Thursday, October 30, 2014

Kite pun ada laptop la*thomas n friends study game laptop


Hihihi lawok.
Kan best lepas kita bega2 diri kita terus bertukar ke muka emma maembong. Kerlessss.
Aku mmg kuat berangan uolls. Masa kecik2 bangun je pg masuk bilir air.
Aku akan buka shower then aku duk mencangkuk tepi shower bg sipi2 kena air dan berangan.
Mak aku mmg fedap dgn perangai berangan aku ni. Tu yg buat lama dlm bilir air.
Berangan setgh jam. Mandi setgh jam.
Siap la dia nasihat masuk asrama jgn la berlama2 nanti org marah. 
Duk asrama aku pandai2 la hidup kan. Bilik air rumah best la berangan. Bersih cantik je.
Masuk bilik air asrama. Berkeraknya gelap busuk. Eeee terbantut sel2 otak aku.
Sapa la xnak cantik cam emma maembong. Untung aih zizan razak. Kalau dpt jd isteri la.
Kalau x dapek tu den tak dapek nak nolong. Hehehe.



Selama ni org bising2 dia cun. Aku mcm hmm okla cun tp taklah terlalu cun.
Tp satu hari tu aku tertgk meletop. Emma kena promote pasal drama projek memikat suami.
Dia dtg pakai tudung sbb watak dia dlm drama tu begitu.
Oihh terus mata aku tertancap. Cunnya ini perempuan.
Pakai inner hitam then shawl tu dia pintal2 pun lawa. Ce aku pintal2 gitu.
Jgn kata anak murid. Aku sendiri tanjat tgk muka aku. Huduh kot. Hahahhaa.



This week aku tdo rumah maktok.
Z os lg*i miss u.
Takla jauh mana. Vistana hotel je pun. Tp os ttp os.
Dia x balik hari. Penat katanya. Sampai hatikan.
Aku hari tu kursus kat hotel grand continental gigih je blk hr2.
Itulah maktok kata "perempuan lain. Dia ingt anak2"
Yelah perempuan kan keibuan tinggi sikit. Letih ke penat ttp ingt anak pula2 bila ada anak menyusu. Laki mana nak ingt. Susu pun depa xde. Hahahhaa.
Duk umah maktok aku rimas bila tokwan n luqman berebut ipad.
Maktok pun rimas. Maktok ckp mcm budak2. Hahahhaa

Nasibla hakim behave. Dia happy sgt pakcik hadiahkan laptop kecik. pula tu gambar tut tut thomas.
Okla laptop simple2. Kalau kompleks sgt bukannya hakim reti guna.
Ada lima mode spell-asking-Letter-word n music.
Utk hakim kita bg dgr music je banyak2. Dia suke.
Dia buka.


Dia tutup.


Hakim kelek laptop dia satu rumah. Dia bajet dia budak besar.
Sumber:bongbongidea
See. Kecik n comel je ipad ai. Ko ado????*hakim libas bontot

Tuesday, October 28, 2014

Viral jeruk mangga asam boi

Td aku baca artikel ttg ikhtilat. Korang tau tak ikhtilat tu pe?
Ikhtilat tu pergaulan. Dr sudut syarak ialah pergaulan laki n poms.
Pergaulan ni ada tiga harus, halal n harom.
Harom tu yg over. Bertepuk tampar n bermesra2. Tampar nak? Hehe.
Harus kalau antara pesakit n doc, cikgu n murid or yg sekufu dgnnya. Tp kalau kes beranak di-handle doc laki ngak tahu pula buk. Kena rujuk yg alim2. Aku x alim. Rasa bersalah je bila ingt bersalin hakim dulu. Ada 7 org duk menonton dia keluar. Tak ingt berapa lelaki tp adalah lelaki hat doctor2 pelatih. Ai is malu ok.
Tp nak wat cane. Akan nak tahan diri xyah beranak. Or buat gilo g halau semua org keluar biar aku beranak sorang2. Superwoman sgt ni. Puii tersembur kari. Haha.
Halal pula kalau kes terdesak n mengancam keselamatan. Cth ada poms kena ragut n nak jatuh then ada laki cecepat tlg sambut.

well kita kena jaga ikhtilat kita terutama kat media sosial*peringat diri ni. Terus terang aku lebih suka grup wasap yg ada semua poms. Kita bebas nak ckp apa pun. Kalau bercampur laki ni kena jaga sikit la.
Takleh letak emoticon comel2 n bahasa manja2. Kang depa pk lain.
Kalau ada yg menggedik mmg aku x balas la komen tu. Buat apa cari pasal kan.
Zaman sekolah n bujang dulu kawan2 baik aku terlekat juga la lelaki. Best kawan dgn lelaki ni sbb dorang tak makan dlm sgt. Ko ckp direct pun selamba terima.
Ada juga yg nak lebih dr seorg sahabat tp mmg cannot go. Mcm kelako je. Hahahaha.
Now aku masih berkawan dgn depa tp dah x close. Memasing dah kawin n ada life memasing.
Biasalah bila dah keje kita lebih close dgn kawan2 keje.




