Saturday, May 23, 2015

Adiwira


Bulan ni kami menerima kedatangan tetamu. Kak ipar.
Tq kak kinah sudi berkunjung ke teratak kecil kami.
Malu sbb perangai luqman menjadi2.
Ada masa aku ternaik hantu. Tanjat kak kinah tgk mak bdn kecik suara kalah tarzan. Haha.
Maapkanla adik iparmu ini.
Tak memasak utk kak kinah. Malu masih menebal nak bg org luaq rasa masakan.
Pula2 dtg hari sekolah apa pun tak boleh. Hehe Ceaaa sgt.
Tetamu mmg pembawa rezeki. Kak kinah beri pelam harum manis yg diletak dlm kotak kasut..
Rezeki maktokla sbb dia pencinta harum maneh. Aku dpt rasa sepotong dua pun dah syukur alhamdulillah.
Mak n bapa mertua pun ada dtg kl. Dtg sat je sbb abg zahid tak cuti lama.
Depa dtg melawat chu den yg berada di hospital.
Kuasa Allah chu den meninggal seminggu selepas itu.
Inalillah. KpdNya kita dtg kpdNya jua kita kembali.
Sayu hati dgr anak plg kecil chu den bercerita, siti.
Chu den pergi dgn mengejut. Mlm sebelum tu ceria aje siti kata.
Allahuakbar.
Entah bagaimana keadaan aku pergi nanti.
Hopefully mati dlm keadaan husnul khatimah. jika boleh dipilih aku mahu mati dlm keadaan bersujud mengadapNya. Tamak sgt ke cita2 aku?
Takkan. Hehehe


Kami menghantar kak kinah ke tbs.
Z n beburung je yg masuk. Gegirl duk dlm kete. Farzana dah layu tertido.
Kempunan aku nak tgk dlm tbs ada apa.  Aisey len kali la jawabnya.
Canggih betui tbs no. Dah mcm airport. Kerlas.
I luv malaysia. Tetibah.



Sambutan hari guru kali ni pastinya berbeza.
Tema je dah luar biasa. Guru sbg adiwira.
Memula aku sgt berkobar2.
Dlm kepala dah pk nak jadi superman tp bkn totally pakai bj superman la.
Nak pakai mantel superman je. Pakai jubah hitam mantel merah. Pergh kelas sgt kau jah.
Sekali bila tgk sorang2 sewa costume. Aku jd down.
Watak depa sume hebat2. Terus mantel aku berkubur begitu saja. Waaaaa
Pagi td sesi menerai brg2 pusaka bilik citra seni sekolah.
Gigih yaya nak tlg kami2 yg takde costume ni. Baiknya adik yaya.
Nasibla hakak dah kahwin. Eh ke situ pula. Hahaha sempat.
Bila pakai topeng ni, mok ckp macamkan nak pergi masquerade party pula. Choi.


Abg sam kena buli dgn yaya n mila.
Jahat depa no. Hahhaha.
tgk sekali kelakar tgk dua tiga kali eh cantik juga abg ni. hahhaa
tp hagak korang ada ke org berani pakai mcm ni?
idok la kan. 


Korang nak tgk ke aku pakai apa? Owh taknak eh.
Ok bai merajuk nak lari rumah. Hehehhee.





3













2

















1


Memperkenalkan puteri ereb. Bhahaha perahsaan.
Acane ni lari terus dari budaya melayu.
eleh plan asal pun dah barat. Mantel superman kunun. Gegegege.
kalu aku tak berniqab maybe aku pakai bj kurung biasa je. Pastu buh je satu crown.
Aku dah tau mmg tak menang punya pakaian terbaik. Hahaha.
Aku perati je sorang2 punya costume.
Superwoman la.
Maleficient.
Ahli sihir.
Puteri perak. Puteri kedah. Puteri selangor n segala mala puteri.
Batman.
apa lagi? Catwoman la.
Queen amidala.
Man in blacK.
James bond.
Tp tertanya2 takde pula yg nak jadi cicakman?
Eh aku pun xnak jadi la.
Bye zizang


From
Emma. Kihkihkih



Wednesday, May 20, 2015

Minggu anak-anak exam

Cheq tumpang lalu nak share iklan sat.



