kedai dia. Kita makan sume rm55 je'*kannnn. Br mak tahu.



Kalau korang pegi melaka jgn lupa singgah. Series sedap asam pedas dia.
Rasa sekali mesti nak lagi.

Wednesday, October 22, 2014

Bab makan paling masaelah




 Ini che ipah n mak. 
Dulu mak kalau kita mengajak selfie dia akan ckp "ishh mak takmau la. Xda keje".
Now aku tgk dia yg melebih2. Sejak2 akhir ni asyik mengajak aku belaja iqra dgn dia.
Aku bkn apa tau. Aku is fobia. Mak aku garang nak mampuih masa aku kecik2 lu.
Aku lak stok bengap n slow. sekali x paham. Dua kali x paham. sampai tiga kali mengajar baru paham. Ai is slow like that.
Mak aku mengajar suara dah kungkangkungkang punya tinggi. Pastu bila part aku x paham dia lek je ketok kepala aku.
Benjol siot. Bergegar2 membran sel otak aku.
Yg pelik lepas dia ketok dan2 aku terus paham. Kegilaan apakah ini? kahkah.
seriesly fobia tu masih ada serdak2 baki. aku duk terbayang je kang belaja iqra x pandai2 mau dia ketok kepala aku. Dulu kecik2 x pelik sgt ni dah tua huduh lor nengoknya. Haha.
Ai tau mak xkan la nak gila ketok lagi pale dah tua2 ni. Tp ai is tatut ok seram2 like that.



Eh aku nak cite pasal ipah. Dah apahal masuk cite mak pula.
Well ipah dah berjaya melepasi Ujian kecergasan n temuduga KEMAS*clap clap clap bravo.
Now tgh ikuti kursus Sijil Pendidikan awal kanak2 di serkam melaka.
Bermula la drama menangis di siang hari.

Ai is kakak kedua. Pegang watak kakak garang.
Ipah kompem xkan mengadu pd aku sbb aku x suka layan bab2 air mata duyung mcm tu.
Bila aku ckp "lek la kawan adik aku boleh. Akan la ko x boleh. Dia siap tinggal anak lg"

Kawan ko lain. Mcm tu ko jadikan dia adik ko. Xpayah buat aku adik. Ok babai*lor ke situ pula. Tu pasal aku nyampah ckp dgn ipah. Dia jenis emosi2. pastu lepas ckp mesti nak babai. Adushhhh saiko betul.
Ko hengat aku nak pujuk ke? Sori naik lori. Ko babai la situ. Hahahaha.
Aku wasap ipah jgn la ikut emosi sgt. Lek lek.
setgh jam pastu dah ok cool. Tgk buang karan kan layan.



Ni kakak sulung. Along the cool.
Sgt cool.
Ipah cerita la kesengsaraan dia. Bilik ramai stok sardin. Bilik air xde shower ada kolah aje. Mandi kena pakai kain batik. No plug. No power bank. Charger pula rosak. Yada yada blablabla.
Along cuma jwb 'ok'. See cool kan akak aku. Heh.
Kalau aku terima jawapan mcm tu aku pelakung je sekali. Hahahaha.




The only brother, fahmi boroi. Dulu suka ckp aku gemok now apa dia ckp makan diri dia la. Hahahaha ai like.
Ipah mengadu pada si boroi ni. Cakap dlm tepon siap nangis2.
Si boroi lak layan. Dia ckp je kat mulut x layan tp dlm hati ttp ada taman. Ceh.
Fahmi tubuh grup wasap dianggotai oleh along, aku n Fahmi sendiri. Nama grup tu Rescue Ipah. Hahahaha.
Aku tgk nama grup pun dah gelak. Mcm nak rescue ipah nak terberanak. Or ipah ats pokok nak selamatkan bawa turun. Mcm anak kucing la bomba selamatkan. Hahahaa.
Dia siap suh ipah quit la apa. Aku tak rasa pun ipah nak quit.
Ipah cuma cerita kesengsaraan dia n nak org paham. At least kita ckp sabarlah ipah. Kuatkan semangat. Something like that la.
Tp fahmi ni bkn paham bahasa. Korang tau la org laki ni kan jenis straight.
Dia siap minta jobstreet ipahla nak minta keje lain la apa. Ishhh xkose haku nak layan.


Ni antara gambar yg ipah send kot wasap.
Masa orientasi. Dia ckp kena tulis apa kelebihan n kekurangan diri.
So dia putih. Ok admit mmg putih.
Pandai? Hahahaha rasanya dia la paling vongok atr semua. Tp kat sana dia la yg pandai kot. Ok takpe silalah ambik.
Last terhad. Maksudnya fesyen dia terhad. Ohh kalau kat family aku ipah kira stylo juga la sbb aku n along lg selekeh. 