Sekarang dah jd viral jeruk asam boi di fb.
Aku nak buat boleh je tp dah dasar pemalaskan. Haha x dapek dinolong.
Nak beli pun malas. Agak la akan asam pun aku nak beli online. Mau jd bahan kejian z.
Rezeki org kata. Hari ni kakhuda bg sorang sikit rasa jeruk dia.
Walah wa ckp lu.
Ada pedas2 rasa dia. Aku boleh makan tp x banyak la.
Aku lg suka yg ori. Asam boi biar asam boi je. Mangga pun biar mangga je.
Tp cili padi takleh la cili padi je. Mau berpijor mata tekak telinga. Hahaha.
Nak rasa sikit2 buat menonton dpn tv bolehla. Nak lebih2 tak kot.
Korang yg belum try boleh la cuba. 
Letak mangga muda or sebarang buah yg sesuwei, gula, cilipadi, Sedikit garam n serbuk kulit limau(optional).


Ini ada lg beberapa benda yg aku kempunan n dah dpt makan pun. Syukran.

BR beli hat saiz sederhana. Dkt mak aku belanja hat kecil n along aiskrim satu scope.
Betulnya dia yg kena belnja aku tp minah tu dengki bila nengok balance gaji aku lg byk dr dia terus terbalik cerita. Nyampah.
Next sila belanja ye along. No ngelat2*aku nampak ko jatuh kerusi. Hahaha. Sila bgn sendiri jgn buat muka kesian pls.



Sepanjang seminggu cuti deepvali hari2 aku g drive thru mcd.
Nugget tu sampingan je. Makanan utama ialah aiskrim. Almost rm20 la habis semata aiskrim. Huhu over kan. Takpelah layan craving sesekali.
Sapa yg belum cuba sundae conneto bolehlah mencuba hr ini.
Superb sedap. 




Ini z yg craving. coq udang.
Ai kan isteri mithali of cos tak menghampakan laki*sila muntoh. Hahahha.
Aku bancuh je. Z balik dia goreng setgh aku goreng setgh.



Makan2 di sekolah.
Masak lemak cili api ikn kembung n terung.
Dap sgt kak ct buat. Aku tukang rasa je.
Tiap kali rasa asyik suh dia menambah garam sampai tensi hamba Allah tu. Hahaha.
Nasib la kan sapa suh jdkan aku tukang rasa. Aku mmg kuat masin.




Bahan2 salad buah mila bawa.
Aku n kak huda tukang potong*matiklah kena keji dgn kakhuda.
Potong satu buah tp menjaja mcm potong lapan buah. Wakakaka.




Kakhizah punya puding jagung..mmg yummy.
Rugila mas g korea x dpt rasa. Rugi juga mz sbb dia sampai dah habis licin.
Aku nak snap gambar budu n pelam yg ustaz awi buat pun xdan. Jgnkan kata sisa baki. Mangkuk pun dah elok dibasuh. Eh ni org ke raksasa yg makan. Hahaha.
jgnla tanya apa tugas aku. Of cos aku simple task je.
Bawa beras n masak nasi.
ramai yg memuji nasi aku sedap. memula kembang kempis juga org memuji tp dah kalau  pujian melambung sgt aku dah rasa len mcm. nyampah la. Asyik la nak memerli ai yg comel ini. Huhu
"aza sedap sgt nasiiii hg. Bertambah kami makan"
"sedap sgt aza. Terbaik"
"aza masak sedap kak masak second round dah lembik2 x mcm nasi aza"
sudahlah korang. Nasi je pun.
Lepas ni aku nak buat teloq masin je. Korang x puji siap. Hahaha.

Oklah penat aku melalut dah.
Selamat menjeruk uolls.