Minggu ni agenda menghapdet blog di-slowkan.
Anak2 nak exam.
Barulah kelam kelibut tgk beg sekolah anak. Hahhaa dasar.
Bila setahun sekali baru spotcheck mula menyinga.
'Eh ana kenapa tak buat correction'
'Kenapa cikgu tulis siapkan kerja anda. Ana tak buat keje eh'
'Pehal tulisan cam dak jantan'
'Buku ni kenapa terkelepet2'
*pftttt fitam. Ni nak salah anak pun takleh. Mak takde masa kekdahnya. Hahaha
 aku nak mendera lelebih pun x sempat.  Hari esknya dah exam. Muahaha.
 Selalu lepas ambil tiga2 anak, lps solat zuhur barulah aku luangkan masa dlm 30 minit.
lps tgk 'dia isteri luar biasa' pun luang lg 30 minit.
Tak boleh lelama kang budak2 bosan.
Biar sekejap asal konsisten. Ceaaaa sedangkan mak pemalas lipas zas zas.
Farzana aku suh buat buku kerja je. Nanti aku semak jawapan. Pssttt tgk jawapan belakang la. Hahaha.
Luqman aku kena gigih sikit sbb nanhado buku kerja.
Baru perasan aku tak pernah beli apa2 buku kerja prasekolah.
Nasib ko la labu kena reka soalan sendiri.
Keep it up ibu*bkn anak ye. Sbb mak yg gigih buat soklan..hahahhaha.

Antara soklan math yg aku karang sendiri.


English


Bahasa malaysia.

Sambil buat soklan farzana berbunyi 'wah pandainya mak lukis'

Mestilah mak kan cikgu.
*kekwat ttp kekwat. Ko ada?


Utk anak2 mak. Gud luck.
InsyaAllah dpt menjawab dgn baik n sempurna. Amin.

Monday, May 18, 2015

Reunion story dan aiskrim pasu batang kali


Ingtkan nak jumpa kengkawan je susah.
Nak jumpa adik beradik pun kena appoinment bagai*tepuk dahi.hihi.
Byknya main wasap. No no tak betul tu adik2.
Wasap lain. Jumpa dpn2 telek batang hidung lain.
Waktu keluar plg hazab.
Hakim ada pe'el baru.
Suka nor memilih baju.
Kalau baju kita unjuk dia taknak mmg jgn harap la dia pakai.
Aku pun malas memaksa2 buat naik darah tinggi je. 
Ini dia pakai baju luqman. Pilih sendiri dlm almari abang. Besar gedoboh.
Pastu dia korek2 laci jumpa sling bag kakak. Rembat.
Jadilah fesyen ala red indian. haha.




 Dlm wasap tak puas sembang.
Meh sambung dpn2. Haha.
Buruk betui muka aku n ipah bersembang. 


Along bkn sembang sgt. busy all the time. Nyampah ai.




 Lepas tu along bawa pusing2 g umah tailor tempah baju.
bkn baju aku la. Baju ipah n along.
Luqman pula buat perangai bosan dlm kete.
Akai dia tu aku dah boleh baca.
Dia nak duk melepek umah maktok main ipad.
Eh aku ni jaga anak dara ke anak laki aku pun konpius.


Luqman yg snap pic ni. Bosan nye pasal.
Apa2 la luqman. Aku ttp sambung bersembang. muahaha dasar.
Biasalah ingt senang nak be-reunion adik badik.



Z balik tghari gegas2 bersiap nak g kenduri.
Jauh kali ni. Di batang kali.
Aku dgn z mcm 50-50 juga. Sempat ke idok sampai ni.
Memikirkan ada org kirim duit je so gamble jalan.
Kebiasaan bila kuar jalan aku akan bawa bekal siap2.
Anak2 lapar tak mengira waktu jd sila sediakan payung. Hahaha mak2 sgt.
Takla leceh mana pun sedia jela apa makanan yg ada.
Z lg penat sbb nak mengemas makanan berkecah dlm kete. 



Bdk tak boleh duduk dekat2.
Luqman n hakim.



Betul agakan Aku n z.
Sampai tmpt kenduri ngam2 habis kenduri. Huhu. Kempunan aku nak makan nasi minyak.
Batu belahhhhhh.
Nasib la z pandai ambik hati aku.
Dia berenti satu kedai makan. Aku lupa apa nama kedai. Hahaha dasar.
Tp yg menarik dpn kedai tu ada stall aiskrim pasu.
Dah lama kot aku mencari2 aiskrim pasu ni. Takdelah cari beria mcm nak sgt2. konsep mencari aku tu if jln memana ternampak mkn la.
Konpius kan kedai pokok ke aiskrim? Hahaha.

