Thursday, February 26, 2015

Hobi: kereta

Hari ni kita bercerita pasal hobi anak-anak*wah cikgu sgt ni. Haha.
Masa sekolah dulu x sah kalau xde karangan hobi saya. Hobi semua org pun mcm skema.
Membaca buku. Mengumpul setem. Main bola. Khennn.
Itu zaman 80 an ye. Cuba zaman sekrg ko tanya hobi apa.
Main ps. Tulis blog. Layari internet. Ceeee sgt. Nyampah. Haha.
Aku rasa hobi aku dah ke laut. Membaca bila dan je. Tulis blog bila dan je.
Selalunya apa pun takdan. Haha.
dah tuo2 ni aku lebih suka ada cita2 dr hobi. Mcm now aku tgh bercita2 nak rumah yg cantik.
Ada gazebo kayu ala2 resort. Kata rumah ada tanah kan rugila kalau takdak gazebo.
mz tunjuk gazebo dia mmg tertelan2 ailio aku. Cantik nak mamfus. Ai like.


Kalau tanya anak bujang aku luqman apa hobi.
Tak lain jawapan bermain. Onglaki mmg mcm tu kan. Dari kecik sampai besor keje mainnnn aje. Apa takde benda lain ke korang reti? Haha.
Antara koleksi kereta yg dia ada.
Ini pun aku jenuh mengutip atas karpet-bawah sofa-bawah meja.
Main reti simpan tak reti eh. Eeeee gewam.
Ada byk lg sebenarnya. Satu box khas hanya semata kereta.
Kan best kalau aku ada lampu pembesaran doraemon. Ceeee berangan.




Fahmi hadiahkan tamiya utk luqman.
Hello anak aku tak reti pasang ye. Kang skru ke mana2 aku tak tahu.
Silalah pasang sebelum sampei ke tgn bdk tu.
Nak harap aku pasang kim salam. Zaidi? Dia pun x reti kot sbb masa kecik takdak tamiya. Alohhh kesian. Haha.


Aku takut satu je. mesti ada budak lain berebut juga nak tamiya. 
Acane ni?
Korang leh agak kan budak mana yg bakal jeles dgn luqman.
Tak lain tak bukan.








1















2















3
















Tadaaaaaaa
Haiyop dia dah jeling tu.
Lariiiii

Wednesday, February 25, 2015

Kematian itu menginsafkan

Nak share dgn korang sorang lady yg begelar jutawan telekung. 
Aku tgk dkt nona tak ingt bila tp dlm ujung bln lepas.
Kagum aku dgn pn padzilah founder telekung siti khadijah ni.
Telekung dia dah famous amos seantero malaysia. Ramai yg pakai masa buat umrah n hajj.
Orgnya dah berusia tp semangat masih muda.
Dia very humble.
Apa yg aku belajar dr dia if nak berjaya kena buang 3c condemn, compare n complain.
Terasa sgt ai. Sifat2 tu mcm sentiasa ada dlm diri aku. Eleh korang pun sama kan. Hahaha.
Dia ckp if 3c tu dibuang insyaAllah dunia terasa lebih indah n Allah lebih dekat dgn kita. ALLAHUAKBAR.



Inilah pn padzilah.
Aku suka org yg dpt beri aku sikit kesedaran.
kita hidup kat dunia ni pun sementara saja.
Sapa yg memegang hati kita? ALLAH.
Allah juga yg memberi petunjuk kepada kita melalui lidah org len InsyaAllah.




Semlm dpt perkhabaran. Ex gb skpi pn nik aziah telah kembali ke rahmatullah.
Arwah meninggal dlm flight dlm perjalanan dari mesir ke kl. Allahuakbar kematian dtg menjemput tidak kira bila n masa. Bila sampai masanya ia akan tetap datang.
Ia menginsafkan. Dan2 teringat sifat 3c dlm diri. Ya Allah mcm mana la nak menempuhi saat sakaratul maut. Redhakah kita? Dptkah lidah menyebut syahadah yg mulia?
Husnul khatimah atau Suu ul khatimah? Semua soalan bercampur2 sampai pening dibuatnya.
Sekolah buat majlis tahlil buat arwah.
aku takkan lupa jasa baik n tunjuk ajarnya.
Al Fatihah buat pn nik aziah bt nik yusoff.