Monday, October 27, 2014

Kembali dari cuti deepavali

Aloha.
Hari ni dah sekolah selepas seminggu bercuti. Bdn masih sakit2 kesan mengurut di manjakaki semlm(nanti acik review kalu rajin. Hehe).
Ada 4 lebam di belakang badan..owh sakit.
Memula aku ngomel2 kata org tu urut kasar la apa. Sekali z kata "belakang bdn bb mmg dah teruk. Tu abg tak berani tekan sgt. Kalau tekan mesti lebam juga"*sbb sang suami dah berkata begitu ai setuju saja la.  Aku mmg senang terpengaruh dgn kata2 memujuk ni.
Tp kalau kata2 suh membeli aku ada pendirian sendiri*yolah tgh tak berkata pun aku dah membeli selori. Hahaha.
Mlm td berapa jam je aku tdo. Sakit. Memula minta tlg z letak telapak tgn dia dkt kawasan lebam tu. Sedap je panas2.
Sekali tangan dia dah berlari ke lain. Terus terjaga around 2/3pg taktau la pkl berapa sbb x check jam. kejut z dua tiga kali dia buat bodo je. Jd takpelah cari alternatif lain.
Ambik bantal kecik hakim letak belakang bdn settle.
Untung laaa jd suami. Sakit sikit2 pun aku gagahkan diri juga. Takde nak susahkan dia ke apa.
Kalu apa2 hal pun aku suka settle sendiri. Independent la kunun. Puiii.
Cuma z ada tegur aku tak suka habaq bila pegi ke mana-mana. Tetiba dah sampai baru nak ckp dah de kat sinun. Bg aku xde pe pun sbb dlm radius kl, mcm lotih je nak kena report sume. Z kata report ajelah bknnya dia x bg izin tp just nak tahu aku kat mana so kalau apa2 jd senang. Yolah abg panjang explanation-nya tu. Hihi.
Bila ingt dr mula kahwin kelakar pun ada. Z x bg aku bersolek tebal bila keluar rumah. Bila aku pakai lipstik dia akan ckp buruk la mcm badut la ext ext. Pakai maskara dia ckp mcm antu. Dia suka aku natural beauty je. Puiiii. Tah mana yg beauty pun x tahu.
Terjawab la persoalan kenapa aku selebet sampai sekrg ye. Salah sapa ni? Ngeee.
Sama juga la dgn berpakaian. Jgn main pakai sebarang je. Aku kan sukati je pakai tudung ijau dgn baju merah. Z akan ckp mcm bik indon la. Ishhh.
Now aku cuba proper-kan diri. Z pun dah xde tegur2 cuma kalau baju ketat ke dia tegur la suruh tukar. Tudung pun kena bawah dada. Bila naik moto make sure ada seluar kat dlm jgn nampak betis. Sama juga la kat rumah mil dia akan suh aku tutup aurat.
Takpelah benda sikit2 tu normal la. Ikut jelah aza. Suami tanggungjawab dia besar. Ingt senang ke nak jlnkan amanah Allah. Kang esok lusa dia juga yg kena menjawab di sana.
Eh panjang pula aku bebel. Tlg stop pls.




Tak sangka langkah kanan hari ini.
Mas n lia beri magnet fridge dr korea. tqvm Uols.
Aku mmg pengumpul fridge mgnet. Punya banyak dkt peti ais tu sampai terjatuh2.
Z pun bising juga sbb terlalu byk. Itulah ingt nak beli satu board kecik khas ltk magnet. Sure ohsem





Kak ijat baru balik dr haji. Now dah hajah rohizat la dia.
Bg buah2 arab utk dirasa sorang sikit. 
Nak mkn benda ni kena feel pejam2 mata n bayangkan ladang kurma. Kelessss



Inilah jiran sebelah tmpt duduk aku. Abg sam.
Belagak dia hari ni sbb dah kemas meja. Hello baru first round ye jgn nak berlagak sgt. Hihi.
Tp okla aku tgk tersusun sikit. Kalau tak dah mcm kandang arnab punya sepah. Peleasee la bang. Ai x suka sepah2 ni*mata ke atas tgn di bahu.

Okla tu jela cerita aku selepas seminggu bercuti.
Ada org tanya why sekolah ada yg cuti sehari je. Sekolah ni pula dua hari n kenapa sekolah u seminggu.
Well kitrg dah ganti dua hari sabtu. Khamis n jumaat pula cuti peristiwa.
Jgn jeles2 ye. Senyum sikit.




Iklan.
Nak periuk tefal black or red color boleh hubungi rina myvi di fb atau whatsapp di 0129146480.
Aku dah de satu set warna black. Mmg puas hati. Dah masak beround2.





Nak botol tt pun ado.
Jgn segan2 whatsapp ye. Kang melepas acik x tahu.