Dua beg andalusia di usung. Tu kira bagus dia x bawa baldi sbb aku dah bosan tgk tiap kali belaja mesti la dia usung baldi. Baldi tu mcm best pren dia la. Hahaha.



Bilik stok sardin yg telah membuatkan ipah menangis.
Bila aku tanya mak "mak mcm mana ipah?"

Tah dia tu. Mengada. Tula tak pernah hidup susah. Selama ni hidup senang. Duk bilik sorang2. Bila pk nak tdo dia tdo. Bila pk nak bangun dia bangun. Duk rumah pun dia dpt duit. Itulah jdnya tak pernah susah.

"Mak la kan yg ajar"

Eh aku pula yg salah*hahahaa lawak Mak. Aku rasa kemanjaan ipah tu ada kaitan dgn didikan mak bg. Dulu aku n along rasa susah sbb kitrg share bilik. Share sekali dgn org gaji n maksu. Kitrg paham konsep sharing tu mcm mana walaupun selalu la aku bergaduh dgn along sbb dia tu suka messy2. Ipah lahir kitrg semua dah besar duk asrama.
So dia dpt bilik sorang. Apa dia nak mmg mak akan tunaikan sbb mak pun dah senang n gaji banyak.
Aku rasa bukan salah mak bapa mewahkan anak. Mak mana nak susahkan anak.
Kalau boleh senang apa salahnya senang. Cuma aku rasa anak la pula kena humble belaja hidup susah mcm ne.
Jgn ingt kita dah biasa senang dan kita akan senang selamanya. Mana tau kita kawin dgn org susah. Kena la belaja terima n hidup juga. Akan la lepas kahwin ko nak melolong menyesali takdir. Not gud la.
 aku harap ipah belaja sesuatu dlm kursus ni. Ia bukan sekadar sekeping sijil utk bekerja ttp lebih dr itu. InsyaAllah.
Pg ni kitrg satu family akan lawat ipah. Hantar brg2 yg dia list. Umangaih punya banyak.
Baik la ko bawa satu rumah ipah. Kahkah.



Cerita semlm. Aku kan jd housewife seminggu so haruslah buat keje housewife.
One of the job is jd driver kepada luqman. Antor n ambik dr tadika.
Bos kecik nak makan kat mamak sebelum g sekolah.
Ok layan. Bole lah aku n hakim sarap sekali.
Mmg pening nak bg makan hakim sekrg. Dia makan dua tiga mulut je pastu geleng2 xmahu.  Eeee tensi ai.
Kalau kat kedai better la sikit. Nak juga makan byk mulut.
Maybe dia tgk surrounding semua org hadap makanan jd terpaksa juga la dia makan.


Me n hakim sharing roti teloq.


Teloq half boil dia makan sorang.
Aku selit tisu kat leher pantas je dia ambik campak buang. Amboii stail mmg org besar. No bib ye.
Okla silalah makan. Tutup je mata sebelah tumpah2 teloq ats baju.




Bos besar miting di port klang. Belagak naik merc.
Hello tu merc kerajaan ok bukan merc ko. Hahaha.



Bukan bos kecik bukan bos besar. Ni ketua bos.
Balik sarapan elok bau semerbak. Lek je membuang masa aku tanggalkan kasut.
Elok pula bontot dia kena kat hidung aku.
Iye dik nasib la ko ketua boss. Ada la bibik tlg basuh bontot ko kan. Hehe.



Lepas mandi dia tdoq. Pastu nak kejut bangun punya susah.
Lambat la jemput bos kecik hari ni sbb ketua boss x reti2 bangun.
Duk ats stroller pun duk mengeliat2 lg.



