Thursday, November 27, 2014

Majlis penutupan minggu panitia bahasa malaysia 2014

Peristiwa berlaku dua minggu sebelum sekolah tamat.
simple tp meriah. Ciwahh ayat. Haha.
Buat di tapak perhimpunan atau tamek(warga sekolah aku je panggil tamek). Hehe.
Emcee ialah kp bm kak aidah.
Ajk hadiah su bm iaitu aku. Haha. Kak tim sian tgk aku buat keje sorang dia pun dtg la tlg sama angkat2 hadiah. Tq kak tim.
Jurukamera bidan terjun. Hasmila guru bm y5.
Lek je tiga org buat keje. Settle jugek.
Persembahan nanhado. Yg ada bg2 hadiah je.


 Lensa kamera yg sempat merakam perjalanan majlis.
Mcm kelakar bila tgk gamba ni. Dah mcm gb ajk hadiah aku pula pemberi. Hahahaha
citernya mcm ni. Masa aku tgh berdiri pgg hamper. Gb bertanya "boleh ke awak angkat tu? X berat ke?"

Tak tak*wahh ayat kekwat. Eh mmg aku rasa tak aku ckp jela tak. Tp gb baik hati nak juga wonderpet kerjasama. 
itulah untung jd org kecil. Ada je org baik hati nak angkatkan brg. Cumanya kita rasa rendah diri la cikit. Rasa mcm org x percaya kebolehan kita.
Uolls ai boleh ye angkat brg berat. Xyah nak susah hati sgt.
Yg kecilnya cuma badan tp semangat ai besar. Gitu.



Ini kebetulan. Tiga2 pakai baju warna purple.
Sweet sgt.
Jum pose sekali.
Akhir kata marilah kita bersama memartabatkan bahasa malaysia.
Daaaa

Luv,
Su bm 2014 n 2015. Ehhh.

Tuesday, November 25, 2014

Lawatan: lost world of tambun

Akhirnya ada lawatan tahun 6. Yeayyyyy.
Dua thn lps aku y6 takde lawatan. Kertas keje xdan buat.
Tahun ni alhamdulillah de rezeki nak melawat sana sini. Amboi ayat mcm kan banyak berjalan. Satu je pun.haha.
Cikgu2 seramai 10org n murid 68org. Dlm list kata 67murid so dah book 67kpg tiket sesiap. Sekali sampai sana kira2 68. Adushhh ada juga kesilapan pengurusan situ. Call kakzaima. Dia suh je guna duit year6 byrkan utk sorang lg murid. Ok settle.
No more panic attack.
Jum berjimba2. Haha


Sebelum naik bus mila ajak grufie "jum selfie. Aku xdpt pi lawatan. Dpt bergamba dgn org yg pi pun orait".
Sekali kak zaima tudung hijau tu ckp 'cikgu ada 9 je sbb yani takleh pi. Anak dia sakit. Dia pun ingt nama dia takdak dlm list sbb xdtg semlm. Sekali ada. Ha apa lg hg pi la mila'
Kitrg pun hasut la mila kaw2. Mila jum jum. 

"Weh x bleh. Laki aku tak tau"

Hg call laki hg now* mila cuba call laki dia x angkat. Pinjam hp fir br berangkat. Mila tanya terus laki dia pun on. Wah best tu mila join sekaki. Baru la meriahs. Haha.
Bila pk mcm kelakar pun ada. Mila dgn berbaju kurung bawa sekali kertas exam naik bus dan2 tu juga. 
Rezeki hg la mila oii.

Dlm bus sempat membuta seround. Perjalanan lebih kurang dua jam setgh.
Mas la snap gamba aku ni. Takpa ada ubi ada batas ada masa ku balas balik.
Otw balik kl aku sempat snap gamba dia tdo dgn muka bgn tdo mamai2. Hahahaha rasakan.