Saturday, October 25, 2014

Tak kelako*buat suara ramli ms please



Ini kelako. Haha.
Tak ingt sapa wasap tp gambar ni buat aku gelak guling2. Ana tgk aku gelak mcm pelik je dia. mana aku x gelak. Teruk benor tangkap gambar pasport la gu tu.
Iye aku benda2 kecik pun boleh gelak. Bg org len x funny tp bg aku ye. Dulu kaklong suka buat lawak. Ayat2 kaklong spontan n kelakar.
Asyik la aku gelak sampai dia ckp aku sewel. Kurangajar.
Fahmi pun suka buat lawak sengal mcm juling2kan mata la. Tarik napas kempiskan perut.
Lawak2 dia mmg sengal like that tp aku punya gelak sampai keluar air mata. Ada sekali aku tgh makan dia boleh buat lawak. Apa lg aku muntahkan makanan sume atas lantai. Siap kuar makanan kot idung. Over tak? Hahahaha. Tp siyes wei sakit kalau gelak masa tgh makan n minum.
Adik beradik aku mmg dah paham. Kalau nak buat lawak jgn masa makan sbb nanti aku over semcm. Entahla aku pun x paham dgn diri aku. Benda takde apa pun aku gelak.
Dah mcm ada satu urat geli asyik duk garu2 je. Haha.



Dah tamat rutin seminggu menjadi housewife.
Dah ujung2 baru nampak hakim behave. Boleh dia adapt dgn jadual housewife aku. Sayangnya dik kita akan kembali ke jadual asal. Redha ke? Redha tp sedih..bahahaha.
Yela memula mcm susah tp dah last2 senang je. Aku dah susun waktu masak-mengemas-nengok tv n membebel sume..hahaha*iye. Housewife mestila kena bebel baru la nampak mcm sibuk benor ko. Laki tak suka kan poms bebel tp dia terpaksa juga tadah tinge.
Kadang2 mmg stress. Mana taknya kita dah penat mengemas tp anak2 buat sepah sekejapan je.
Penat masak tp makannya ciput je. Patutla dulu mak aku paksa2 kitrg makan apa dia masak sampai habis. Haha. Stress tau makanan x abis.
Bila aku bebel2 z pun ckp 'kalau nak rumah kemas jgn menikah jgn ada anak. Dah ada anak mmg mcm nila. Budak2 kan'*eh ye tak ye juga kan. Aku nak menikah sbb syok. Haha.
Nak ada anak supaya meriah2. Tp aku xnak semak rumah. Boleh? Matilah kena rejam.

Budak yg masih berjaga waktu mlm minta milk. bila siang dia tdoq.
Dr hakim dlm perut aku mmg tak tido mlm. Org ckp baby suh practise sbb dia kuar dia akan bangun malam. Okla boleh terima alasan tu tp agak la practise pun.
Aku tdo setiap hari pkl 3pg masa peknen. Pernah sampai pkl 5pg. Tak gila kau. Huhu.
Lepas dia lahir practise aku berterusan sampaila umur dia sekrg 1tahun 10bln. Why adik why?


Luqman dah sampai menguap tunggu adik dia bangun.
Semlm lewat dia sampai sekolah 8.30am.
Nasib la baru tadika ada kesah? Hehe.
Ko tgk. Siap bawa belon bagai.
Sampai ke kedai mamak dia usung belon tu. Eeeee malu ai. Bersabar jela aku dgn man belon ni.



Sarap mamak dgn fahmi, abah n hakim.
Tgk la mata fahmi punya stim. Hahahaha. Yo yo je cerita planning dia tahun dpn. Bkn planning juta2 pun planning nak ngantor ecah sekolah je pun.



Masa nak naik lif realise tempat letak kaki stroller sudah putus. Haih dasatnya.
Yela yg naik stroller ni bkn hakim sorang. Kadang ana n luqman pun naik bila dorang tertdo.
Larat nak angkat dr parking ke lif. X larat kan. Jd khidmat stroller ni mmg tinggi. Tq stroller muah2.
Aku x rasa nak ganti br pun sbb aku malas nak tambah anak. Hewhew mati la kena rejam lagi.
Salah ke ai jd halle berry tak mau tambah anak. Yela halle bery dah umur 47 mmg patut stop pun. Aku br 33 kot.
semua adik2 mak aku(kira bapa n maksedara aku la) semua pun ada dua anak je.
Dorang ikut kempen pak harto 'dua anak cukup'. Taklah melawak jo. Hahaha.
Aku mcm takleh terima la negara2 yg sekat kelahiran ni.
Mcm negara china, singapore x salah sorang anak je. Gila ke apa. Benda ni mmg bertentangan dgn sunnah Rasulullah saw yg mahu umatnya menikah n memperbanyakkan keturunan.
Nasib la aku duk kat malaysia. syukur alhamdulillah.

Bila ngadu pd z getah letak kaki putus dia ckp'alamak. Br nk tmbh baby'

Tak kelako ye. Tak kelako bang. Hahaha.