Luv,
Bik yg sedia berkhidmat utk bos2

Tuesday, October 21, 2014

Men-soup: warung dusun gearbox

Annoying bila tgk cikgu sesama cikgu pun bergaduh. Cikgu sbp-berprestasi tinggi n seangkatan sekolah2 elit ni bandingkan keje dgn cikgu sekolah biasa. Seriesly menyampah. Terus rasa tinge ai hot hot hot.
Patutla org luar judge cikgu memacam sbb tgk la kelaku cikgu. Aku x ckp semua cikgu tp segelintir2 cikgu mcm ni la yg buat taik.
Sekolah elit2 ni pk dorang je keje banyak dr cikgu sek biasa. Hello ada je cikgu sekolah biasa yg buat kelas tambahan sampai pkl 4ptg. Tgkla sekolah aku. Manjang kelas tambahan.
Jgn pk sekolah elit tu ada kelas ye. Kawan aku sek kat damansara. Kira sekolah dia top2 juga la. Dia ckp langsung xde kelas. Ha tgk tak ke lg senang dr aku.
Aku rasa puak2 sekolah elit ni patut belaja bersyukur sikit. Mengajar budak2 dah sedia pandai. Ko cuma perlu touch up sajo.
Sekolah mcm ni pula byk kemudahan. Xyah nak kuar duit sendiri beli itu ini nak buat abm(alat bantu mengajar).  Aku ni marker pen habis belila sendiri. Sekolah cuma sponsor tiga batang je. Boleh?
Masyarakat pun satu hal. Dorang ingt cikgu sbp n elit ni mmg mengajar beriye sbb nak menten result meletop tu. Habis ingt cikgu sekolah biasa mengajar soso je ke. Aku rasa lg la mengajar mcm nak tekeluar anak tekak. Adik aku fahmi exsbp. Dia ckp ada je cikgu yg syok sendiri. Dia mengajar dia je yg paham. Ada juga yg jarang masuk sebab sibuk jd ju pegi sana sini.
Jujur aku pun ada impian nak g sekolah best2 sbb aku nak rasa feel-nya mcm mana. Sekolah mcm ni selalu ada peluang bawa budak g oversea, of coz aku teringin. Sambil bekerja sambil menyelam. Hahaha.
Biras aku mengajar sekolah berprestasi tinggi. Aku adala juga sembang2 "kakna best eh. Ada peluang nak g oversea"

Mmg ada. Tp kak na malas la nak buat keje2 tu.

"Oh buat jela yg penting dpt berjalan. All sponsored lak tu"

ishh kakna tak suka bab tambah keje. Biarlah tak jalan mana asal rilek.*oh gitu ye. aku tak duk dlm kasut tu jd susah la nak berckp. Asyik guna kalau2 jela. Haha.
Seriesly aku bkn seorg yg rajin tp aku x suka nak berkira keje sgt. Aku jenis pesyen kalau aku nak buat yes aku akan buat. Kalau tak buat mmg tak. Aku x pedulik org nak kata apa.
Aku pun tak ngata org yg taknak buat tu. Lantak korang la. Memasing dah tua sila la pk sendiri.
ada kala aku follower yg baik adakala aku pun memberontak. Biasalah tak memberontak tak aza namanya. Hahaha.


Cerita weekend.
Aku mcm terajin nak buat laksa sarawak. Dah lama beli pes hj manan. Mohla kita try tgk ada jd ke takdak jd.
Ni kali ketiga aku rasa laksa sarawak. Nyum boleh tahan. First trial kan.
Ingt lg masa memula makan di sekolah. Maznah buat jamuan. Aku mcm heran je knp org panggil laksa sedangkan guna bihun. Patutnya nama dia bihun sarawak la bukan laksa. Hahaha Sesukati je.
Masa beli pes pun aku tanya laily "boleh x kalau nak tukar bihun tu kepada spagheti or mee kuning"

Oh boleh kot. Aza try la.*aku ok je nak try tp z kata pelek rasanya nanti. Mmg laksa sarawak pakai bihun takde org yg pakai mee.
Ohh malasnya aku nak rendam n rebus bihun. Takpe z nak bihun kan so dia la yg buat. Hahaha. Aku cuma buat kuah jo pastu tinggal. 



Risau mulut anak takleh terima laksa sarawak jd buat la bihun goreng sikit.
Fantasticnya luqman n hakim suka laksa sarawak tu. Tertambah2 depa makan.
Bihun goreng ana jela pelahap banyak.




Lepas makan jum tdo. Sedap ni hujan pula petang2.



Lps bangun kitrg pegi petshop beli makanan ikan.
Z tunjuk2 ikan koi ni. Kekunun nak bela kat banting nanti. Hmmm xyahla berangan.
Tgh akuarium kecik pun aku dah bernanah tinge dgr dia je yg mencuci. Dia je yg bg makan. Dia je yg bagus. Dia dia dia dia. Fedup wa. Hahaha.

Ada juga jual kucing. Ni baka american apajadahtah. Haha.
Harga dia rm950 sekor. Br berusia dua bulan. Hoiii mahalnya.
Kalau nak yg besar 6bln harga rm1400. Wow.
Lepas ni ingt nak ternak kucing jela. Bleh kayo makcik. Haha.