Suasana waktu pergi.
Alhamdulillah aku xdak mabuk bus. Haha. Aku n bus mmg serasi. Aku rasa aku ok je dgn memana kenderaan jgn ko bg lalu jln bengkang bengkok sudah.
Aku ingt lg pi cameron balik lalu tapah. Boleh aku mabuk rasa loya2.
Nasib la tak muntoh. Haha. 
Z jd driver jeling je aku kat belakang. Anak x apa2 apahal aku yg over.



Dah sampai. Jum bergambaq.



Tgh2 beratur nenek kebayan dtg memunculkan diri.
Jum nenek kita ber-selfie.
Fir ckp yela tu nenek. Tah2 laki dlm tu.
Ok nasib baik ai x peluk dia. Harommm. Hahaha.
Nenek ni kira satu promosi juga. Dlm tambun ada rumah hantu berbayar rm10.
Aku tingin sgt nak masuk. Kalau takut peluk la kawan kan.
Tp kawan2 aku sume pentakut. Semua taknak masuk.
So aku keciwa ok x dpt berjumpa polong pontianak n nenek again. Babai nenek.



Ini dinamakan carousel.
Kalau anak2 kecik dtg boleh main ni jela. So better anak besar sikit leh main mcm2 lg.
Aku dr kecik mmg kepingin sgt nak naik menatang ni. Tgk kat tv mcm best jek.
Pernah pi genting tp naik n turun balik. bontot pun xdan panas. Mak aku rimas ramai org.
Hampa aku x dpt main mcm2. Terutamanya of coz aku aim carousel. Hahaha.
Ingt kat tambun boleh lah naik sekali nanhado.
Staff tu kata kena pair. Masa tu anak mohana nak naik. Anak dia dua org.
Mcm selfish kalau aku pair dgn anak kecik dia. So aku beralah bg anak besar n kecik dia naik. kiranya aku xde pair xleh naik.
Baik x aku? Keibuan sgt kan. Sanggup melupakan hasrat hati demi anak2 kecil. Wahh touching.

Di lost world amusement park ni aku sempat la main beberapa mainan. X sempat snap sbb ketaq lutut.
Aku main kapal. Ini plg takut. Gugur jantung aku. 
Rasa lama sgt menan ni. Mila asyik membahan aku sebut "sudehhh sudehhh. Makkkk tlg" hahahaha. Anak solehah sgt aku ni. Takut pun sebut mak.
Pastu main kapal kecik pusing2. Woii ini pun aku seram. Gayat.
Org len naik sorang2 or kalau berdua pun dgn budak kecik.
Aku pula naik dgn mila. Hahahha. Gasaklah dua2 kaki pentakut.
Tgh takut2 leh juga kitrg naik roller coaster. Ala roller coaster dia rilek ja xdalah tonggeng kepala bawah.
This time aku pula membahan mila. Minah tu asyik "astaghfirullahal adzim" ja.
Nak bg sedap aku mengucap la sekali. Hahahhaa.


Dah pnt main jum berenti makan.
Pihak lost world of tambun sediakan nasi goreng n tiga sosej kecik. Air pula air mineral.
Aku balun je asal kenyang.



Pkl 2 train mula beroperasi.
Train ni akan round satu lost world of tambun.
Dpt la tgk swan lake. Tiger valley. Petting zoo sapa nak turun leh turun tp kami pemalas. Semua memasing nak melebarkan bontot. Haha. Sebelum terlupa pkl 3 ada pertunjukan bg makan tiger. Aku x tgk sbb train aku berjln pkl 2. X kuasa aku nak patah balik berjln kaki tgk rimau makan. Haha.

Tmpt org mendulang timah.
Walapun replika tp interesting kan.




Restoran di gua batu kapur yg asli.
SubhanaAllah cantiknya hai gua batu kapur.
Restoran ni pun cantik dia hias. Bau kopi semerbak.
Nyaman sgt udara kat sini. Dikelilingi bukit n batu kapur. Suasana hijau n fresh.


Gambar2 water park, kolam air panas, kolam ombak buatan n adventure river aku x snap sbb aku tak terjun air pun. Haha. Ye ye bawa muslimah suit sekali nanhado.
Ntahla mcm malu pula pakai dpn cikgu2 laki n murid2. takpalah kalau mai dgn anak2 confirm aku akn terjun air.
Budak mana x suka air?