Memetik tulisan mohammad fauzil adhim dr buku 'positive parenting'
'Dua anak cukup. Tiga anak lebih dari cukup. Empat anak? Baik. Lima anak, baik sekali. Enam ke atas, istimewa'. 
Iye kakton setuju.
Kadang2 ada org berpikiran x suka anak ramai sbb sibuk urus dorang je nanti. Kalau kita pk sibuk percayalah kita akan sentiasa sibuk n rasa terbeban terhdp setiap perilaku anak.
aku pun sometimes rasa looser sbb busy dgn anak2 je tp bila counter balik. Dorang takde mesti aku lagi bosan tak tahu nak buat apa. Syukur dorang ada bleh gak buat kawan.
Ada pula beri alasan xnak anak ramai sbb kos pendidikan dah mahal belanja pun dah tinggi. baby kan perlu mcm2 diapers, susu n keperluan tiap bulan. Iye mmg banyak belanja utk sorang anak tp percayalah Allah telah menetapkan rezeki utk kita n utk anak2 kita. Kita takkan jatuh miskin sbb kelahiran anak.
Aku boleh nampak benda tu. Rezeki tiap anak ada je tak putus2. Alhamdulillah.
Kita kena yakin dgn Allah n kuatkan iman. apa pun semua berbalik kpd niat.
Kalau tgk org2 kaya n org2 besar hari ni dorang bknnya lahir ats gedung mewah.
Dorang dibesarkan dgn serba kekurangan tp apa yg menyebabkan dorang berjaya. Kerana kasih sayang, perhatian n doa yg tak putus2 dr mak bapa.
Tak kisahla yop. Satu dua tiga empat anak pun.
Yg penting mcm mana nak besarkan mereka supaya kita tak menyesali apa2 bila sudah pergi kelak.



#aku pun xmau ckp besar takmo anak takmo anak. Aku percaya bila Allah mengkehendakkan sesuatu, tiada apa yg dpt menghalanginya walau seribu cara sudah kita buat. Sekian*ada mcm ustazah bahyah x? Haha


Friday, October 24, 2014

Kota laksamana: asam pedas claypot 2

Td baca artikel ttg pemimpin yg boros. Belanja untuk perunding luar. Wah mcm x percaya. Ye la dlm sebuah negara sure ada org yg pndai2 n cerdik. What for byr utk org luar pk pasal negara sendiri kan*statement tak menjurus kpd malaysia.
Selain tu, bil utiliti rumah pemimpin pun juta2. Cam pelik je aku. Pemimpin kan selalu duk berdua je dgn wife dia. Kalau yg ramai2 tu byknya org gaji n pekerja je. Perlu ke ko buka lampu keliling rumah mcm ada pesta. Mana la bil x juta2. Pelek pelek.
Dulu kalau tgk movie istana2 mcm kelakar je tgk raja n permaisuri makan. Raja duk ujung sana permaisuri duk ujung situ. tgh2 lengang. Apa jadah makan jauh2 tak fhm aku. Pastu makanan punya banyak mcmkan utk 10ekor lembu. Haha.
selain tu dah nama pemimpin sure ada rumah terbuka yg makan juta2 juga. Ok la boleh diterima sbb yg mentekedarah pun rakyat2 jelata kira orait la guna duit rakyat.
Pastu jet n minyak n kos pi obersea sana sini pun juta-jutaan. Okla ai is boleh terima sbb mesyuarat-perjumpaan n program yadayada memerlukan mereka keluar. Tp kalau keluar nak bersoping or bercuti guna duit rakyat tu mmg x patut. Pemimpin mcm ni patut kita letak sekor rimau luar rumah dia.
Elok dia keluar je rumah rimau tu ngap kaki dia sebelah. Esk lagi sebelah. Pastu tgn pula. Then kepala. Hahahhaa gelak ongjahat. Huhu.
Aku mmg suka baca life org2kaya n pemimpin. Mcm takjub tgk kos yg dorang labur utk buat rumah n bercuti. Duit tu mcm jatuh dr pokok je. Haha.



Semlm kitrg ke melaka melawat che ipah.
Keluar rumah 7.30am. Syabas mr sahab he. Bkn senang waktu cuti nak bangun awal lor. After subuh mesti sambung tido*buruk perangai jgn ikut. Haha.
Ambik abah mak terus sarap di Hidayah.
Luqman x berapa lalu makan. Beri alasan ulser. Lantak ko la nak.
Nanti ko menggelupur ckp lapar mmg aku baham juga kang. Huhu*ye ai grg xyah ckp.


Tq waze. Selamat sampai di Pusat KEMAS serkam.
Masa menghantar barang ipah di hostel nampak la pokok bendi. Oiii bendi besar2 tangan. Kagum ai.
Mak aku ckp bendi dah tua mcm tu la. Takpelah tua pun. Xpernah seumur hidup aku tgk bendi besar cam gitu. Aku panggil2 ana suh tgk 'ana tgk ni bendi besar'

Wahh bendi. Satu je ke mak? Ana nak tgk dua tiga*amboi ko over. Satu sudahla.