Tuesday, February 24, 2015

Cuti cny habish

Sedih uolls.
Hari ni dah kena sekolah uolls.
Boleh lagi 30minit  nak balik big boss panggil suh buat slide. Aku lak bangsa lembab nak paham sesuatu pelajaran tu. Pula2 kalau benda last minit gini lagila otak aku takleh nak proses hapah pun. Hahaha.
Hasilnya aku bantai je buat. Betul tak betul belakang kira. Yg penting takyah bawa balik keje ke umah. 
Sampai rumah mak laju2 cedok aiskrim sangkaya dlm fridge*along aku makan satu mangkuk ag. Bahhahaa.
Ye aiskrim sangkaya boleh ditapau. Dia akan kasi satu bekas aiskrim cukup utk makan 10 org. Isi kelapa lak dia letak satu bekas lain.
So agak2 tak feel nak makan direct leh la tapau mcm along aku buat.
Heh awat la aiskrim ni sedap sgt. Banyak duit mmg aku buka cawangan dkt bdr br ampang. Verangan la ko aza.



Ini cerita semlm. Gasak korang la aku bantai cite tunggang terbalik. Haha

Perasan ke idok atas meja study ada pelapik meja.
Of coz ikea. Hehe.
Penah cite entry lelepas yg permukaan meja ni bercorak garis2. If menulis mmg x selesa sbb garis2 tu ada.
Kekonon nak letak cermin tp g ikea ri tu nampak pelapik meja ni. Ok nice jimat duit aku. Haha. Cermin mahal nok.


Aku suka cuti sbb boleh lambat2 hantar luqman sekolah.
Dia cranky sbb aku x antar akak dia. Aloh bukan aku xnak antar tp xdan uolls.
Ana masuk sekolah 7.30. Aku keluar rumah 7.25. Agak dan ke?
Takla kan. Lainla kalau aku naik ambulance tu kompom lima minit leh sampei. Hahaha
Sarap



Balik bawa hakim ke taman.
Ke main seronok aku tolak buai.
Teringat masa zaman anak sorang lu. Aku membelek anak tu jela. Untung jd farzana.
Pastu kuar adik2 nya mmg tak sempat nak kelebet tiap2 sorang. Pepandaila korang hidup ye.
Berdikari sikit. Hahah.

Nampak berdikari tak berdikari.
Tak yah aku ajar main dorang pepandai je main sendiri.
hasilnya lantai penuh doh. Baju penuh doh*konpius uli doh ke uli baju ni.
Tu takpa tu takpa plg sadis playdoh ada dlm mulut hakim.
Dik ko lapar sgt ke? Beras cukup dik.
Kita belum masuk bersamamu.

Monday, February 23, 2015

Braket EKBY LERBERG dan rangka STUVA Ikea

Hasrat hati nak beli note 4 terpaksa dilupakan. mihmihmih
Ada benda yg lebih penting. Aku dah cite entry lepas cuma kali ni bebetul nekad.
Aircond.
Sian tgk anak2 tdo mlm td.
Bilik berkuwap sikit. Dah minta tlg z survey petang ni.
Kalau ada yg sesuai beli je terus.
Kena ikut ckp org tua niat yg baik jgn ditunda. Hahahah poyo.


Semlm ke ikea. Dating berdua. Wit wit.
Maktok minta belikan beberapa benda. Ikut aku takde dah kot.
tp paham jela keimanan aku tegugat bila dah sampai ikea.
Nak beli itu ini itu ini semua kalau boleh aku nak beli. Nasib la duit dah susut.
Itu pun bila dibuat kira2 of coz barang aku lg byk dr mak. Sendiri konpius sapa yg nak membeli sebenarnya ni. Haha.
Nampak ikea dari jauh hati dah berbunga2 gembira.
Gila tak gembira. Jalan berdua je kot.
Jalan dgn anak ko paham jela. Aku lg banyak tgk depa dari tgk barang.
kebiasaannya aku akan survey dulu kt katalog online. Sampai sana terus grab je. Tak leh nak memilih2 sgt sbb kang anak hilang ke mana2.
Jadi paham tak syorganya bila jln berdua. Aku leh belek. Sentuh. Rasa




Maktok suh belikan para nak pasang ke dinding.
Dua para utk letak bilik bawah. Satu lg di dapur.
Sejak bila la mak aku minat benda berpara ni. Konpius aku. Dulu takde pula.
Aku syak maktok berkenan tgk rumah aku tp dia malas puji dpn2. Puii.
Braket ekby lerberg yg maktok pilih.
Braket ni nampak kukuh.




Braket Ekby Bjarnum.
Korang tahu tak braket tu apa. Braket yg pegang para tu.
Ada mcm2 jenis braket di ikea. Pilih je mana yg kenan n sesuai



Kabinet dinding Stuva.
Aku lebih kenan hat ni tp maktok riso quran tak muat.
oklah kita ikut je ckp maktok dah dia punya rumah. Nanti rumah aku jgn sapa kacau*mmg takde pun. Hahahah.



almari pakaian Stuva.
Aku dah pasang angan2.
Kat umah banting aku nak beli utk bebudak sorang sebiji.
Clean je design-nya. Ada mcm2 color. Utk farzana pink white. Boboy blue white.
Verangan mmg aku tere. Hakhak.