Dah pnt round meh kita pelahap.
Aku beli ice lemon tea dlm tin. Agak mahal. Standard la tmpt gini.
Share cuq udng dgn mila.
Fir makan chicken grilled. Dia kata kudapan. Hahahha.
Sakit urat perut aku n mila. Kudapan bendenya heavyy tu.
Takpelah fir makanlah kenyang2.



Suspek yg main air dr pg sampai petang. Kecut habis kaki dia.
Aku suka ngacau ammar anak mas.
Dia tak suka bergamba. Lagi dia x suka lagila aku mengusik. Hahaha.
Benci aunty ke ammar? Jgn menci2 ok. Kang aunty nyanyi lagu casey lg susah.
Berdentum tambun hujan kang.


Hopefully lawatan ni memberi pengalaman n pendedahan berguna buat semua peserta.
Ada rezeki boleh ke sini lagi.
Babai lost world of tambun 2014


Monday, November 24, 2014

Ihtifal farzana 2014


Our beloved friend, firdaus akan berpindah ke melaka.
Minggu akhir sekolah sangat busy tp kitrg nak spend time together2 jugek.
Finally kitrg ke secret recipe jo. Haha. Benarnya dorang nak pi jom bali tp cam biasa aku la pen-spoil program.
Aku kan ibu mithali. Tak leh ambik anak2 lambat. Aku x suka la terkejar2 pastu nanti ana tunggu aku lama. Sian la kan. Dia kan gegirl. Safety mau jaga.
Suruh waiter snapkan pic.
Nak menunggu sorang2 pilih menu leh kejang urat aku. Lama ke benor.
Mila la plg lama. Tanya waiter mcm2. "Ni apa dia ye? Ni pula mcm mana?"
Tak cukup waiter dia tanya sumorang makan apa. Motif ko nak tau menu sume. Patut jadi bini polis. Hahahaha.
Nasib la food dia meletop juga tp air plg x tahan. Warm water saja*aku sepak juga. Haha.



Fir fish n chip.
Suka salad dia fresh.


Mila n syu pan-grilled dory wif lobster sauce.
Mila kata sos dia sedap.



Aku, mok n mona ambik set c lunch iaitu grilled chicken wif pasta.
Nyummm dap n big portion. Kenyang aku sampai malam. 



Anak mona chicken cordon bleu.
Mona kata anak dia tak suka cheese dlm tu. Yela bebudak benda pelik2 sume x suka.
Tak tahu lg bila next reunion. Sedih woi sorang2 blah dr sekolah.



Semlm punya cerita. Kami pergi ihtifal ana.
Last week dah pegi luqman. rajin aku review luqman punya. Amboi bersusun anak bersusun majlisnya ha.
Z tanya "kalau ihtifal serentak mcm mana nak pi eh"
Takkan serentak la. Kita doa2*hahaha nak tergelak aku dgn z. Br tiga anak dia punya ckp mcm 10 anak. Pi rahhh.
Ikut hati nak baby lg. Kitrg dua suka baby. tp nak peknen tu yg aku x sanggup. Alahan n bleeding. Makin tua makin mcm2. Tp kalau ada rezeki lg sumpah kami akan gembira meraikan org baru.
Isi tangki dulu di mamak hidayah.




Sampai2 tertgk photo booth. Rezeki nampak farzana belum masuk surau.
Cecepat panggil bergamba tiga beradik. Alololo comel*puji anak sendiri. Boleh?



Luqman n mr z


Ketibaan yb khasim dun lembah jaya.
Diiringi oleh murid2 y6 yg berjaya dpt mumtaz. 


Ucapan yb menyentuh hati.
"Kita selalunya menghantar anak yg degil n nakal ke sekolah pondok. Sepatutnya anak pandai yg dihantar. Tp percayalah anak yg degil n nakal itulah yg akan menjadi anak soleh"
Aku pun dulu niat nak hantar sek sini sbb nak senang. Xyah ana pi dua sekolah.
Tp lepas dgr ni terus niat tu berubah. Astaghfirullah. Aku mohon keampunanMu ya Allah.