G aeon bandaraya melaka. Ipah nak beli a few things.
Ada je lg brg x cukup. Pelik betul aku. Tp takpelah boleh gak jln2.
Masuk je aeon abah dah tak larat so ipah n mak je pergi soping.
Aku terpaksa mencari makan utk abah. Memula pi stall hot plate sekali byk pula brg xde.  mee takde dgg takde. Ishh apa yg ada kalau mcm ni. Pantang betul aku peniaga mcm ni. Nak meniaga tapi apa pun xde. Haha.
Pastu pi stall miniwok je. Sambil2 tu anak2 pegi playground. Suka la dorang.



Abah- nasi beef black pepper.



Aku braised yee mee. Gitu la nama dia. Salah harap diampunkan. Huhu.
Abah tegur "eh hang pun makan ke?"

Yela. Akan dyh nak hadap abah makan. Mestilah makan sekali kan* ce alasan. Sedangkan mmg buruk lantak pun. Haha. Ye kaklong mmg selalu x puas hati dgn aku. Mkn byk tp keding je. Yg dia makan sikit tp cpt je gemok. Hahahhaa nasib ko la kan. Eh tp skang aku dah x keding. Dah gemuk juga. Choi.



Lepas aeon cari kedai self dobi.
Susah rupanya nak jumpa kedai dobi di melaka. ada satu kedai tu x buka pula. pastu amy suggest kedai dobi lain. Kitrg ikut la waze sekali bkn sampai kedai dobi tp surau alhusna. Choi punya amy. Mmg babun betul. Nasib la surau kalau dia bawa ke kubur mmg aku bg penyepak juga mamat ni. Hahaha
Agaknya org2 melaka ni rajin kan. Sume baju basuh sendiri. Kat kl mcm bersepah je kedai dobi sampai xtau nak pilih kedai mana.
Ipah pi tanya kakak burger king so kakak tu yg bgtau ada satu dpn giant. Nasib la hat ni buka. Lega.

Maktok. Bapak budak. Budak2. Semua pun teruja.
Semua nak turun mendobi. Aku n hakim je dlm kete sbb hakim tdoq.
Kitrg x pernah guna self dobi mcm ni so harus kejakunan. Aku prefer kedai dobi terus.
Siap lipat letak dlm plastik elok2 lg. Harga pun beza rm1 n rm2 je dgn self dobi ni.
Ikutla memasing suka yg mana kan.


  

Hasil pembelian aeon.
Ada crocs so harus rembat dua. October ada promo. Beli kasut kedua jd rm100 je.
Farzana pun nak juga layan jela. Maktok n tokwan pun beli juga.
Abah dah lama nak sandal so sesuai la crocs. ringan n comfort.
Sian abah masa sampai kat Hidayah kasut dia putus. Terpaksa blk rumah ambil sandal lain.
Haih nasib putus kat hidayah. Kalau putus kat melaka jenuh.



Lepas solat n settle dobi. Kitrg melantak di asam pedas claypot.
Nak cari kedai ni pun jenuh. Ikut waze tp pahamla jln melaka kan pendek2. Br je turn left dah kena turn right. Asyik terlepas simpang jela.
Mrz punya waze pula mcm harem. Waze dia mcm x ikut kereta. Kereta lambat beberapa saat. Pastu buka hp aku ok je waze aku. Kereta selari dgn waze*wah kagum hp murah juga yg waze suka. Haha ayat takleh blah.
Kedai yg kitrg makan asam pedas claypot 2. Bleh nampak bertentangan dgn kedai ni ada asam pedas claypot. 
Mcm citer bersiri ada sequel. Hihi.
Aku rasa owner dia sama. Asam pedas claypot 2 buka dr 9pg-5ptg. Yg no 1 buka mlm. Tak tau apa motif buka sampai dua kedai. X ke lg makan kos. Eh lantak la owner tu kan. Tp aku curious. Hehe.

Mak punya- nasi grg ayam.


Mr z. Set asam pedas teloq ikan.
Z mmg suka makan telur ikan. Telur sotong pun dia suka. Kalau pi kedai ada je menu telur ikan tak kira masak apa mesti dia ambil. Aku pula kontra.
Z kata makan telur ikan jd pandai. Yelah pandai.  Harap makanan je tp kalau pemalas ttp x pandai kan kan. Hehe.




Mine- set asam pedas ikan kembung. 
Iye aku makan ikan murah2 je. Hehe. Kalau balik kg mil akan masak beraneka lauk last2 aku ttp makan dua lauk je.
Kakak2 ipar mmg x puas hati tgk cara aku makan "byk tu je ke aza makan" "ambilla lauk lain. Tambah la nasi"

Mcm mana nak makan banyak lauk. Aku mmg x reti. Z akan tlg jawabkan "dia mmg makan dua lauk. Senang bela". Itula patut bersyukur dpt isteri mcm ni. Zuhud. Kahkah.