Ini rangka Stuva.
Aku terembat hat ni. Hahaha. Sama mcm aku kenan hat atas tu tp hat ni ada penutup.
Baju hakim dah penuh drawer tak muat dah.
So dgn rangka ni bolehla aku letak baju dia, CD n napkin dlm ni.
konsep ikea mmg mix n match. 
Ko boleh gabung rangka ni dgn rangka ni ikut suka korang.
aku lg suka ada penutup senang tak nampak apa semak dlm tu. Haha.



Selfie jap.
ni pun angan2.
Nak letak kabinet bercermin dua pintu Lillangen di bilik ayor banting.
Kalau boleh aku tak nak rush2 beli perabot rumah banting. Biar slow n steady asal apa aku cita2 tu termakbul. Haha poyo sgt ayat.




Penat ronda showroom meh mentekederah jap.
Kalau bawa anak2 jgn harap aku dpt makan sini. Kebiasaan budak2 akan cpt letih lepas round showroom. Memasing dah tantrum especially hakim.
Dia akan suh aku berdukung sepanjang ikea. Sakit pinggang.
Mmg tak harap aku nak beratur beli makanan. Lalu restoran mmg telan ailio jela tgk org makan.
Sedih sgt.


Kalu korang pes time makan kat restoran ikea aku nak bg tips sikit.
Masuk je restoran ambik trolley makanan n lapik letak makanan sekali. Kalau tak ambik trolley tak muat tangan korang nak pegang oi. Pastu sila beratur adik2.
Sambil beratur tgk menu yg terpampang kat board pikiaq nak makan pe.
Air pun sama decide sesiap nak hot or cold. Kalau hot kena ambik cawan dkt tepi(dlm pic).
Kalau cold ambik gelas plastik dkt cashier.



Meatball.
 Kuah sedap n isi meatball yg mampat mmg mengenyangkan.



Salmon.
Pun sedap.
Aku n z kongsi2 makan rasa sorang sikit. Bila lagi la dpt makan sini kan*ayat syahdu sgt ni. Haha.



Soup n coffee.
Btw air dkt ikea leh refill berapa kali korang nak.
Minum la sampai muntoh. Aku x refill pun sbb gegas2 nak beli brg.



Z hampa sbb bar stool ni dah habis.
Takpe bang len kali kita pi lg ikea. Asalannn. Hahaha.



Pilih tong sampah untuk bilik wan. 
Hat besi ni reject.
Susah abah nak tekan. 
Takpa cari lg.



Tong sampah ni ok.
Murah pun murah. Rm5.90 oi mana nak dpt.
Along pun nak skali. Ok ambik aku belanja.
Sangkaya pls long. Hahaha.




Mcm ni la keadaan gudang di ikea.
Pastikan korang snap tag barang yg nak dibeli.
Dkt tag ada tertulis kod rak n section mana. Follow je.




Pes time aku masuk bahagian as is ikea.
Aku pelik tgk org ramai especially cina tp barang takde sgt. Ok jum masuk.
Patut la weh. Barang dia bapak murah. Drop sampai 50% tu.
Barang kat as is ni ada yg brg reject, defect or brg display.
Masalahnya kalau almari besar dah siap pasang mcm dlm gamba ni mmg kena bayar mcm tu la. Takde nya dia nak tlg cabut sekeping2 papan utk ko. Haha.
Agak muat tak kete masuk almari besar tu?
Agak tak muat takpe. Ikea service leh deliver n pasangkan utk ko tp sila tambah uwit. Haha.
If barang ada problem mcm skru takda dia ada inform dkt sticker yg dilekatkan pd barang.
Bg aku takat skru takde ok je beli jelah skru. Yg penting barang tu mcm baru.
Masa aku g takde barang yg aku kenan sbb dah byk org rembat. Haha.
Korang mungkin dah biasa g sini aku je tak tu yg terjakun sikit. 