Mlm pekena Warung Dusun di bangi.
Ada beraneka sup. Sup daging-ayam-tulang. Tp paling kick sup tulang kaki a.k.a gearbox.
Boleh tgk tiap table ada semangkuk besar gearbox n straw.
Aku mmg tak arif ttg sup jd tanya2 la z "abg gearbox ni bahagian mana ye?"

Tulang kaki area ats lutut.

"Oh bb ingt badan"*bahahahha lawak pula kat diri sendiri. Nasib z tak gelak kan aku. kalau dia gelak malu ai tau.

"Kenapa straw tu? Nak hisap apa?"

Tu nak sedut kuah n sum2

"Ohh. Kenapa abg tak sedut"

Sbb sum sum dia mmg takde. Pendek je ha tulang dia ni.

"Oh mcm tu. Bg bb rasa sikit"*z pun gigih kikis daging n sumsum kat tulang tu nak bg aku makan. Yela aku kan anje2.

Mcm mana bb makan sup eh selama ni?

"Bb makan kentang n kuah je. Bb tak makan daging kat tulang sbb malas kikis"*see jujur tak jawapan aku. Lantak la kan dah 7 tahun kahwin. Malas pun dah kahwin pun. Haha. Padan la muka z dpt aku kan. Sila la jd tukang kikis daging n tukang kopek buah. 
Gearbox itu.

Kat sini bukan semata sup je ada. Bermcm lauk lain. Mcm kedai thai juga. tomyam pun ado. Tp dah order sup tak kuasa la nak order tomyam.
Lepas tu ada juga gerai2 mcm kerang rebus-otak2-tauhu bakar.
Ni dr gerai kerang rebus. Kerang dia sedap juga. Tp kalau banding dgn kerang rebus aku kompem aku punya sedap ag. Hahaha nak juga.


Otak2 pun ada. Rasa sedap cuma cara masak dia tu tak konsisten.
Ada yg mentah ada yg terlebih hangit. Belasah la labu.
Budak2 mmg suka otak2.


Kalau korang berminat bolehla ke
Warung Dusun Gearbox
Persiaran jaya(seksyen 9), bdr br bangi.




Selamat men-soup!!

Monday, October 20, 2014

Kerana lolipop

Cuti deepavali seminggu. Ohsem kan.
Hari pertama jd housewife aku happy la. Korang tunggu hari ke empat. Masa tu start aku mengeluh memacam. hahaha dasar.
Aku dah siap pun masak*clap clap clap. Nak diamkan hakim aku bg air kotak laici. Lek je dia tekan kotak tu prettttt air terpancut keluar. Habis meja habis lantai. Eeeee ko mmg x bg mak duk senang kan.
Aku berenti masak g lap n mop lantai.
Stop air kotak. Aku bg cereal buh dlm mangkuk.
Dia g bawa mangkuk tu sampai hall berterabur cereal sepanjang jalan. Gud adikk.
Aku angkat mangkuk letak singki. No more cereal. No more food.
Duk diam2 la ko situ. Jgnla harap dia duk diam ye. Dia g seret kusi budak sampai dapur.
Panjat kusi n main balang rempah. Ok aku biar. Pastu dia g punggah tupperware lak. Ok biar lg. Kalau aku mengemas bila nak siap masak.
Akhirnya dah siap masak baru kemas segala.
Bawa dia g tdo. Akhirnya aku dapat berbaring2 sambil hapdet blog. Syorga. Hahaha.
Lega ana n luqman g sekolah. Kalau x mmg x berhenti tgn aku buat keje.
Baru la aku berangan z dpt atase duk oversea. Berangan jd housewife la uols.
"Abg nanti duk oversea bb duk rumah jaga anak. Bb homeschool anak"*ckp tak jatuh nak homeschool la kunun. Puii.

La takyah homeschool la. Anak g la sekolah antarabangsa.

"Oh ye tak ye gak"*tarik nafas lega aku. ko bayang kalau aku duk rumah dgn nak homeschool anak. Aku rasa anak2 yg homeschool aku ada. Hahaha.