Kudapan- kepok.
Kepok dia rasa biasa je tp sos dia tu 5 bintang aku kasi. Mcm nak minta beli sos pula. Haha.



Us.
Boleh nampak betapa crowded-nya kedai ni.
Mak aku x berapa suka kedai mcm ni. Bising katanya. Aku rasa mak mmg dr dulu x suka makan kedai. Dia nak makan kedai aman damai je. Kedai fefeeling romantik.
The problemo kedai romantik selalunya bkn sedap mana tp harga meletop-letop.
Sejak kahwin dgn mr z la aku belaja makan kedai panas n bising2 ni. Memula protes juga la tp bila rasa makanan baru tahu kenapa kedai mcm ni ramai org.
 Mak bising kejap aje. Bila dah makan n byr. Mak ckp 'murahla kedai dia. Kita makan sume rm55 je'*kannnn. Br mak tahu.



Kalau korang pegi melaka jgn lupa singgah. Series sedap asam pedas dia.
Rasa sekali mesti nak lagi.

Wednesday, October 22, 2014

Bab makan paling masaelah




 Ini che ipah n mak. 
Dulu mak kalau kita mengajak selfie dia akan ckp "ishh mak takmau la. Xda keje".
Now aku tgk dia yg melebih2. Sejak2 akhir ni asyik mengajak aku belaja iqra dgn dia.
Aku bkn apa tau. Aku is fobia. Mak aku garang nak mampuih masa aku kecik2 lu.
Aku lak stok bengap n slow. sekali x paham. Dua kali x paham. sampai tiga kali mengajar baru paham. Ai is slow like that.
Mak aku mengajar suara dah kungkangkungkang punya tinggi. Pastu bila part aku x paham dia lek je ketok kepala aku.
Benjol siot. Bergegar2 membran sel otak aku.
Yg pelik lepas dia ketok dan2 aku terus paham. Kegilaan apakah ini? kahkah.
seriesly fobia tu masih ada serdak2 baki. aku duk terbayang je kang belaja iqra x pandai2 mau dia ketok kepala aku. Dulu kecik2 x pelik sgt ni dah tua huduh lor nengoknya. Haha.
Ai tau mak xkan la nak gila ketok lagi pale dah tua2 ni. Tp ai is tatut ok seram2 like that.



Eh aku nak cite pasal ipah. Dah apahal masuk cite mak pula.
Well ipah dah berjaya melepasi Ujian kecergasan n temuduga KEMAS*clap clap clap bravo.
Now tgh ikuti kursus Sijil Pendidikan awal kanak2 di serkam melaka.
Bermula la drama menangis di siang hari.

Ai is kakak kedua. Pegang watak kakak garang.
Ipah kompem xkan mengadu pd aku sbb aku x suka layan bab2 air mata duyung mcm tu.
Bila aku ckp "lek la kawan adik aku boleh. Akan la ko x boleh. Dia siap tinggal anak lg"

Kawan ko lain. Mcm tu ko jadikan dia adik ko. Xpayah buat aku adik. Ok babai*lor ke situ pula. Tu pasal aku nyampah ckp dgn ipah. Dia jenis emosi2. pastu lepas ckp mesti nak babai. Adushhhh saiko betul.
Ko hengat aku nak pujuk ke? Sori naik lori. Ko babai la situ. Hahahaha.
Aku wasap ipah jgn la ikut emosi sgt. Lek lek.
setgh jam pastu dah ok cool. Tgk buang karan kan layan.



Ni kakak sulung. Along the cool.
Sgt cool.
Ipah cerita la kesengsaraan dia. Bilik ramai stok sardin. Bilik air xde shower ada kolah aje. Mandi kena pakai kain batik. No plug. No power bank. Charger pula rosak. Yada yada blablabla.
Along cuma jwb 'ok'. See cool kan akak aku. Heh.
Kalau aku terima jawapan mcm tu aku pelakung je sekali. Hahahaha.




The only brother, fahmi boroi. Dulu suka ckp aku gemok now apa dia ckp makan diri dia la. Hahahaha ai like.
Ipah mengadu pada si boroi ni. Cakap dlm tepon siap nangis2.
Si boroi lak layan. Dia ckp je kat mulut x layan tp dlm hati ttp ada taman. Ceh.
Fahmi tubuh grup wasap dianggotai oleh along, aku n Fahmi sendiri. Nama grup tu Rescue Ipah. Hahahaha.
Aku tgk nama grup pun dah gelak. Mcm nak rescue ipah nak terberanak. Or ipah ats pokok nak selamatkan bawa turun. Mcm anak kucing la bomba selamatkan. Hahahaa.
Dia siap suh ipah quit la apa. Aku tak rasa pun ipah nak quit.
Ipah cuma cerita kesengsaraan dia n nak org paham. At least kita ckp sabarlah ipah. Kuatkan semangat. Something like that la.
Tp fahmi ni bkn paham bahasa. Korang tau la org laki ni kan jenis straight.
Dia siap minta jobstreet ipahla nak minta keje lain la apa. Ishhh xkose haku nak layan.