Anak2 dijaga baik oleh maktok.
Hakim siap makan mandi n tdo.
Mcm ni gaya bolehlah aku dating lagi*manyak cantek. Hahahaha

Sunday, February 22, 2015

Cadar patchwork corak jalur

Selain dari menjadi mother-wife-daughter. Aku juga melantik diri sebagai penjual patchwork.
Kecil2 je uolls belum kaya mcm qu puteh qu puteh baru la puteh. Haha.
Bulan jan memasing sibuk dgn belanja sekolah anak.
Apakata bulan feb ni reward diri n umah kita dgn cadar baru.
Ia berbaloi.
Ada yg malas beli patchwork sbb banyaknya corak bunga. Jadi yg style straight2 maskulin ni takdak cadar la. Jadi kali ni kita papar banyak corak jalur khas utk set2 maskulin*aku ar tu. Haha.
Aku mmg anti dgn corak bunga tak tahu kenapa. Mungkin ada tersesat jiwa lelaki dlm diri aku. Jiwa je tp badan ttp pompuan jelita uolls. Puii



 bila dah jual hat jalur kang ada yg tanya bunga takde ke.
Ada ada jgn susah hati. pink ada purple ada blue ada. Mcm2 ada.



bawah2 ni sume corak jalur. Luvly sgt.



Aha cantik kan. superb.
Cadar ni sesuai utk katil queen king.
Dpt 1 bedspread n 2 pillow cases.
Apa lg cecepat call rina-0129146480.

Friday, February 20, 2015

Nasi Lemak Ayam Goreng Crunchy terbaik di Ampang



Assalamualaikum.
Cerita semlm.
Farzana n luqman tdo rumah maktok. Suka la dorang.
Maunya tak suka. Maktok n maksu rajin melayan.
Aku pun dah boleh adapt melayan kesunyian. Dolu2 yela anak takde mula nak teriak tp sekrg tak kose. Tak aci la aku sorang je sedih yg bebudak tu bergembira sakan. 
No. Aku mesti gembirakan diri. Masa ni la nak tgk tv dgn aman. Nak makan kudap2 tanpa gangguan. Nak baring2 sepuasnya. Heaven.
Kalu bebudak tu ada dorang bkn leh tgk aku bersenang lenang. Kejap2 nak itulah nak inilah tensi mak tau. Mak pula stok pemalas tak pepaham lg ke. Haha.
One of favourite depa. Main luar rumah.
Mentang umah aku takde laman. Huhu.
Luqman asyik tanya 'bila kita nak pindah umah(banting)?'
*aku malas jawab. Kang aku jawab esk setiap lima minit dia tanya lg. Jawab tahun dpn pun sama duk ulang tanya lagi. Sudehh malas aku nak jawab. Haha.



Sarap pg. Z subuh di surau balik tapaukan terus utk bini n anak2 yg masih berlingkar ats katil. Bagus.
Roti tulur n roti kosong.
Wasap gamba ke mas yg berada di korea.
Mamat tu takde perasaan. Yela dia bukan antu makan.
Pastu leh mas wasap gambar rendang ayam dlm tin adabi.
Dah apahal aku yg duk malaysia terliur2 tgk tin dia. Choi.
Aku teringin nak try yg hat tin2 adabi tu tp z tak suka. Dia ckp benda segera gitu dia tak lalu.
Baik abg. Adinda akn guna benda tak segera. Tp rendang kena tunggu sekali setahun gamaknya. Wakaka.



Favourite hakim telur setgh masak.
Ai la buat*syabas tepuk bahu sendiri. Puiii.
Jgn tanya kenapa telur aku ada keras ada lembik. Aku mmg suka pesyen telur cenggini.
Senang je nak buat. Ko letak telur n air boilkan selama 10 minit so terhasil telur mcm ni.
Kalau korang nak telur setgh masak yg cair mcm mamak pun sonang je.
Rebus air dulu sampei mendidih. Pastu tutup api.
Masukkan telur n biar dlm air tu selama 10 minit.
InsyaAllah terhasillah telur spt kedai mamak. Dey mamak ai pun boleh buat lah*libas shawl.




Tghari ke kedai nasi campur di bukit indah.
Aku mmg makan simple gini. Dua lauk dah cukup. Sayur tauge n ikan keli bakar.
Dapp.


Makan mlm semlm kitrg balun awal.
Nasi lemak ayam goreng crunchy di taman kosas.
Korang should try.
Gerai dia di foodcourt kosas. Belakang sekali.
Korang cari sure jumpa.

Ayam grg highly recommended.
Nice nasi lemak. Cuma aku rasa nasi ia mcm byk santan tp takpa aku suka.
Cpt je mata aku tdo mlm. Haha.
Air diapun sedap especially teh ais.
Harga? Sgt reasonable.
Kesimpulannya mmg the best nasi lemak in town*thumbs up sikit.



Semlm mmg itu je aku buat. Makan makan makan n lepak umah maktok sambung buat ithink.
X siap ag. Takpe pelan2 kayuh. Huhu.




Daaa dulu. Adios