Part paling x kenan nak handle anak2 bergaduh. Dlm rumah bergaduh luar rumah pun gaduh. Bila masa la dorang x gaduh.
Aha ada. Time tdo. Hahahhaa.
Selalunya pergaduhan antara luqman n hakim. Bergaduh benda bodo2.
Dua hari lepas berebut lolipop.
Luqman dpt lolipop di sekolah. Luqman bg hakim rasa sikit tp mamat ni biasalah.
Dah bg betis nak paha lak. Dia nak lolipop sebatang terus xmain rasa sikit2.
Jenuh aku berletiaq "Korang ni kenapa ha? Bergaduh benda x worth it langsung. Lolipop tu nampak je cantik tp brings no good"*aku campur2 cakap omputih bg dorang kekaguman sikit. Puiiii.
Dua2 x pedulik pun dgn aku. Keep on fighting nak dptkan lolipop. Eeee nyampah.
Last dua2 menangis. Bagus sgt la.


Cerita dkt maktok. Maktok suh aku selawat masa memasak. Biar anak2 mudah lembut hati. Yolah.
Aku rasa mmg tiap kali masak aku selawat siap mengucap sekali. pasni aku tambah dgn doa sekali. Biar hari2 korang comolot n polok2 24/7. Eh dah len mcm je tu. Kahkah.. 
Ptg tu juga aku kerah ana n luqman membeli lolipop sorang sebatang. 
Masa tu hakim dah tertido dlm kete. Ana pula banyak songeh. Dia takut nak soping sorang.
Tu la budak sekrg susah nak berdikari. tkt kena culik la apa. kita org dewasa la takut kan. Ni semua salah penculik. Bahaaha.
Aku park kete bebetul dpn kedai dia turun la dgn luqman membeli.
Masuk kete kan ke main gembira "mak ana berjaya membeli-belah"

Ha kan senang je. Lepas ni mak nak suh ana beli tepung gula mentega pula. Boleh kan?

"Aaaa. Tu ana tak reti"*hahahaha lawak tgk muka cuak ana.



Hakim terjaga dr tdo tgk lolipop ada kat tgn. Amboi kemain senyum.
Moral of the story. Tak salah mempertahankan hak tp biarlah berbaloi.

Daaaa. 

Sunday, October 19, 2014

Feels like a big baloon

Mlm td layan cite hours. Sentap sbb tinggal 40minit cite dah nak habis*motip sentap kat diri sendiri. tak suka tgk cite tgh2. Mesti dr mula baru feel lebih.
Lakonan last paul walker sebelum dia mati on dec 2013.
Aku tahu korang minat paul walker. Same same. Aku pun minat.
Cite dia pasal nolan(paul walker) n abigail(taktau apa nama actress ni) tp dia wife nolan la.
Pada hari abigal nak beranakkan puteri sulung mereka dia telah meninggal. Taktau la apa sebab.  Komplikasi kot*aku kan tak tgk dr mula.
On that day juga ribut katrina dah melanda new orleans. Letrik terpadam.banjir pun melanda.
Nolan terpaksa stay kat spital nak selamatkan anak dia. Semua org dah lari ye selamatkan diri.
Anak dia pula duk dlm balang mcm inkubator tu n bernafas melalui tiub. Nolan terpaksa gerakkan penjana eletrik dgn pusing manual. Pusing2 sampai 48jam tak makan x tdo. Mmg letih hazabedah la kan.
Makanan dia pula kena kidnap dgn org jahat. Pastu ada dua pencuri masuk spital g geledah farmasi n sorang dr pencuri tu ternampak bayi dia. Pe lg nolan pun tembak la pencuri tuh. Woiiii tragis. kat situ la part seram sikit sbb takut pencuri tu ambik anak dia.
Ending. Masa dah hampir 46jam boleh tmpt pusing elektrik tu tercabut so mmg dah takde letrik langsung. Nasib la bantuan keselamatan dah sampai.
Dorang selamatkan nolan n baby dia la. Sukeeeee. Happy ending.
Lepas ni astro sure ulang jd aku nak tgk part mula2 tu camne.

 Sambil tgk sambil lipat baju. Selesai sebakul. Tinggal lg sebakul.
Budak2 duk main boat dlm bakul kosong ni.
Nasib masa tgk movie semua baik je. X minta nak makan mcm2 kalau x poning den.

Ini supper. megi asam laksa. Puiiiii.
Lepas ni naik berat baju ketat jgn bising ye aza.
Aku mmg risau kalau berat aku lebih 45kg. Rasa mcm dah gemok sgt.
Kawan2 aku ckp aku over. Kurus pun ckp gemuk.
Ke aku kena penyakit anoreksia ni? Hahahaha.
Tp yg aku paham org anoreksia ni dia biar diri dia lapar sbb pk dia gemok.
Aku pula asyik makan makan makan tp pk gemok. Ha tu penyakit apa pula?
Diagnos cpt pls.



Daaa
Luv,
Azza pipi gebus