Tgh tunggu giliran nak ambil hadiah.



Alhamdulillah dah tiga tahun dpt tgk ana naik pentas.
Aku x pernah termimpi. Allah ya Allah.
Nikmat Engkau yg mana lagi hendak aku dustakan?



Plan asal nak hantar hakim pd mak. Tau la hakim.
budak bijak yg suka explore mcm2. Tp tau saja. Luqman dgr nak hantar hakim ke maktok dia pun sama nak duduk dgn maktok. Ohh cannot.
aku nak dia tgk kakak dia naik pentas. Farzana pun merayu pujuk man "man tgk la kakak naik pentas. Kakak tgk man kan. Siap tepuk tangan"*huhu pandai ana memujuk.
Last2 aku usung je tiga2. Tgk belon yg luqman pegang. Hakim la yg cabut dkt tangga pentas. Hahaha. See budak bijak.



Farzana ckp "ana nak naik pentas thn depan"*wahhhh bagus cita2. dia tahu naik pentas satu kejayaan n kemenangan.
Mak harap ana n semua anak mak bukan sekadar naik pentas di dunia. Malah naik dgn bergaya di pentas akhirat nanti. Amin ya rabbal alamin

Friday, November 21, 2014

Hari usahawan muda

Byk benda aku nak cerita. Blog pun dah on off.
Dua minggu lepas aku demam plus vertigo. Hoi berapa lama aku x kena vertigo tetiba terkena balik.
Pening pusing2 siap muntah. Exactly rasa mcm peknen. Doctor siap tanya "awak peknen ke?"
Aku konfiden jawab 'tak. Period belum dtg'
tgh makan ubat hati dup dap dup dap pk aku ni peknen ke apa. Tiap kali berus gigi aku muntah.
Apa pun xlalu makan. Boleh makan nasi dgn sayur lemak je. Gilerrrr.
Kepala mmg dok pusing2 je n bdn x sedap. Tiga hari aku cuti ok.
Now alhamdulillah dah sihat sepenuhnya. Aura tulis blog dah ada kira aku normal kembali la. Hehe senang je nak tahu. Makan pun dah mcm2. Eh makin gemuk la nampaknya.
Oh btw im not peknen. Hahahha sonoknya.



This week iaitu hr isnin another member vbsr selamat melahirkan bayi yg ke5.
Tahniah izu for such an adorable baby girl.
Muka2 yg melawat izu di hospital ampang.
4 anak dia before this private tup2 yg ke5 gomen. Ok apa? Ingt gomen lekeh sgt ka. Hehehe.


Dgr cerita bersalin izu SubhanaAllah mudahnya.
Mmg dia duk spital dr ahad until Selasa. Dr 3 nak pergi 4cm mmg lama. Ahad sampai selasa tu.
Tp once masuk labor room cpt aje. Dr 7 ke 10cm beza 5minit gitu.
Tup2 anak dia dh keluar kepala. Then doctor sampai baru kuarkan bahu gitu.
Perempuan yang diberi penghormatan pegang dulu baby n pegang paling lama lak tu.
Hope mila terkenan cpt sikit. Haha.



Perempuan yg asyik cium kepala baby n ckp "harap bau ni melekat utk malam ni"*amboi amboi amboi. Hahhaa.




Perempuan yg suka baby tp bila pk alahan sembilan bulan itu assalamualaikum selamat tinggal je la ye.



Perempuan yg muka penuh konfiden tp sebenarnya paling pentakut nak pegang baby. Hahaha.




Tgklah baby izu. Mcm barbie doll.
Dekat2 nak balik kitrg pksa dia buka mata. Amboii comel shangat dia tu pandang kamera.
Sukalah alisa n aliah dapat baby baru.