Pakcik yg menjual ni ramah sgt. Siap bagitau dia letak ulam raja boleh makan begitu sahaja.
Dah siap hias cantik pakcik tu ambil tisu alas bawah pasu.
Aku curious gak. Eh kenapa dia alas. Takut aiskrim jatuh ke.
Yela pasu kat bontot kan ada lubang2.
Makan-makan-makan sampai habis. Angkat tisu. Eh bersih je. Hahahhaa dah terkono.
Rupanya aiskrim tu dia bubuh dlm satu bekas lutsinar then baru letak bekas tu dlm pasu.
Z ckp "ingtkan b tahu. Yela akan nak alas dgn tisu habislah tumpah"
*tetiba terasa bodoh tahap piang aku masa tu. Hahahhaa.



Bdk2 enjoy makan dlm pasu.
Luqman pun riso nak tarik tisu sbb aku takutkan nanti aiskrim jatuh kot lubang.
Maapkan la kenaifan ibu ye nak. Hahaha.



First time ke batang kali. Great experience.
Jln dia best penuh kiri kanan dgn pokok.
Rasa fresh sgt.
Ada byk kali kitrg melalui kabus. Wuuu sejuk.
Subhanallah indahnya ciptaan Allah.


Sekian cerita weeekend sy.

Friday, May 15, 2015

Hadiah hari ibu



Hari ibu haram?*bunyikan haram spt nora danish dlm cite ajaibnya cinta. Huhuhu.
Bg aku yg tak berapa byk ilmu ni, hari ibu tak haram as long ko ikut perspektif islam. aku ada terbaca di web jabatan mufti negeri selangor. Korang pepandai gugle cari sendiri k.
Ramai dah ustaz2 yg komen. Pepandaila korang baca.
Aku rasa mak aku pun baca di fb memacam tp dia ok je masa aku wish.
Wish tu biar niat kerana Allah. Jgnlah pk asal usul mothers day tu.
Kalau nak ikut kapir semua tak boleh habis tu kereta bukan ke kapir yg cipta. Habis naik kete ikut mcm kapir haram kah? huhuhu.
Hari2 adalah hari ibu bukan satu hari je.
Aku takdelah bagi hadiah pun. cuma kerapla jenguk.
Umah mak tu kira transit aku sebelum ambik farzana. Jumpa kejap pun jadi la asal jumpa. Boleh? Hahaha dasar.
Hari ibu ni secara tak langsung dpt mengingatkan anak2 yg dah lupa kat mak dia.
Masa hari ibu sume tv n radio kecoh so secara tak langsung anak tu pun teringat "owh aku ada mak rupanya. Aku kena pegi tgk mak aku ni"*eh over kau melampau sampai lupa mak. Meh aku kasi pelempang.
ada je anak mcm ni kalau x mana mungkin muncul cite2 dlm drama.
Islam itu indah. Islam itu mudah.
Islam itu Berasaskan ar-rahman dan ar-rahim.



Anak2 aku kasi hadiah juga.
Terima kasih luqman n farzana. Mak syg korang deep deep.


Wednesday, May 13, 2015

Itu kritik


Sapa yg minat aidijuma angkat tangan.
Aku la tu.
Tp tp tp.
Suatu masa dulu la. hihihi.
dodolu masa aku pakai tgh in dua tone color. Yg rarenya aidijuma siap ada tag. Tudung bawal selama ni mana la ada tag tp aidijuma ada. Nampak branded gitu. Puii.
Byk juga la aku kumpul sampai satu ketika aku stop beli. Jarang pakai. Stop pakai.
Lebih selesa pakai awning je. Terus aku kasik kaklong n ipah semua bebawal aku. Walhal ada seteng tudung tu kaklong yg kasi. Hahahha dasar.
Bila semlm laili unjuk aidijuma dia telan ailior juga aku.
Dahla murah rm30 kebabom pula coraknya.
Dah apahal sekrg sumorang mcm kembali ke bawal.
Saja nak suruh aku membeli balik ke ni? Hahahha.


Hari ini lotih. Pepagi dah kena panggil dgn gb sebab ada parent komplen cara aku mengajar penulisan dgn teknik menyalin.
Mau aku x marah.
Dah 10 tahun aku jd cikgu pes time aku dpt komplen sedemikian.
Aduhai parent. yg sampai call ke gb dah kenapa.
Meh kita berjumpa empat mata. Kalau taknak jumpa wassap calling2 ai pun buleh. Hehehe.
Bg aku senang je, penulisan ni kena byk membaca. Nak bg banyak baca n ingt, anak kome2 kenalah menyalin.
Kalau rasa tak cukup apa kata kome2 as parent buat ajaran tambahan.
Nak mencari salah org mmg senang. Cikgu cari salah parent. Parent cari salah cikgu.
Mcm tu sampei kiamat tak habis.
Apa kata kita saling mengingat supaya menjalankan tugasan masing2 dgn sebaik mungkin.
Walaupun de byk masalah ttp senyum. Kalau ikut stress nak je aku marah sorang2. Hehe.
Aku boleh kasi banyak latihan tp aku takut anak kome2 tension tak dpt siapkan. Dah mcm mendera mental fizikal pula.
Apapun ampunkan daku jika terlanjur kata. Peace yo.