Ni antara gambar yg ipah send kot wasap.
Masa orientasi. Dia ckp kena tulis apa kelebihan n kekurangan diri.
So dia putih. Ok admit mmg putih.
Pandai? Hahahaha rasanya dia la paling vongok atr semua. Tp kat sana dia la yg pandai kot. Ok takpe silalah ambik.
Last terhad. Maksudnya fesyen dia terhad. Ohh kalau kat family aku ipah kira stylo juga la sbb aku n along lg selekeh. 



Dua beg andalusia di usung. Tu kira bagus dia x bawa baldi sbb aku dah bosan tgk tiap kali belaja mesti la dia usung baldi. Baldi tu mcm best pren dia la. Hahaha.



Bilik stok sardin yg telah membuatkan ipah menangis.
Bila aku tanya mak "mak mcm mana ipah?"

Tah dia tu. Mengada. Tula tak pernah hidup susah. Selama ni hidup senang. Duk bilik sorang2. Bila pk nak tdo dia tdo. Bila pk nak bangun dia bangun. Duk rumah pun dia dpt duit. Itulah jdnya tak pernah susah.

"Mak la kan yg ajar"

Eh aku pula yg salah*hahahaa lawak Mak. Aku rasa kemanjaan ipah tu ada kaitan dgn didikan mak bg. Dulu aku n along rasa susah sbb kitrg share bilik. Share sekali dgn org gaji n maksu. Kitrg paham konsep sharing tu mcm mana walaupun selalu la aku bergaduh dgn along sbb dia tu suka messy2. Ipah lahir kitrg semua dah besar duk asrama.
So dia dpt bilik sorang. Apa dia nak mmg mak akan tunaikan sbb mak pun dah senang n gaji banyak.
Aku rasa bukan salah mak bapa mewahkan anak. Mak mana nak susahkan anak.
Kalau boleh senang apa salahnya senang. Cuma aku rasa anak la pula kena humble belaja hidup susah mcm ne.
Jgn ingt kita dah biasa senang dan kita akan senang selamanya. Mana tau kita kawin dgn org susah. Kena la belaja terima n hidup juga. Akan la lepas kahwin ko nak melolong menyesali takdir. Not gud la.
 aku harap ipah belaja sesuatu dlm kursus ni. Ia bukan sekadar sekeping sijil utk bekerja ttp lebih dr itu. InsyaAllah.
Pg ni kitrg satu family akan lawat ipah. Hantar brg2 yg dia list. Umangaih punya banyak.
Baik la ko bawa satu rumah ipah. Kahkah.



Cerita semlm. Aku kan jd housewife seminggu so haruslah buat keje housewife.
One of the job is jd driver kepada luqman. Antor n ambik dr tadika.
Bos kecik nak makan kat mamak sebelum g sekolah.
Ok layan. Bole lah aku n hakim sarap sekali.
Mmg pening nak bg makan hakim sekrg. Dia makan dua tiga mulut je pastu geleng2 xmahu.  Eeee tensi ai.
Kalau kat kedai better la sikit. Nak juga makan byk mulut.
Maybe dia tgk surrounding semua org hadap makanan jd terpaksa juga la dia makan.


Me n hakim sharing roti teloq.


Teloq half boil dia makan sorang.
Aku selit tisu kat leher pantas je dia ambik campak buang. Amboii stail mmg org besar. No bib ye.
Okla silalah makan. Tutup je mata sebelah tumpah2 teloq ats baju.




Bos besar miting di port klang. Belagak naik merc.
Hello tu merc kerajaan ok bukan merc ko. Hahaha.



Bukan bos kecik bukan bos besar. Ni ketua bos.
Balik sarapan elok bau semerbak. Lek je membuang masa aku tanggalkan kasut.
Elok pula bontot dia kena kat hidung aku.
Iye dik nasib la ko ketua boss. Ada la bibik tlg basuh bontot ko kan. Hehe.



Lepas mandi dia tdoq. Pastu nak kejut bangun punya susah.
Lambat la jemput bos kecik hari ni sbb ketua boss x reti2 bangun.
Duk ats stroller pun duk mengeliat2 lg.



Luv,
Bik yg sedia berkhidmat utk bos2