Masa lalu sebelah cafeteria hosp ampang trserempak dgn cousin amirah. Tanjat akak tau. What a small world.
Mek tanya "eh k.dyh buat apa sini?"
Mek ko buat apa sini?
"Tanya mek pula..mek mmg keje sini"*eh lupa cousin aku doctor gigi. Aku yela cikgu dah apahal duk spital. Hahaha lawak.
Kak dyh lawat kawan beranak. Mek jum selfie.
"Jum jum"*mmg kelako sgt. Kat rumah x jumpa. Boleh kat spital yg jumpa.



Dlm dua minggu lepas iaitu minggu dmm.
Dah kena meniaga pula. hari usahawan muda uolls.
Cikgu2 yg kena berniaga. inilah nasib cikgu sek rendah. Kalau menengah bolehlah latih murid2 berniaga cikgu cuma pantau2 je kannn.
Dgn keadaan pahit2 mulut n dmm mcm baru nak kebah gigih juga aku hadap komputer.
Buat tanda harga n iklan promosi sikit.
Memula suh mr z. Dia ckp akan buat mlm nanti.
Tp kesian pula kat z. Dah penat balik keje nak kena pula menghadap keje aku.
Dia dahla jaga aku sakit siap ambik cuti sehari. Ilapu abg too strong. Muah2*bg can ai romantik sikit k. Haha.



Gerai yg dianggotai oleh tiga pompuan sengal.
Rasa feminin sgt semua pakai pinky. Hahaha.



Kiri itu lecturer maktab yg sedang belaja phd.
Kitrg semua sedang gelak sbb prop plastik sampah dpn tu. Ada2 aje. 



Aku bawa tanda harga n iklan yg aku buat dlm tmpt sijil degree tu.
Kawan2 aku apa ag membahan la "aza nak masak nugget pun perlu degree scroll ka"
"Aza posing sikit dgn sijil degree hg". Ok ai pun posing.
 Sporting je kena bahan bukan mcm engkorang*libas shawl.





Syu n abg sam jiran gerai kami. Depa jual ayam goreng menjilat jari. 
Kitrg cabut on 3.30pm.
Balik boleh z ajak g makan lunch dgn anak2. Ok aku pun sbg ibu mithali follow je.
Lepas tu g tesco beli roti.
Then balik rebah badan ats katil terus tertdo. Terjaga balik lepas magrib.
Z pepandai la masak spagheti bg anak makan.


Hoiii mcm mana nak berniaga pasar mlm mcm ni. Baru hari usahawan aku dah lembik.
Gila xdak stamina.
Takpelah aza. Jd cikgu je*senyum sambil buat muka comel. Hahahahha.

Wednesday, November 19, 2014

Apron patchwork dan bantal bunga patchwork dengan harga terbaik

Tak guna berkata-kata lagi.
Tak guna hanya melihat.
Mesti terus ambil tindakan membeli. Hahahaha.
Sbb apa? Sbb harga yg kami offer mmg terbaik. Tak caya sila msg n wasap my kaklong (rina-0129146480)


Ada byk lg corak. Sila wasap atau msg ye.


Aku pun beli juga selai. Nak hadiahkan pd mr z.
Dia mmg suka pakai apron. Yg lebih pelik z akan pakai apron tp x pakai baju. Apa jenis pesyen ko buat ni bang? Aku perati je. Suka hati la asal dia senang hati.
 nasib la x pakai baju je. Kalau seluar pun x pakai. Uishhh lagi haru nok. Hahhaa.
Dah sangkut pun kat fridge. Buat masa ni ada tiga apron.
Mmg tiga2 tu dia punya.
Aku mmg xla pakai. X kuasa aku aih.
Selalu lepas masak pepetang aku terus masuk mandi.
Masa masak pun xdela comot sgt uolls*eh bkn semedang comot ke? Hahaha.




Ni pula sebahagian corak bantal bunga patchwork. Semua cantik n comel2.
Jgn lupa wasap ye 0129146480*muntah darah la korang aku asyik ulang nombor ni. Hahha





Ni anak2 punya. Farzana n luqman mmg suka sgt bantal ni.
Kalau balik kampung wajibul bawa. Aku sekali boleh tumpang tdo. Hehe.


Okla uols selamat mencuci mata n membeli ya.
Sapa cpt dia dpt. Tak tifu.