Bdk2 exam minggu ni
Shhhhhhhhh

Monday, May 11, 2015

#throwback kahwin

Rumah banting dah masuk dua step.
Step pertama bawa kontraktor tgk rumah. Done. 
Kontraktor ni mmg dah biasa buat umah mak n adik aku. Nak senang cerita ambik je dia.
Ada la juga dgr sok sek sok sek di belakang ttg keje dia yg x mengikut selera tp konsep aku bagi je peluang kedua n ketiga kot2 kali ni dia berubah. 
Kontraktor ni ambik dgn harga yg reasonable tu yg buat aku laki bini decide ambik je dia. 
Lainla kalau poket berkepuk mmg aku ambik interior designer terus. Ni duit ala2 sendu paham jela. Hahahha.

Masa bawa kontraktor mak aku pun ikut sekali. So byk perbincangan mak n laki aku yg handle.
Benornya aku x rancang pun nak reno tp mak la beriye. Konpius juga apakehal mak aku yg excited lebih.
Memula aku x suka reno2 ni tp lama2 keredhaan jela. Ada juga baiknya.
Kalau mak abah aku dtg mana depa nak duk. Kena ada bilik khas utk depa. Bilik air pun letak dlm tu utk memudahkan abah.
abah pun bkn kuat sgt nak jalan ke hulu hilir.
Mak ckp senang dia mengaji situ. Baiklah emak.
Selamat hari ibu mak. Eh tetiba.
Syg mak ketat2 to the moon and back.
step kedua kontraktor akan cari arkitek utk lakarkan layout rumah yg nak di-reno.
Pastu submit permohonan ke majlis daerah.
Aku rasa masa dari buat plan hinggalah permohonan lulus adalah makan dalam empat minggu gitu.
InsyaAllah minggu dpn dah boleh start keje reno.
Aku laki bini gigih pegi houses lightings puchong nak beli kipas.
Yela dah reno kipas pun bertambah.
Step2 seterusnya nanti aku sambung lepas dah mula reno.


Santapan hari isnin.
Gambar kahwin iolls. Auchh.
Semua pic aku snap dr pc jd agak kegelapan di situ.
after mekap.
happy sbb cantiknyeeee. Hahaha perahsaan.
Aku mmg x pernah make up over. Paling kuat pun letak maskara n lipstik ja.
Punca utama tak berapa mekap ni sbb z la tak suka. Bila aku pakai lipstik dia ckp cam badut. Eeee nyampah.
Dia suka aku natural jgn pakai pa pe. Tang mana yg natural pun aku tak tahu. Hahaha.
 kekadang serem tgk muka sendiri. Kau dah kenapa dah mcm jalan tar. 


Lepas akad nikah. 
Lap peluh. Hahaha.
Aku mmg kuat berpeluh. Org ramai sikit dah peluh.
Kalau takdak org pun mmg berpeluh.
Ni apatah lg akad nikah. Dgn ramai org dgn nervesnya mau sebaldi peluh mencurah.



Dgn cousin2.
Farid belah kiri tu la kembar aku. Lahir sama hari.
Masih single n available. Berkenan? boleh roger hakak.


Malamnya bergambar lagi tp kali ni pakai gaun.
Ni sume idea maktok. tak lain tak bukan. Hehe.
Aku jenis simple. kalau boleh baju akad nikah tu buat baju kenduri terus.
tp maktok ckp kahwin ni sekali je. Kalau tak pakai sekrg bilanya aku nak pakai.
Betul sgt la tu. Korang ingt aku nak bergaun ke sekrg? cuba bayang aku pakai gaun putih pegi mengajar kat sekolah.
Tak org ckp aku sewel sah kena sawan vavi. Hahaha.
Cousin diba yg mekap aku malam tu. Kang suh mak andam kena bayar ag. Haha.
Aku kena paksa2 senyum. Bengkak je hati tunggu z lama sgt.
Apa ni. Akad nikah lambat dtg. Bergamba mlm pun lambat. Sabo jela.
Nasib dpt anak cpt. Eh.


Wif bapa2.




Muka aku n z dah mcm kelepet. Haha penat weh.
Dari petang membawa ke mlm tak sudah2.
nanti iph khwin takyah la nak berhari2.
Biar satu hari brtunang-akad nikah n kenduri. Complete set.
Zuhud sikit. Ceaaaa